Berpuasa bulan Ramadhan

Haii mummy2..ada dak yg tdk puasa sbb tkot trjejas kesihatan baby..ramai x pregnant yg puasa kt snie

109 Balas

sy cuba sahur dlu klo esok boleh thn saya thn tp klo bdn xthn bbka je , lgpn anemia and bp low, and bdn jns xleh lpar nnti trus rasa nk pgsn and mcm xbmaya xleh buat apa2.. mcm khlgn bateri cas.. klo hamil mmg dua kli ganda hilang cas nya , xtaulaa nk kata gastrik ke ap sbbb dlu jee gastrik skrg dh lmaa xda.. mmg jns kne ad nasi sehari tu..

First day try puasa.. Second day puasa, rasa nak pitam, pening, petang lagi brapa jam berbuka sy minum air sebab dah xtahan sgt.. Malam, badan kesejukkan, muntah teruk, demam teruk ape pun makanan xboleh telan sampai la besok tu dah pecah peluh, cakap kat hubby xdapat puasa, nak kena makan sumthing pagi tu.. dah fobia nak puasa...😥

Alhamdulillah ..sis 20w setakat ni xtinggal lg puasa..sis dan baby ok so doc xckp jgn puasa..yg penting jga mkn ketika sahur..susu,oat kurma ..& air masak jgn skip..InsyaAllah akn dipermudahkan..tp klo awl lg xdigalakkan jgk sb baby perlukan nutrisi..ape2 jgn paksa..ikut kemampuan ibu2 ye..selamat berpuasa 😍😘😘😘🌸🌸🌸

Atas diri masing2.. alhmdulillah saya puasa.. masa bangun sahur tu.. pujuk baby ckp mama nak puasa esok ni.. baby gerak mcm biasa ye.. aktif mcm biasa ye.. nnti buka mama bagi makan dekat baby.. itu yang saya buat dekat baby.. dan selalu usap dia n cakap dgn dia.. tp kalau tak larat jugak jgn paksa.. buka jea..

25week.. alhamdulillah msih berpuasa hri ke 4. sahur kna mkn yg betul...nasi ikut suku2 sparuh.. lebihkn protein n syur..bnyk mnum air masak. susu +oat +kurma jgn tggal. InsyaAllah ☺️ dan sy juga bkerja.. kerja yg mmg xdk diam. sapa mmpu ...buat..xmampu jgn paksa..syg diri..syg baby ☺️☺️🥰

3y ago

Ye btl tu..sy 20w..Alhamdulillah xtinggal lg..ibu2 mngndung perlu jga mkan supaya baby dpt serap nutrisi wlpn ibu2 berpuasa..tp klo ibu2 keuzuran ikut ckp doc je..sb bhya utk baby dan ibu.

Alhamdulillah, masih lagi berpuasa. Harap tahan sampai berbuka. Sekarang 23 weeks. Semalam minum air gula, terlekat gdm plak. 😣 Jadi sahur tadi hanya susu segelas, air suam segelas, roti wholemeal 2 keping, nasik sesenduk. Takboleh dah nak makan sedap-sedap. 🤭 Harap dapat bertahan puasa selama sebulan nih.

3y ago

masa first minum air gula okay. Pastu berat terlebih naik. Dah kena minum kali kedua. Tiba-tiba tersangkut pulak. Sabor jelah. 🤭 In Sha Allah, takde pape tu puan. Cuma kena jaga makan je. Sebab saya makan nasik bertambah. 🤣

setahu saya, Kita kena niat puasaa dlu n bngun pagi sahur mcm biasa, siang tu kalau rasa xdaya n tkut trjjs kesihatan baby, diharuskan berbuka. takleh rasanyaa dari awal lagi dh niat xnk puasa esok2 sb tkut jadi pape. setahu saya lahh. kalau salah mohon betulkan

3y ago

Btol mmg xboleh sbb puasa Ramadan nie wajib.. bila mudarat bru kita diharuskan berbuka.. xley sesuka hati kte xboleh pose..

sya awal2 lagi doctor da advice jgn berpuasa, even da masuk 2nd trimester gastric saya teruk sgt2. waktu bujang x mcm ni. gastric biasa ja dpt tahan lagi. baby mmg da signal awal pagi bila lapar tu perut jadi keras. lagipun muntah2 saya masih berlarutan setiap pagi.

sy 20 weeks alhamdulillah masih berpuasa.. xrasa lapar n dahaga sgt.. mybe dekat KL ni cuaca xpanas dlm 3-4 hari ni.. baby pun elok duk gerak2.. kalau xgerak risau jugak.. masa sahur td mkn nasi, kurma n air masak byk2.. alhamdulillah ibu n baby bertahan..

cuba dulu, tak tahan buka je puasa.. cuma nk tnya kalau saya mkn ubat iron malam pagi iberet.. pastu kalau nk minum susu/mkn kne jarak 3 jam so mcmne ye nk manage bln puasa ni.. ada tak ibu2 yg puasa but still kne mkn ubat 2 kali sehari

3y ago

okay jgk gitu kn. tq sis 😊