Taknak manjakan anak, anak 2 bulan 12hari

Harini masuk hari ke 4 saya ajar diri saya taknak manjakan anak. Biasa kalau anak nangis saya terus ambik susukan dia sampai dia suka mengempeng berjam². Nak buat kerja apa pun tak dapat. Sampai kurus saya dibuatnya. Bila saya baca dlm fb ada akak ni kata dia ajar baby dia start newborn lagi, kalau ank nangis dia buat tak tahu je. Sampai anak bila dah besar senang dijaga. 5 org anak dia semua dia buat mcm tu. Ni hari ke 4 alhamdulillah ank dah mula faham rentak sy. Ramai yg mengadu anak masuk 2 bulan, waktu tdo mula terganggu. Tdo kejap². Anak sy, sy tahu kalau dia cukup susu, pampers dah tukar, cukup 1 jam bermain dan mula merengek ha yela tu dia nk tido. Terus sy masukkan dlm buai. Bila dia nangis sy buat x tahu. Lama² dia diam dgn sdri, terus dia tdo 1jam. Mula² ajar tu byk cabaran jgk. Antara cabaran paling besar adalah bapaknya. Jenis tak sanggup dgr anak nangis terus diangkat. Kita ni sampai merajuk dan tak bertegur sapa. Dia suka pujuk anak. Last anak taknak tidur dan asyik nk berdukung, ha mula dia pujuk kita balik suruh ambik anak. Dia janji taknak kacau kita punya plan. Skrg bila anak mgantuk sy masukkan dlm buai, ank dh x nangis. Dia diam je dan terus tdo. Sy pun alhamdulillah senang nk buat kerja rumah skrg. In Shaa Allah nanti nk ajar dia tdo sdri atas tilam tanpa puting. Semoga mental sy kuat la. #firstmom #firstmoment

1 Balas

Aamiin moga dipermudah urusan. Jadi mommy² tula kena try and error sebab ragam anak berbeza dan hati tu kadang tak kuat biar nangis tapi terpaksa