twins pregnancy

Haii..sy pregnant twin 21 weeks.Td scan dgn doktor pakar..doktor bgtau baby uri 1 je.Nk tanya..bahaya x..ada risiko x?Bila tya doktor..dia cuma ckp xbahaya cuma zat yg smpai pd baby xsama rata.Ada sape² ada pengalaman prgnant twins tp uri ada 1 je?share please..

19 Balas

Tak bahaya pun nanti baby twin lahir salah satu baby twin besar dan kecil badannya tapi ibu kena rajin makan makanan berkhasiat dan jangan stress2 dan sentiasa kira gerakkan bayi dalam kandungan takut baby ada masalah dalam kandungan..macam saya mengandung kembar dlu ada masalah sja masa mengandung baby kembar sakit perut dan sakit2 pinggang sja dan Kadang2 gerakkan baby kurang bagus jadi balik2 sya wad..dan sya sangat bersyukur apabila bersalin czer, baby tdk lma dlm nicu sebab sya di beri keterangan oleh doktor cara2 menjaga baby kembar dan mengatasinya sebab saya perlu memberi perhatian kepada kedua baby kembar sebab yg kembar(kakak)tdk pndai bernafas sendiri terpaksa pkai oksigen nasib baik masuk 4 hari umur dia, dia pandai bernafas sendiri dan adiknya pula beratnya kurang dan berjaga mlm untuk ambil susu tambahan naikkan beratnya dan akhirnya beratnya sudah ok dan kmi pun di benarkan pulang.. Semoga sis sentiasa sihat dan jaga kandungan baik2.. Semoga di permudahkan bersalin nanti.. ☺️😍💞🙏

4y ago

34 minggu 4 hari

Kembar satu uri nanti kembar seiras. Baby no 2&3 saya share satu uri dan satu kantung. Betul la kata doctor zat tak terbahagi sama rata tp ibu kena pastikan setiap makanan harian perlu seimbang pagi petang siang malam. Cuma doc ada bgtau risiko untuk ibu kena anemia dan kelahiran pra matang. Tp alhamdulillah saya xde anemia da baby selamat dilahirkan pada usia kandungan 37w secara normal di ppukm. Berat baby A 2.53kg tp baby B kecik sikit 2.27kg tp dua2 sihat. Cuma dduk nicu 3 hari just nk make sure dua2 baby cukup oksigen je. Lps tu da bole balik da. Skrg dua2 da bijak cerdik 8 bln da. Alhamdulillah.

4y ago

Tahniah sis 😍

Nie kembar mcda twin..risiko dier y risau aliran darah xsmpi pd bby..nk kta bhaya tu ssh nk ckp..tp kene bdoa bnyk..stiap hamil kembar mmg b'risiko..tp klau dua2 bby aliran darah dier smpi kpd kedua2nya xde mslh bby akn ok..tp stay akn tjd sorg kecik sorg besar..cm pgalaman sy lh..dh bersalin sorg 2.98 dan sorg 2.5..vitc kene mkn jgn skip..sbb nti bersalin darahkan bnyk keluar..nie kene jaga..

4y ago

In sha Allah.. Terima kasih sis.. Baby sebelah kiri saya yg kecik sikit.. Doc ckp nti mgkin kna bersalin czer.. Vit kk bgi zincofer tpi saya tk lalu mkn je muntah.. Skrg mkn iberet je alhamdulillah lalu..

Alhamdulillah tahniah sis hamil kembar. Kembar tak semestinya berbeza kantung dan uri, ada yang juga yang berkongsi. Kalau nak jelaskan secara biologi pun, takut kurang faham. 😂 Tapi In Shaa Allah. Jaga kesihatan yang utama, makan banyak makanan berkhasiat. Elakkan minuman bergas dan manis, makan makanan sebenar.

Semoga dipermudahkan smpai kelahiran twin dik. Adik sy beranak kembar seiras kongsi 1 uri secara czer pd 36week6ari. Tp doc consider cukup bulan wlau kurang 1 hari.Twin lahir dgn berat 2.47 dan 2.41. Enjoy ur pregnancy dik.. syur protein karbo perlu ada..

Tahniah sis, pregnant kembar seiras 👏🏻👏🏻. Semoga dipermudahkan urusan sis sepanjang mengandung dan masa nak bersalin nanti. Aamiin 🤲🏻💕

Kalau 1 uri kembar seiras. Xd ape yg bahaya pn sis. Normal bg kembar seiras kongsi 1 uri. Kalau 2 uri kembar x seiras. Tu yg blh dpt sepasang.

5y ago

Biasa scan bila yg leh Tau baby kongsi uri atau x ye ?

sme lh sis,,,sy pn preggy twin uri 1 je,,doc kata mke dyorg seiras,,xde plk dic kata psl zat dyorg ,,,yg penting sis kne mkn mknan yg khasiat..

Bestnyeeee..teringin nak dpt twins...sbb sy Ngan kakak twins...tp Allah x bg lg..mybe next..now 13w5d..tunggu bertahun2..tq Allah.

Sya pun pregy mcda..30w,kena scan every 2w dgn pakar,doktor nak pantau perkembangan utk berat balance..