9Month

Haii , saya nak tnya . Baby sy skrg dah 9bulan . Masih tk boleh merangkak , gigi dah ada 3 batang , yang belah atas gigi agak sengat ? N baby sy asyik nak diberdirikan je , sampai lenguh tangan di buat nya . Adakah semua tu normal , maaf banyak bertanya

13 Balas

Anak saya 6buln lbh dh, ade gigi sbtg, meniarap je.. pndai angkt kple n tegakkn tgn je.. ala2 nk mergkak tu mmg xnmpk byg lg la.. Tp mmg suke sgt nk dibedirikan..smela naik lenguh tgn ni..lg2 klau dlm keta.. Org tua2 ckp, klau dh tmbuh gigi dl, mmg lmbtla nk dpt kakinye (bejalan)??

Baby sya pon baru start merangkak sis. Sama jgk baru msuk 9 bulan jumaat lepas. Gigi pon baru nak tumbuh. Setiap baby pkembangan bbeza2 sis. So kita jgn bandingkan dgn anak org lain. Lgipun sya baca kt buku baby yg perkembangan dia one by one ni elok utk motor skill & emosi dia.

Masih awal lagi sis. Jgn risau sbb dia dh ada perkembangan lain iaitu tumbuh gigi. Teruskan menyokong dia untuk bediri setiap hari, x lama lepas tu dia akan cepat berjalan sbb dah tunjukkan yg dia minat nak berjalan dgn ingin selalu didirikan.

Xsma perkmbngan bdak nie..Ank sye 8@9m bru pndai mrngkak..Sethun bru tateh berjln smua tu..Ade tu sthun lbh bru berjln..Walker boleh je gne tpi jgn sllu..Sye gne jga..Bnyk dia push2 walker dri naik bila pndai diri je

Ada bayi lambat itu cepat ini. Baby sy cpt mrgkak. Lmbt gg tmbuh, da 8bulan. Sy ok ja. Asalkan perkembangan tumbesaran dia msih dlm range yg betul. ??

bby mggu dpn 6 bulan still xmerangkak lagi. nl suruh bangun kan ja. suka plak tu bediri? xpa ibu is ok nnt dh jalan ibu rindu.

Ada bby lmbat..ada bby cpt..hannah da 7bln bru terer mniarap skli mrgkak..skrg 8bln bru tumbuh gigi..nanti dia pndai lah tu..

Hi mom...bby pakai walker tak ? Kalau pakai kurangkan ye. Kdg tu salah satu sbb bby xnak merangkak sbb dia syok nk berdiri.

Patutnya..kene merangkak dulu.Cuba letak kt tempat yg lapang ...insya Allah,bley tu.

5y ago

Walker tu ajar anak jdi malasss

Same lh mcm. Ank ak.. Dy tdk pandai merangkak setahun trus bljr bjalan..

5y ago

Mksud nya sampai umur setahun ke tkpandai merangkak?