Luahan hati

Haii semua, jangan kecam saya tauuu. Saya ada anxiety sebelom kahwin, masa pregnant saya mmg kene gi kaunseling every month. Pastu last jumpa kaunseling masa pregnant tu, kaunseling mintak jumpa balik lepas pantang. Pastu masa da habis pantang saya tak dapat dtg sebab ada hal. Saya call kaunseling tak angkat ws kaunseling dia bluetick je. Chat bulan 12/22 sampai skrg tkde berita. Kaunseling tu mmg mcmtu, kadang kita dtg ikut appointment pun dia tkde kat bilik dia dan dia tak inform pun kat saya. Sampai suami saya marah marah kat saya jangan pergi lagi kaunseling tu buat penat je. Pastu nurse yg jaga saya pun ada juga tanya ada lgi tak appointment dgn kaunseling tuuu, saya jawab je takde daa. Sebab taknak susahkan suami saya kene cuti dua kali sebulan. Pastu kalau saya gi kaunseling punn entah kenapa saya tk boleh jawab jujur apa yg kaunseling tu tanya. Sebab agaknya saya da terbiasa org tanya saya dan saya cakap je saya okay padahal tak. Mungkin dari situ kaunseling tuu fikir saya tak teruk dan abaikan saya punya treatment dgn dia. Masa pregnant tu ada jumpa doktor pakar, dia bagi saya ubat untuk tenangkan saya kalau anxiety datang. Tapi husband tak bgi makan sebab dia ckp tu dadah buat khayal. Jadi saya takut nak makan. Da lama juga anxiety saya tak dtg, selalu dtg saya boleh kawal lagi. Tapi semalam macam mimpi buruk bagi saya. Saya tak boleh kawal emosi saya. Apa husband buat semua saya nak marah nak hentak hentak barang. Husband pulak taknak kalah marah sama juga. sampai anak yang tidur, terbangun. Saya rasa bersalah sangat, tapi dalam masa yang sama saya tak boleh kawal apa saya buat apa saya cakap. Lepastu saya terus berkurung. Macam ada suara suruh saya bun*h husband saya. Saya mcm berlawan untuk taknak cederakan sesiapa. Macam diri ni ditarik oleh dua orang. Saya rasa teruk sangat sebagai seorang isteri dan ibu. Saya rasa takutt sangattt kalau saya tak mampu nak kawal balik anxiety saya. Saya risau kalau saya cederakan anak saya. Memandangkan anak saya da lasak da pandai bergerak sendiri. Tapi jenis anak saya susah sikit nak tidur. Ngantuk tapi bila dodoikan mengamuk. Dari situ saya takut saya termarah atau terpukul anak saya. 🥹 Suami saya kadang dia boleh sabar kadang dia pun ikut sama. Ya saya faham dia penat , tapi dari sisi lain, saya pun penat juga. Saya pun taknak saya yang mcmni. Boleh tak sesiapa bagi kata kata semangat atau suggest kan apa perlu buat untuk kes macam saya. Terima kasih semua doakan saya terus kuat

22 Balas

Sis sampai dah dengar suara suruh bunuh husband, you need help. Please kalau taknak makan ubat, taknak jumpa psychiatrist, sis cari psychologist. Sis jangan tipu, apa yang dia tanya sis kena lah jawap jujur. Lagi 1 sis kena slow talk dengan husband. Minta dia faham, dan sama2 tolong sis. Benda2 macam ni perlukan sokongan orang keliling juga. Kalau tiba2 ada rasa nak apa2 kan anak, istighfar banyak2, jauhkan diri dari anak kejap, ingat anak tu amanah dan pinjaman semata. Semoga sis terus kuat.

Hai. Maaf sis setahu saya kalau ubat boleh mengawal, cuba ambil ubat. Ni saya share apa yang ustazah isfadiah share ya. Beliau pernah cakap kena dekatkan diri pada Tuhan. Moga dipermudah urusan kita semua ya sis. Yang mengalami ya bukan mudah, saya pun ada kenal yang kena anxiety. Bab stress kalau tak boleh counter memang agak payah. Moga kuat ya sis.

ni sis boleh luah kat sini, maybe boleh tukar kaunselor lain yg sis selesa? jgn tipu2 rela2 dengan dia tau.. btw, ada ubat kan, makan la, doktor da bagi kan. husband tak bagi makan, makan diam2 la.. taat suami tu wajib, tp kalau mudarat lebih besar bila tak makan ubat, da jd wajib makan ubat kot?

Sis cuba tukar kaunselor dan kne jujur. Support dr suami mmg kne ada. Sis cakap dan bincang dgn suami ye. Nak baik dr sakit ni perlu pertolongan dr org sekeliling jgk. Sian baby tak tau apa2. Saya doakan sis kuat dan sihat semula ye. Jgn skip ubat kalau Dr bg tau.

sye rse awak kne peg kaunseling blek.. mgkin kne cri kaunselor yg awak selesa utk bcerita.. part anak meragam tu, org xde anxiety pun kdg rse nak marah/pkul anak.. tp bgus la awak, awak sedar ade somethg x kena & u seek for help.. smoga urusan awak dpermudahkn..

Sama saya jenis pendam , kalau tny pun bukan bg jawapan yg sebetul betulnya Better awak kena ada org untuk luahkan smua ni , kena cerita semua apa yg awak pendam tu Nak kwn dgn saya pun ok boleh je

klu puan muslim..jumpa la perawatan islam, mslh anxiety ni kdg ada tmbhn dr ganguan halus,kna kwl prmkanan kurngkn manis2..buat la bnda y buat puan happy,bersenam.

selain dr rawatan dgn pakar, dh mkn ubat2 yg diberikan, awk juga kena dekatkan diri dgn Allah. bykkan mengaji, zikir, doa, solat jgn tinggal.. smoga awk cpt sembuh

Kaunselor tu xprofessional.. sis patut cr org lain

pergi berubat demi anak2.. semoga dipermudahkan..