Tips turunkan kuning!

Hai mamy. Ada tak mamy yang tau cara nak turunkan kuning bby, and benda tu mmg jadi. Sy bru bersalin 22/4 hari tu, bby 2.3kg. Cukup bulan. Smlm check kuning 12.4, harini naik 13.4. Risau sangat. Dr ckp kalau lepas dr 15, bby kena tahan. 😭😭😭😭 sebab berat bby tak cukup, hmmmm Tolong sy plssssss. Kalau ada yang tahu cara berkesan n cepat, mustajab TQ

19 Balas

saya bru brsalin 16 hri..ank kna kuning tggi 289..ank kna thn wad 1hri kuning trun 245 ja..sya bwa blik rmh..ikhtiar cra kmpung stiap pgi&ptg bgi mndi ank dgn daun kucai+asamjawa brtrut2 dgn psg lmpu biru dkt ktil ank stiap mlm..pi check dkt hosp..doc trkjut kuning ank trun bnyk tggl 111..sya bwat lgi smpai kuning ank xda lngsung trun 59..so doc discharge xpyh check kuning dh😊...

Hai. Assalamualaikum. Update. Hari masa sy up post ni, ank punya kuning 13.4, malam tu jugak sy cari agent tasneem, sy beli set jaundice. Alhamdulilah, esoknya pergi check, kuning turun 10.8...... Alhamdulilah. Selain tu sy mandikan anak dengan daun kucai + asam jawa. Harap esok check semakin turun. Dan bebas dari kuning. Aamiin

saya bagi susu lactogen 1 sama baby.. lepas tu mandikan baby dengan air daun belimbing... jemur pagi2 jam 7 bgtu 5 minit.. kadang mandikan jua dengan serai.. tp paling penting kerapkan bagi susu la.. smga baby kamu cpt turun kuningnya.. pengalaman sy dari 14.6, 4kali review jua di klinik smpai bacaan 5.9 baru selamat

Hi awakk...Sy bru bersalin 14/04 kuning baby sy bru lahir 119 dlm 3 hari naik smpai 185 pastu sy pakai product tasneem set juandis Alhamdulillah 7x check sahaja dah discharge..Last check kuning tinggai 83 doc terus bagi bebas kuning.. Product tasneem set juandis sangat3333 recommended..

mak sy mndikan bby dgn air daun belimbing buluh..dan kerap susukn bby..bby sy nyusu bdn..bila bby kuat kncing insha allah cpt trun kuning..lg stu time siang hri sy pkaikn bby barut ngn pmpers je..alhamdulillah tiap hri cek mesti trun wlpn skit2.sis try la

Saya dari anak pertama dan sekarang da masuk anak ke2...bagi jer anak kerap susu 1-2 jam...tp sy bagi susu formula sb bf mmg x berapa nk ada...gigih jgk la nk kejutkn anak sebab bila kuning tinggi ni kuat tido...alhamdulillah kuning cepat turun

kena kerap bagi menyusu. 1@2 jam sekali. sy tambah susu formula,bagi baby kencing & berak banyak. x payah buat apa2 petua pun. insya Allah kuning baby akan turun nnti.

Kerapkan penyusuan 1-2 jam. Jangan culas! Baby jaundice ni suka tidur sebab mereka tak sihat dan tak larat. Jadi kena kejut ya. Nak senang set alarm. Saya dulu set alarm setiap 2 jam.

tips dia bagi susu tapi kalau bagi direct makin tinggi maksudnya bby tak cukup atau tak puas susu.. yg saya buat pam masuk botol bagi lepas pam bagi terus.. kene rajin pam.. baru cepat turun

saya punya baby berat 1.9kg masa lahir now dah 2kg.. bersalin 38w 5d last check haritu kuning 180 tapi doc takde pulak cakap kena warded , next week nak pergi check kuning lagi