Nasib bakal ibu.

Harini dah masuk 31minggu. Anak pertama selepas setahun berkahwin. Saya sedih. Amat sedih. Saya berkahwin bukan atas paksaan. Saya mengandung pun sebab kami dah ready. Tapi makin lama makin obvious suami macam tak ready je nak tambah keluarga. Saya takut saya jatuh meroyan lepas beranak nanti. Sekarang ni almost hari2 saya stress. Mula2 bolehla saya salahkan hormon ibu mengandung tapi makin lama makin tak logic pulak. Saya tak pernah berkira buat kerja rumah tapi perut saya makin membesar badan saya makin tak kuat, tapi suami buat xtau je. Alasan dia kerja cari duit so saya kene buat kerja rumah. Allah je tahu betapa sedihnya sekarang. 3 bulan pertama je dapat nafkah. Lepaa tu sampai sekarang tak dapat apa. Barang baby semua saya beli sendiri. Dia satu pun xtolong. Salah saya ke dia sibuk nak saya beranak kat private? Nak jaga air muka sendiri dari kawan2 and keluarga? Sedangkan saya tak kisah pun beranak kat government. Saya tak tau nak cerita dengan siapa sbb takut buka aib suami. Tapi saya takut tak dapat handle pregnancy ni lagi. Saya jenis hidup sendiri. Memang tak rapat dengan keluarga. Lagi2 lepas kahwin ni dan mengandung memang takde siapa ambil tahu. Rasanya sebab tulah suami senang buli saya sbb dia tahu saya takde siapa. Orang selalu ingatkan suami bila kami keluar bersama, “jangan bagi mommy stress tak baik untuk baby.” “Bagi mommy makan apa dia nak.” “Bagi mommy happy.” Depan kawan semua iya je. Tapi belakang, saya teringin nak makan pun kene marah. Sepanjang saya mengandung, saya tak pernah dapat apa saya mengidam. Tapi saya redha sbb bukan rezeki. Suami saya sangat dihormati oleh rakan kerja, kawan2 dan keluarga kerana sifatnya. Tapi hanya Allah je yang tahu macamana saya dilayan. Apalah nasib saya dan anak lepas dia lahir nanti. 😔

2 Balas

i hanya bole rs simpati je dgn u.sblum u kahwin mst u guys brcinta dulu kan.so lelaki ni pilihan u.bila dah brkahwin segala buruk perangai mmg akn keluar jg.sb ms brcinta biasa manusia akn hipokrit.hanya tunjuk yg baik2 je dpn psgn.ini semua lumrah prkhwinn sis. nak hadap bnda ni semua u kena handle dgn sabar,tawakal,doa.kalau u bole nasihatkn suami u lg bagus. xde marriage kat dunia ni yg perfect n indah2 belaka.same as my marriage....i just go with the flow n fokus kat ank2.

Stay strong sis . Sis sorng je tau perasaan nya macm mana . Saya doakan sis terus kuat ya . Semoga husb sis dberi hidayah