Dah 40week tapi tak bersalin lagi :')

Harini dah 40week tapi tak ada tanda nak bersalin lagi. Due septutnya harini 25/9 doctor bagi tempoh sampai 1/10 (kalau tarikh ni sama la dgn birthday saya 😅). Anak first. Aktif je berjalan sana sini pun dah tapi baby tak nak keluar lagi. Doa segala urusan saya dipermudahkan ya. Semoga doa baik2 dari kalian berbalik pada kalian juga ❤️

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy pun overdue hrtu. Skrg ni dlm bpantang, dh hari ke 25 hihi... Bykkn bjalan. Buat kerja rmh. Sy dulu amalkn ni tp tu lah, baby rindu ddk kt dlm haha, masa warded 30/8 - 1/9 habis satu ward sy pusing, tu pn jln buka takat 1cm je...due sy 1/9, beranak 2/9, bezanya sy dh ade smua tanda bsalin, tpaksa induce masuk ubat x1 dari bwh pkl 6am 1/9 tu sampai la pg 2/9 mnahan sakit, 2cm je buka haha, tu pn Dr discount bg 2cm, dia nk bg 1.5cm je. Last² masuk labor 8am pg tu jgk, sampai labor induce lg tp masuk dari salur darah. Akhirnya sy beranak waktu khutbah jumaat. Alahai sakit contraction natural + sakit contraction induce. Allah je tahu. Pa pe pn smoga dpmudahkn, jihad seorg ibu.

Baca lagi

Jgn risau sis..sy pon brsalin bln 1 ari tu pon lbih seminggu dri tarikh due. Spttnya 7/1 tpi sy brsalin 14/1. Lps dri trikh due tu hri² kne g klinik misi nk cek tgk. Alhamdulillah brsalin normal tnpa induce..sbb nya 13/1 tu hri nk kna msk wad..pagi² subuh trun tnda dgn sndri nya. Trus pgi pac trus admit. Doc bg msa 24hrs klau xde tnda brsalin kna induce. Alhamdulillah pagi 14/1 tu ade tnda contraction kuat. Sis ckp je dgn baby..usap² perut ckp² dgn baby smbil² slawat. 😊 Smga Allah prmudhkan urusan bersalin sis dan smga baby dan mommy selamat dan sihat hendakNya. 🤲🏻

Baca lagi

Relaks je sis.. nnt tiba masanya, tetap akan kua juga.. sy pun aritu 40w 3days. Time due tu dah risau dah nape la takde apa tanda pun ni.. tibberr sehari sebelum bersalin tu, kul 3 pagi kua lendir campur darah, kul 5 pagi Dr cek dah bukak 5cm, pastu 8cm, tolak g labor room, bukak lagi 9cm, full 10cm meneran, bersalin.. heehe.. sy doakan sis dipermudahkan segala urusan 🤲🏻💕 sementara belum bersalin ni, sis buat exercise utk cepatkan bukaan tu.. inshaAllah nnt mudah je.. sy aritu buat exercise tu jela, alhamdulillah mudah je bukaan n cepat 🤗

Baca lagi

saya pernah tlebih...hari...last last cek CM baby tidak mau keluar tapi ada mslh...trpksa doktor tanya suami mahu buat pembedahan Ceaser..padahal ndak pernah pembedahan😅...tkejut juga...nasib ingat nyawa baby takut Dya ada apa apa dlm perut...tpi skit juga la baru merasa kan Ceaser...skli anak lahir ngam ngam dengan tarikh perkahwinan kami...🤗...sekarang pulak...mungkin ada isi lagi sbb cek test pregnant tadi ada kabur...risau pulak nnti nurse marah...SMA risau keadaan lagi MCM mna...

Baca lagi

Sama mcm saya bersalin ank first dlu 40w7 day bru dia nk kuar... Hari sy kena p serah diri d hospital,sis minum air masak bnyk2 n mandi kerap bg jalan cepat buka.. Tu je sy amalkan dlu, memg letih kerap p kencing, tp alhamdulillah mnjd... Xde la sampai kena masuk ubt nk bg jln cpt buka...semoga Allah permudahkan segala urusan awk bersalin nnt...

Baca lagi
2mo ago

Tulah, tak semestinya baby keluar tepat time due date kan. Fikir positif baik2 je. Wah tq utk tips ni sis InshaAllah saya cuba ya. Harap sgt dapat active labour. Amin ya Rabb 🤲🏻 Tq sis ❤️

Saya ada baca sis, kalau sis takde komplikasi, sis boleh cuba bersama dengan suami untuk induce labour. Try juga suruh suami rangsang puting dan pancut dalam. Bukan nak sembang lucah, tapi menurut kajian sains, rangsangan puting, orgasm dan air mani lelaki boleh menyebabkan contraction. Kalau belum due tak digalakkan, tapi kalau dah overdue, bolehlah buat kalau selamat. 😅

Baca lagi

Ya sama macam saya. Saya lebih hari 40week 8day tapi saya kena serah diri 1/4 last2 air ketuban pecah 30/3. Sebabkan saya da pecah air ketuban mereka tnggu Sampi ada contraction tapi syaa Takda. Lepas Tu esok pukul 7 pgi depa induce ubat masuk dari bawah.. duduk dalam sejam Mmg sakit sebab paksa baby kelaur 🤭.. semoga awak d permudahkan urusan ❤️❤️

Baca lagi
VIP Member

Anak first saya 39 weeks ngam2... Tarikh sama dgn arwah nenek saya 26/6/2020... Anak ke 2 pulak, bersalin 40weeks pd 20/6/2022.. Hahaha ingat masa tu dia nk lanjut sampai 41 weeks rupanya mmg dia nk keluar waktu due date dia.. Hehehe.. Tahun depan boleh sambut birthday kakak dgn adik nya skali.. Tk jauh pon... Hehehe

Baca lagi

saya 40week2day.. anak first jugak.. dan masih belum bersalin jugak.. sama lahh dah berjalan banyak, eksesais pun banyak, tapi belum ada apa² tanda lagi.. hehe semoga dpermudahkan segala urusan kita dan semoga keadaan baby baik² je.. 🤲🏻😊

2mo ago

Hehe hati gelisah tak sabar dah nak jumpa baby, tapi takpe inshaAllah nanti sampai masa dia keluar tu, kita fikir baik2 ok mmy 😘 inshaAllah semoga segala dipermudahkan utk kita Amin ❤️❤️

sama la sy aritu..due suppose 28 aug tp bby nk keluar ari merdeka..delay 3 ari..rezeki ank merdeka..insya Allah nnti bby keluar ye mummy..moga dipermudahkn urusan..just monitor pergerakan bby..