9w1d scan baby dr bawah baby ada tp xda jantungg

Assalamualaikum...sy xtau nak gmbarkan perasaan sy skrg..masa usia kandungan 7w sy ada scan nk confirm prgnent kat klinik swasta slepas check upt double line..masa scan tu cuma nampak kantung sja. Hari ni genap 9w1d sy buat buku pink dan doktor kk scan baby xnmpak..kosong ?dia refer kat hospital besar utk scan bawah..dan td baru siap scan bawah, baby ada elok je dalam kantung anggaran usia scan 7w..tp xda jantung ??...doktor suruh dtg lagi 2minggu utk scan lagi.. doktor bgtau ada 2 kemungkinan pertama baby kecil dan kdua baby dah xda (gugur) cuma blm ada pndarahan??ibu2 ada tak pengalaman mcm sy..dan mcmna keadaan bby lpstu..ada tak kemungkinan jantung baby akan ada nanti? Sy berharap sgt baby ni ada..??

10 Balas

Sy pernah alami jgk thun lepas mcmni sis. Masa pregnant 6 weeks mcmtu..doc check2 xda heartbeat dh..tp sblm tu sy ada pndarahan.. Dlm bbrape hari sy gugur..mmg sdih tak terkata, tp kene terima dgn hati yg terbuka sbb doc ckp mgkin keadaan dia xnormal or if dia besar pon akn ada mslh..baru sy lega.. Lps 10 bulan bru sy pregnant smula, skrg dah 6 bln lbih..kdg2 ada benda yg kta xnak, tp boleh jd baik utk kita..sabar tau sis..😊

Cuba positif dulu sis. Jgn stress sangat. Sebab stress blh bg kesan dekat baby. Happykan diri. Saya baru ni 5 weeks pergi scan, doktor kata nampak kantung macam dah nak gugur. Sedih memang sedih sebab sebelum ni saya pernah gugur 3 kali. Tapi saya positifkan diri. Ambil cuti dan rehat betul2. Sekarang dah nak masuk 26 minggu dah. Saya doakan ada rezeki awak. ❤️

Saya pun mengalami nasib yang sama mcm sis...25hb 2 repeat scan...mula2 asyik bergenang air mata... Sbb asyik terfikir... Kenapa saya tak bernasib baik mcm ibu2 lain.. Tp sekarang saya dah redha..Banyakkan berdoa yang baik2...insyaallah jika Allah izinkan, adalah zuriat itu..Semoga dipermudahkan segala urusan Sis..

4y ago

Sy pernah kluar kantung tnpa pg hospital.. Tp kalau sis nk ke hospital utk operation d&c boleh pegi bila2 je lps kluar darah byk tu.. Xsmstiny lps kluar kantung..

Doa banyak2 ya sis. Maybe baby kecik lagi tu sebab tak nampak heartbeat dia. Tapi bersedia dari segi mental dan fizikal. Andai kata takda anggap ini semua ujian. Saya dulu baby first pun gugur masa 9w. Tapi sebab ada bleeding. InsyaAllah ada rezeki lain. Sebab lepas je saya gugur next month tu lekat plak😅

Saya pun dah 8 week belum dpt detect jantung.. Tpi saya ada bleeding on and off.. Baru semlm scan doc ckp baby ok rahim pun ok.. Air ketuban pun dah bnyk.. Risau jgk nie sbb bleeding.. Semoga baby saya kuat.. Insyaallah..

4y ago

Mudah2an sis.. Doakan saya.. Utk sis jhk.. Semoga selamat kandungan kita.. Aminn

Biasanya 12 week baru npk jantung. Kalau sy bila dah dpt tahu upt double line tak pergi scan dlu. Takut jadi perasaan gelisah paranoid melampau2.

Sy pun pernah cmni.. Tp time tu sy miscarriage.. Tp skrg sy pregnnt balik.. Apa pun sis kena ikut je saranan doktor.

Banyakkan berdoa sis. Insya allah husnuzon takde apa2 tu. We r here to make u smile

semoga baik2 saja, 😔

Sis ad alahan x?