Macam mana nk ajar ank umur 1 tahun

Anak saya sejak masuk 1 tahun ni prgai menjadi2. Sy jnis yg pkai spek, time nak bg ank tidur dia taknak tidur then dia cabut spek mata sy ,bila sy mrh dan pakai balik still jgk dia buat bnda sama mcm nk patah spek . Lsptu kdg time nk letak dlm buai dia tarik rambut sy, ataupun duduk saja2 pun dia tarik jgk. Masalahnya rambut mak menakan dia tak tarik plk sedangkn mak menakan dia dduk skli.rmbut smpai jd kusut masai 😭 lepastu kalau tak mau tdo dia keraskan badan nk kluar dari buai sdgkn waktu tu pkl 4 pagi sbnrnya dia mngtok je tp tktau la sy stress pstu bila ayah bg tidur , tdur plk. Kdg nk tdo dgn mak kdg dgn ayah mcm2 style. Kalau tak bg apa yang dia nak , contoh kunci kereta dia mngamok smpai trpaksa bg jgk . Adakah ank sy nakal ? Macam mana nk ajar dia. Kdg mrh atau pukul tgn pun mcm tk jln je. Dia tk ngis pun#bantujawab

16 Balas

sy pun pakai spec.. anak sy pun kadang capai juga spec sy.. sy bgi je.. ajar dia slow2 buka.. tp sy pantau la.. esoknya pergi mall belikan spec budak.. yg sy perhatikan.. budak ni dia mcm air..dia akn serap apa perbuatan keliling dia.. contoh sy ambil mainan saje ketuk lantai.. dia tengok dia buat.. lgi satu mungkin dia tengh explore nak tengok respon sis pada perbuatan dia..bila sis respon ,dia anggap sis suka, sis nak main lagi. Cuba lepasni. bila dia trik rambut sis, jgn bagi respon.. jgn pandang Mata dia. lpastu sis buat hal lain..lama2 dia xkn buat dah.. Sbb takde respon (mnjerit/marah/atau apa2 respon) untuk usia mcm ni pada sy jgn respon.. Cuba try dulu.. Sbb setahun ni mmg tak paham apa lgi.. kalau dia 2 tahun ya ,kne tegur ckp baik2.. lgi satu Kita kne kawal emosi.. jgn jerit jgn tengking.. kne pandai alihkan perhatian dia.. usia2 mcm ni dia tak tahu benda Tu baik/buruk..bagus/x.. msih proses belajar.. kita kne pandai reverse psychology .. ank sy kalau dia jatuh yg sikit2 dlm pantauan kitorg, kitorg pandang tempat lain, kalau pandang dia,dia nangis ,kalau xpandang, dia ok je smbung main balik. jgn respon direct. masa dia gembira sambung main Tu, acah2 belai ke apa, tp jgn tunjuk concern kita direct . Sbb dia boleh rasa.. nnti dia emosi tak pasal2 nangis . padahal Kita tengh belek mana bhgian yg trjtuh kne lntai Tu. haa mcm Tu.. Cuba try dulu..

Selalunya anak mcm ni nakkan perhatian dan dia tgh belajar tindakan parents jika dia buat mcm ni. Kalau anak buat benda sampai kita rasa nak pukul dia, pertama sekali kena sabar. cakap ulang2 dgn anak yg tak boleh buat mcm ni sbb mama akan sakit, then kalau tak endah juga.dah jgn layan dah. buat silent treatment, biar dia belajar yang apa yg dia buat tu salah dan ada akibat kalau tak dgr. nnt slow dia akan dekat dgn kita minta dia layan kita balik. masa tu ingatkan lg sekali yg apa dia buat tu salah, jangan buat lagi. anak umur bawah 4 tahun ni mencabar sikit sbb mereka tahu cara nak expresskan diri dgn marah melalak, pukul bagai. itu normal, so kita as parent jgn cepat marah or pukul. Puan kne kurangkan bertindak mcm marah anak kalau tiba2 dia tarik rambut, sbb bg dia tu ekspressi yg menyeronokkan bg dia, dia belajar utk lawan balik sbb dia perhati kalau buat mcm ni oooo jd mcm ni. mereka ni nampak je mcm tgok gitu2 kan tp sbnrnya mereka tgh dlm proses belajar.

4w ago

pasni sy akn bg perhatian lebih kt ank. mungkin sy trlalu sibuk dgn kerja rumah kot. ntah la

Rasa mcm normal sbb anak saya pon mcm tu. Dia mmg cheeky dgn mak dia. Saya takdelah marah dia sbb bagi saya dia x nakal pon. Kadang2 kena gigit lagi tapi mmg kena cakap lah no biting. Saya perasan sejak saya cakap no biting dia mmg tak gigit kulit dah. Kalau nak gigit juga dia akan gigit baju je. Bab spek tu pon sama. Dia suka main2 dgn spek saya tapi saya biarkan je. Kalau kita amek balik spek kadang2 dia marah tapi bila bagi toy lain then dia ok je. Rambut kena tarik & kena makan tu pon normal 😅. Cuma anak saya tak ada masalah tido tu. Rasanya tak perlu marah & pukul sbb baby mmg tak paham lagi. Boleh lah marah tapi to teguran dengan tegas tanpa naikkan suara. Sbb saya ada juga marah anak kalau dia main dekat suis, mmg dia pandang je. Pastu buat lagi sbb dia mmg tak paham. Baby kan…

