?

haiii.. nak tanyaaa.. mggu lepas sy ada scan kat klinik swasta utk pengesahan mengandung .. pastu doc bg supplement calcium.. anak sebelom ni kalau sy g klinik mesti doc akan bg acid folic.. lain plak dgn yg no 3... tp sy xmkn calcium tuu.. sy just mkn acid folic yg dibeli farmasi shj... so soalan sy,xpe ke kalau x mkn calcium tu.. sbb mse anak no 1 & 2 mmg xpernah amek suppliment calcium.. just mkn acid folid dan obimin shj.. acid folic dan obimin mana yg lebih baik? walaupun anak nk.msuk no 3 sy still blurr ?

2 Balas

Calcium adalah untuk mommy itu sendiri. Sbb baby banyak serap segala nutrient dari mommy . Untuk elakkan tulang mommy kurang calcium , doc bagi untuk top-up balik calcium dalam badan since now adalah baby ketiga mommy 😘 sekarang mmg tak rasa apa..esok esok akan rasa sakit . Tu yg jiran sy cakap. Dia kerja klinik ☺️

Hi! Rasanya obimin lebih dos dari acid folic. Kalau xnk makan pil kalsium boleh je tp kena minum susu. Kalau tak cukup kalsium, takut gusi berdarah pulak. Selagi baby dpt nutrisi bagus lah.

5y ago

asid folic dgn kalsium boleh ke mkn skali? sy terlupaa tanya doc aritu..