Sekadar Luahan

Harini baby sy dah 15 hari… waktu dia keluar mmg sy x dpt tengok and dia ditahan wad selama 5 hari. sepanjang dia ditahan wad susu sy mmg tkde keluar walaupun berurut tp start hari keenam sy cuba bgi sy susu badan walaupun susu sy keluar setitik. waktu tu sy mmg agak sedikit sedih sbb baby tk pandai latch dia tk pandai hisap puting sy…jadi dia tk dpt minum susu sy and susu sy mmg sikit waktu tu…keluar setitik setitik & kena tekan and picit baru boleh keluar jadi mak saya bagi ank sy susu formula dalam botol.. sbb nya dia melalak nak susu dan kami buntu and tknk dia lapar. Skrg alhamdulillah saya ada susu tp masih lgi tk byk..sy mampu bagi 1onz and anak sy minum lebih daripada tu kkdg smpai 2onz jadi sy terpaksa campur bgi susu saya and bgi susu formula juga. Dedua susu dalam botol sbb baby x pandai latch.. Mcmne ye sy nak susukan anak saya? Sy tknk pakai botol dah tp dia mcm bebetul tk pandai hisap puting sy and susu sy pun keluar sikit sikit…jadi kepala dia mmg langsung tknk hadap dkt nipple sy 😭 Apa yg boleh sy buat ya…sy sedih sbb baby dalam hari sy dah bagi dia susu formula 😭 sy kalau boleh mmg nak bf and bagi susu sy 100% tp smpai skrg susu sy tak meriah nd baby pun x pandai latch.. #pleasehelp #firstbaby

12 Balas

Saya bersalin anak tak kena tahan wad tp duduk 1 malam di nursery sebab bersalin swasta so baby mmg dah dijaga & disusukan. Saya inverted nipple mmg susah baby nk latch. Sebelum discharge LC dtg tunjuk nursing technique tp jadi tak jadi je cos puting tak timbul baby susah nk hisap & dah check juga baby takda tongue tie so bukan problem kt baby. Balik rumah baby melalak nk susu mcm kena pukul tp still takleh latch sampai husband keluar beli formula then susukan guna botol. Dah day 3 susu saya pun cuma keluar setitik. Tapi saya pilih utk tak stress or jgn sedih2 dulu even doctor kk push utk susu badan sbb anak kuning. Saya urut nenen, minum horlicks/milo & makan sayur/buah hari2 then bila rasa nenen dah mula berat nk bengkak saya tuam & marmet. Tp marmet pun not too effective for me sebab sikit sgt susu keluar. So saya tuam & breastpump. Baru susu keluar from 1oz both side then 2oz, 3oz. Dptlah baby minum dlm botol even tak df. At the same time saya kerap gentel puting guna jari or nipple puller & every time baby nangis nk susu saya hulur je nenen bg dia isap2 walau x masuk sgt sampai dia boring & nangis. Everytime yaa walau nipple sampai rasa sakit yakmat (jgn lupa guna nursing butter or susu sendiri). Dan akhirnya day 10 baby berjaya latch dgn sendirinya sbb hari2 ku hulur nipple time dia melalak. Tak dpt bayangkan betapa happynyaaa nyot2 dia isap & tak rasa sakit pun. And susu auto meriah. Now dah bebas tak perlu cuci botol & bpump lagi. Baby nangis je terus angkat hulur nenen. Jadi sis even dah 15 hari still not too late tau. Kita kena keep on cuba utk latch kan baby & yg penting jgn stress.