kuning

haii. ada sesiapa bgi petua tak cara nak turunkan kuning bby.. bby bru 2 hri.. sy bersalin 37 mggu. dan kuning bby sngt2 tinggi smpai kna than d wad dan ada kmungkinan Akn d tukar darah. ada sesiapa sini tau tak cara nak trun kn sblm kena htr hospital besar tuk tukar darah.. tkut sngt2

36 Balas

Anak saya yg first lahir 37w6d, kuning mmg tinggi sbb dia xmyusu, saya tkde susu bdn lg ms tu Nurse kt hkl pun mmg xgalak bg susu fm. Saya keep bf dia walaupun susu xkeluar pun. Lepas discharge, kuning bayi makin meningkt sbb xmyusu kn. Saya pantang rumah mak saya. Kkia kt umah mak cek anak saya dia ckp kuning tinggi ni then kene tolak masuk sepital. Berat anak turun ms tu sbb xmyusu. Lepas dh warded anak, saya balik rumah, doc call suruh dtg semula dan bawa saya ke hospital sekali sbb nk amik drh saya. Smpai hospital doc ckp kuning anak terlalu tinggi, dan kalau tk turun juga nk tukar darah. Darah tu ambil dr saya lah. Doc masukkan air dlm bdn anak saya utk flush kuning dr keluar, anak tido bawah lampu, kiri kanan atas bawah lampunya. Selang sejam kuning turun. Doc bgtau xjadi tukar darah sbb kuning anak dh turun, dan anak dh start buang air besar dgn kerap. Alhamdulillah syukur. Hospital melaka keep bg susu fm kt anak saya memandangkan susu saya sikit sgt masa tu. Dlm masa satu hari anak saya punya kuning turun mmg byk. Doc ckp anak saya tk minum susu dan tk berak sbb tu kuning makin tinggi. Lepas anak saya keluar wad baru saya fully bf anak saya. Masa tu susu pun dh byk. Moga urusan sis dan anak dimudahkan.

5y ago

Owh ye anak saya dh 4 tahun skrg. Dua tahun pertama mmg ada cekup kuning utk dia kt hospital melaka. Doc nk pantau perkembangan dia memandangkan kuning terlalu tinggi masa lahir. Doc bimbang anak saya lembab atau ada masalah lain. Alhamdulillah anak saya ok dan tk de masalah perkembangan. Dah discharge dari cekup kuning dia dh.

Sy xpernah lg ank kena kuning, tp sy tgok kakak sy anak dia kena kuning.. Dia ambil daun belimbing buluh tu, dia basuh2 bersih daun tu..Ptu ramas2 kn daun tu Dlm air then dia mndikan anak dia, dia ckp 2 3ari akan hlg laaa,dari ank die pertama buat mcm ni mmg mujarab dgn izin Allah.. lgi satu jgn bg anak pkai baju wrna2 kuning perang2..pkai baju ank yg bewarna ctohnyaa mcm merah, hijau,biru, purple..N sbgainyaa kcuali yg wrna ke arah anak nmpk kuning.. Tulaa petua yg sy thu sis, tp sy xpernah cuba sbbyer anak2 sy xder pyakit kuning..Skrg ni sy prengnant dh 27w mudahan bby sy nt xde kuning jgk laa..amennn Allahumma Ameen..

5y ago

Sis amalkan apa ya masa pregnant sebelum2 ni dan anak2 sis tak kena kuning langsung. Boleh share tak? Jarang sangat baby lahir zaman sekarang ni tak kena kuning.

Mcm saya ari tu saya makesure baby minum susu every 2 hours. Die tdo saya kejut utk minum sbb nk bagi die kencing and berak dengan kerap. Mcm akak sYa anak die kuning tinggi die terpaksa bagi susu karihome . Alhamdullilah anak saya x kene kuning. Almost nk kene. Tapi saya bagi susu fm sbb susu badan xde lepas bersalin tu. Lepas mgurut baru susu badan keluar. Kadang org cakap mak pon kene pantang makan jugak kalau bagi susu badan. Ari tu ade mak mention tapi sbb saya xde kuning x ingat dah pulak. Mcm halia kunyit tu, jamu tu elak kan dlu. Tapi mmg kene rajin susukan anak.

bby sy hari ke 4 lahir bru detact kuning..hri sbtu pergi emergncy cek 180 kuning dy..pastu hri isnin cek lagi dh 190 then rabu pulak p cek dh turun 130 n ta pyah p cek dh misi ckp..sy mndikan bby dgn air rebusan pokok sorok2 yg mcm pkok krismas kcik2 tu..lpastu sblum mndikan bby tu bg bby mnum dlm 2@3 titik air tu make sure rebus skli dgn akar ye..lps 3 hri mndikan alhmdulillah mmg kuning drop..tp jgn lupa kerap susukn bby..bia dy berak bnyak2 kali..bia kuning tu kluar..

Sama mcm adk sy ank dia hampir2 nk kena tukar darah... Tp dia ikut apa yg sy ajar alhamdulillah kuning bby turun.... Sis cuba rebus gula batu dgn akar lalang... Bila dh suam mandikan bby dgn air rebusan gula batu dan akar lalang td.... Air rebusan tu x perlu campur dgn air lain.... Inshaallah kuning turun kena consisten buat.... Jd buat sekali... Adk sy buat hr2 alhamdulillah.... Adk sy ank dia darah o.... Darah o mmg ssh nk turun kuning...

Breastfeed kn anak dengan kerap... Dalam masa yang mummy minum susu kambing.. Mummy tau yang minum bukan anak... Lau anak telalu lena tidur, kejut dia untuk menyusu.. Anak yang kuning memang akan tidur lena.. Lagi satu, boleh mandi kan anak demgam air rendaman daun dukung anak... Ini ikhtiar sahaja... Yang penting jangan stop tuk breastfeed kan anak ye...

Ibu try minum susu kambing setiap hari dan kerapkan susukn baby..stiap 1 jam..Saya haritu baby prolonged jaundice gak.. mcm2 dah try petua org..mandikn baby dengan mcm2 dah...xturun sgt..last2 mak suggest minum susu kambing..Saya minum 2 cawan sehari..pagi dan malam.. Alhamdulillah..genap baby sebulan dh xkuning..

5y ago

dah

klau petua yg ne jak ada sis yg sy pnah bt laa dlu msa ank 1st.. - bg mnum air anggur hijau -mandikan air rebusan daun pandan -mnum susu kambing -mndikan dgn bunga kuning(cari kedai cina yg jual2 herba) bt satu2..klau pkai ne xjln bt lg satu..mna yg bg trun kuning tu truskan je..smoga baby bebas kuning yee😉😉

Haritu baby saya kuning, nurse nasihatkan saya kasi baby susu badan (breastfeed) sahaja. Jgn jemur baby atau kasi minum air lain. Make sure baby berak lebih dari 5 kali. Alhamdulillah baby saya turun kuning dlm masa seminggu lebih. Tapi kalau nak pergi hospital check boleh je untuk kepastian.

5y ago

tq ar sbp bg nasihat yg sngt berguna..

Klu kena dok bwh lampu, so biarkan baby bwh lampu.. Saya dlu siap join sekaki dok bwh lampu.. Satu malam je.. Kuning turun.. Kadang baby xsama darah dgn ibu.. Selang seli dgn susu formula.. 2auns setiap 2jam.. Anak saya buat cmtu smpai kuning ok.. Terus continue bf mcm biasa..