4w ago

Remote tu mmg susah sikit. Anak saya mcm tu jugak. So ktrg ada a few remotes kat rumah tapi 1 je yg ada battery. Cuba try. Tapi remote tu mmg kena sama lah rupa dia🤣

saya cdgkan sis boleh banyakkan knowledge berkaitan child development & fasa2 dia..dkt tiktok/ FB/ig banyak yg sis boleh follow (cth: fhais salim, baby cry solution, dsb), inshaAllah bila lagi byk knowledge sis akan rasa kurang stress, cthnya bila dia buat sesuatu/ susah tidur/ dsb, sbb anak2 ni Ada fasa dia ikut bulan.. boleh juga kurangkan bagi big reaction (cth: menjerit) bila dia buat benda yg tak sepatutnya, sbb dia mmg suka bila dpt reaction drpd ibu dia, bertenang dan selalu remind yg benda Tu tak boleh.. anak sis masih belajar tu, no worries 😁

4w ago

terima kasih . betul la tu. kena byk bljr lg. suami tk bg download tiktok fb ig haishhh ssh kan tula smua skrg bljr kt fon je.. bila tanya kakak2 sy tentang ank kcik msti diorg ckp . tah la tk igt ank dh bsr dh lupa . yela ank diorg pun dh skolah menengah 😆

Itu tumbesaran yang normal untuk umur satu tahun. Logik lah anak baru setahun dekat dunia luar, banyak lagi benda yang dia tak tahu. Sebagai parents, pertama kita enjoy masa dia budak2, anak 1 tahun ni memang cheeky dan kadang2 menguji kesabaran. Anak belum mumayyiz - belum faham perbezaan baik dan buruk. Langkah dari kita adalah sentiasa sabar dan syukur sebab anak kita aktif macamtu. Banyakkan ilmu mengenai parenting, follow orang yang pakar tentang kanak kanak inshaAllah kesabaran dan kefahaman tu akan datang.

4w ago

baik terima kasih..

saya ada tengok tiktok pasal anak gigit nipple masa menyusu. org tu kata sebolehnya jgn menjerit atau marah bila dia gigit, sbb baby ingat kita nak bermain dgn dia, jadi dia akan buat lagi. sama kes kot dgn anak puan, jgn bagi reaksi yg obvious kat dia bila dia buat apa2 yg kita tak suka sbb dia ingat reaksi kita tu kita bermain dgn dia, jadi dia akan buat lgi. kena tenang, dah ckp slow slow. bila kita tak bgi reaksi yg dia nak, inshaa Allah dia makin lama makin dia tak buat.

4w ago

baik terima kasih.. lps ni kena lebih tenang

Kecik sgt nk ckp dia nakal atau pukul nk bg dia nangis pn..dia xfaham pn..nnt dia terbiasa pulak apa2 je kena pukul. Rsnya baby semua mcm ni. Dari dia baby kalau dia buat apa2 puan ada bg respon yg over ke? Mcm terjerit ke…melenting ke…kdg baby suka nk tgk reaction tu.. Mcm kalau dia mengigit ms menyusu pn tak digalakkan ibu jerit sakit.. kang dia lg gigit. 😅😅😅

4w ago

tahankan aje dlm hati ye walau ank dh menggigit.. ngilu sy dgr.. hahahah

sama je dengan anak saya bab spek kemain suka , marah tu marah juga tapi dengan saya dia lagi gelak so solution dia kalau dia buat lagi ayah dia yang main peranan untuk side tegas sambil cakap no ataupun ayah dia minta tgn tepuk tangan yg ambil spek td , skarang bila nak buat dia nampak ayah dia tak jadi nak main spek dah , kalau dengan saya still cheeky nak mengacau 😁

huhu paham sgt.. sbb anak sye stahun 3 bln pun ada fasa2 mcm tu.. sye suri rumah jd sye memg jge wktu tdo siang tu supaya mlm snang nk tdo.. skg anak da pndai nk tnjuk prasaan tp cara nye x matang lg.. keep on bgtw anak kte jgn/ x bley.. memg kdg jd, kdg x jd.. tp bdk bru nk blaja mcm tu la.. klu dye nak brg tp brg tu bahaya/x ssuai, tukar dgn brg lain..

4w ago

blh share tak waktu tidur anak awak ? waktu tidur ank sy sllu trggu sbb dia kerap kena pergi hospital /klinik awal pg. sptutnya ank bgun pkl 12 tghri , pegi hospital akn bgun pkl 6 pg prjln jauh . . time pegi hospital dlm kereta tknk tidur cekang mata tp mngtok bebai2

jangan la label anak nakal. jaga respon kita atas semua yg anak buat. satu lg, bab nk sesuatu tkdapat mengamuk tu mmg tgh dlm umur dia la tu, attention span anak bbrp min je pd 1 benda, kalau nk kunci kita tk bg, mmg dia marah, tp tukar la "ehhh red car la tgh jalan tu, eh dia brek la ekkkk(sambil buat action brek)".. dah. habis bab kunci td

4w ago

ank sy tk mudah terpedaya 😅 dah buat. kalau ank buat prgai dlm kereta sy tunjuk2 luar tu moto bromm bromm dia tk lyn . bila buka tingkp baru ok skit tp nk sua2 tgn kluar tingkp plk risau😅