Naikkan hb ibu

Hanya ibu

14 Balas

Dari pengalaman sendiri, sy mkn ubat tambah darah dgn air sunquick kosong. Lepastu make sure tak ambil mknan/minuman yang halang penyerapan zat besi. If risau muntah, ambil ubat sbelum tido, 2jam selepas mkn mlm. Mmg sgt berkesan sbb sy pernah hb drop 8.8 sampai masuk iv cosmofer. Then doc pakar suggest dkt sy cara mcm tu. Alhamdulillah mmg hb naik elok. Hehe

Pengalaman saya ambil iberet + gulsan delima sejam sebelum sarapan. time perut kosong. Hb naik dgn sgt cepat. Alhamdulillah bacaan dari 10.8 naik 12. Nurse pon terkejut & tanya cmmana boleh naik dgn sgt cepat😊

Sy cume amal kan kurma jek.. dgn ubat dri kk bg.. Kurma sy mkn sehari time sarapan 2-3biji.. Kdg sblm check up mlm tu mkn jugak n sarapan pon same..

Amalkan pemakanan tinggi zat besi, selepas ambil sumber zat besi, makan buah tinggi vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

saya cuma amal pati delima and selalu makan buah jambu batu..hari2 saya makn then hb pun naik cntik je dari 10 naik 12..

goreng hati ayam.. yg ni paling cpt naik. beli kt pasarmlm kalau mls msk hehe. kcg kuda. jambu batu

mkn ubat bersama air limau nipis atau limau kasturi.. insyaallah.. sy dari 11.naik 12.7..

banyakkan makan sayur hijau klau blh mkn brokoli buah jambu insya allah blh naik hb

rajin² baca. saya dapat ni dari kk 👇🏻 https://cegahanemia.space/

sy cuma minum susu kambing Lazz dgn byk mkn jambu batu je 😍