G6PD, First Baby (Boy)

Hi mommies.... Kndungan sya baru 36wks tp sdh mlhirkn 4 hri yg lalu. Tp skg msih d wad kanak2 sbb bby ada G6PD.. Kuning pn bknnya turun, tp mkin naik.. Tmbah lg first bby. Mohon pndpt, pencerahan ttg g6pd dan cara turun kn kuning... ??? Dan klau bby g6pd, blh ka ambl susu formula? Sbb ada jg yg ckp bg ssu formula bru kuning cpt trun

2 Balas

Klu dlm wad mmg xleh bg susu formula sis. Dh keluar nnti bru blh bg. Tp selagi bacaan xtrun sampai paras umur dia mmg xleh kuar wad sis. Anak sy dlu mcm tu tp bukan g6pd. Keep bf je. Tp g6pd % untuk anak tukar darah tu besar. Semoga cpat sembuh ye n kuning tu trun.

5y ago

Sy da fhm sis.. Sy tnya org ttg g6pd.. Sbb pnjlsan dktr dan pnjlsan org lain tp ada pnglman brbeza😊 syukur, kuning da trun skit.. Trma ksih sis...

Biasa org syorkan susu badan ibu sis kalau tk de juga susu kambing tu pun nak kasi kene tunggu keluar la baby ye tkut dktor marahkan de lagi sebenrye petua org org tua cuba la sis cri lagi info bertya org disekeliling

5y ago

😊👍🏻