Luahan hati

Haii semua, jangan kecam saya tauuu. Saya ada anxiety sebelom kahwin, masa pregnant saya mmg kene gi kaunseling every month. Pastu last jumpa kaunseling masa pregnant tu, kaunseling mintak jumpa balik lepas pantang. Pastu masa da habis pantang saya tak dapat dtg sebab ada hal. Saya call kaunseling tak angkat ws kaunseling dia bluetick je. Chat bulan 12/22 sampai skrg tkde berita. Kaunseling tu mmg mcmtu, kadang kita dtg ikut appointment pun dia tkde kat bilik dia dan dia tak inform pun kat saya. Sampai suami saya marah marah kat saya jangan pergi lagi kaunseling tu buat penat je. Pastu nurse yg jaga saya pun ada juga tanya ada lgi tak appointment dgn kaunseling tuuu, saya jawab je takde daa. Sebab taknak susahkan suami saya kene cuti dua kali sebulan. Pastu kalau saya gi kaunseling punn entah kenapa saya tk boleh jawab jujur apa yg kaunseling tu tanya. Sebab agaknya saya da terbiasa org tanya saya dan saya cakap je saya okay padahal tak. Mungkin dari situ kaunseling tuu fikir saya tak teruk dan abaikan saya punya treatment dgn dia. Masa pregnant tu ada jumpa doktor pakar, dia bagi saya ubat untuk tenangkan saya kalau anxiety datang. Tapi husband tak bgi makan sebab dia ckp tu dadah buat khayal. Jadi saya takut nak makan. Da lama juga anxiety saya tak dtg, selalu dtg saya boleh kawal lagi. Tapi semalam macam mimpi buruk bagi saya. Saya tak boleh kawal emosi saya. Apa husband buat semua saya nak marah nak hentak hentak barang. Husband pulak taknak kalah marah sama juga. sampai anak yang tidur, terbangun. Saya rasa bersalah sangat, tapi dalam masa yang sama saya tak boleh kawal apa saya buat apa saya cakap. Lepastu saya terus berkurung. Macam ada suara suruh saya bun*h husband saya. Saya mcm berlawan untuk taknak cederakan sesiapa. Macam diri ni ditarik oleh dua orang. Saya rasa teruk sangat sebagai seorang isteri dan ibu. Saya rasa takutt sangattt kalau saya tak mampu nak kawal balik anxiety saya. Saya risau kalau saya cederakan anak saya. Memandangkan anak saya da lasak da pandai bergerak sendiri. Tapi jenis anak saya susah sikit nak tidur. Ngantuk tapi bila dodoikan mengamuk. Dari situ saya takut saya termarah atau terpukul anak saya. 🥹 Suami saya kadang dia boleh sabar kadang dia pun ikut sama. Ya saya faham dia penat , tapi dari sisi lain, saya pun penat juga. Saya pun taknak saya yang mcmni. Boleh tak sesiapa bagi kata kata semangat atau suggest kan apa perlu buat untuk kes macam saya. Terima kasih semua doakan saya terus kuat

22 Balas

semoga sis kuat. sy pun ada jugak.. sy share dgn sis cara saya. harap2 membantu.. 1. jangan duduk sorang2 atau dengan anak terlalu lama. pastikan ada orang dewasa lain yg bole teman kita duduk sekali. kalau perlu, pergi taman waktu siang dan berjumpa dan bersembang dgn orang. 2. cuba share apa perasaan kita, apa ya g kita fikirkan dengan orang lain yang bole dipercayai. 3. kita kena selalu cakap pada diri sendiri, kita control benda yang dalan kawalan kita ja, kalau benda tu luar kawalan kita, kita serahkan ja pada tuhan, biarkan tuhan yang mengatur. setiap apa yang berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku adalah perkara yang terbaik dalam hidup kita. walaupun kita sekarang tak faham dan rasa menderita, tapi bila benda ni dah lepas, semuanya akan jadi kenangan. 4. buat benda yg kita suka. kalau suka ubah lerabot, ubah perabot.. 5. berkebun atau tanam pokok. benda ni membantu masa tiba2 anxiety nak datang.. kita sibukkan diri dengan tumbuhan hijau. 6. kalau bole join kelas tadabur quran online. biar kita dekat dengan tuhan supaya bila kita rasa lemah ja, kita tahu kita ada tuhan yang maha kuat bersama dan jaga kita. 7. untuk anak yang dah mula lasak, kalau bole sediakn satu ruang utk dia bermain yg selamat, jd kita letak dia kat situ dan biarkan dia bermain. 8. kalau berada kat tempat tu membuatkan awak anxiety, kena cuba cari tempat yg bole buat awak release atau kurangkan masa berada kat tempat tu. inshaAllah sis mampu control, cuma perlukan support dan kekuatan dalaman utk lawan perasaan yang bukan2 tu.