sorokkon kehamilan

hai sy nak tanya siapa yg ada pengalaman mcm sy.. sy baru prgnant 7weeks.. hanya suami sahaja yg tahu tentang kehamilan ini sebab pernah ggur sebelum ni dan ini kandungan yg ke dua.. waktu kandungan pertama dlu ibu sy punya firasat yg sy hamil dan sy pun beritahu berita kehamilan terhadap keluarga dan rakan rakan.. tapi sy silent misscrge waktu weeks ke 11.. jadi untuk kandungan yg kedua ni suami sy suruh rahsia kan dahulu dan hanya kami berdua sahaja yg tahu.. crita di sisni.. ibu sy sperti boleh mengetahui yg sy sedang hamil.. setiap kali dia berkias tentang kehamilan sy tidak menidakkan atau mengiyakan.. rasa tak smpai hati pula nk berhsia dgn ibu sendri.. tapi tu la.. atas kehendak suami sy terpaksa rahsia kan juga..

54 Balas

Sama macam saya sis. Tapi masa saya pregnant yang first dulu, saya start bagitahu semua orang week 8, tapi week 9 saya gugur. Lepas tu saya pregnant second time, yang ni week 3 dah tahu pregnant, saya double check dengan doctor, dah confirm ada kantung, saya bagitahu yang betul betul rapat dengan saya je, mak saya & mak mentua saya. Saya bagitahu boss saya jugak sebab saya nak mintak cuti lama. Tujuan saya bagitahu tu supaya diorang dapat support pregnancy kali ni sekali. Support dari segi mental, sebab saya trauma dengan miscarriage yang pertama. Sekarang dah 6 bulan lebih, saya still rahsiakan dari kebanyakkan orang, kawan kawan pun tak tahu saya pregnant. Saya lebih selesa camni sebab bagi saya pregnancy journey ni very personal, dia melibatkan emosi, mental & fizikal. Saya tak nak ada mulut mulut yang boleh buat saya fikir bukan bukan. Nak selalu positivee camtu. So small circle less lah benda yang kita nak fikir 😊

Saya pun mcm tu lepas tau pregnant . Suami & parents saya & kenalan rapat ja tau . Family mil takda bgtau . Lepas 6 bulan baru mereka tau itupun sebab ada alahan sedikit . Kerap mc tempat kerja , tak join any majlis2 family mil buat . Dah bersalin baru saya update dekat media sosial itupun habis pantang baru tunjuk anak . Nasib suami jenis paham saya suka bagi hint bukan suka menunjuk . Tapi sejak ada anak ni semua saya update di Ig untuk simpan kenangan . Itu pun kena kecam kata show off . Entah la manusia ni , ada yang tak kena dgn cara kita . Saya doakan urusan sis dipermudahkan . Jaga kandungan baik2 , kalau nak bgtau parents sis . Minta mereka simpan dulu tunggu kandungan cecah 8 ke 9 bulan atau perut sis dah nampak nak bgtau org lain takpa . Bincang baik2 , doa ibu sis pun penting . Jangan bagi dia terasa hati . Naluri ibu ini kuat , minta dia doakan terbaik untuk sis dan baby .

ikut keselesaan . jgn terlalu fikir apa org nak fikir . sya wktu pregnant anak kedua niat nak sembunyi . Tapi husband terlalu happy , dia share d group family dia .. wktu tu kndungan da 8 weeks .. tiba2 minggu ke 9 keluar drah sikit2 .. hari2 keluar darah sikit². balik² p klinik .. sekali minggu ke 12 , darah semakin byk . mw setengah pad . Terus p emergency , doc scan blg kandungan ok . heartbeat baby pun ok . Tapi mgkin bukan rezeki sya , esoknya sya gugur Dan baby terus kluar haritu jgk .. mulut jahat org ni x bole nak elak .. ntahlaa .. mgkin dorang tegur ka apa sebab anak baru setahun da mengandung lagi . czer pulak tu . kecil hati baby dlm perut kita . lepas ni klu pregnant lagi, rancang nak sorok . nti baby lahir baru la kabarkan . doakan syg pregnant lagi . anak pertama da 2tahun 4 bulan .

xpe sis doa ja selalu cya pun prnh d posisi sis msa preg anak first gugur msa 13 week yg kdua ni suami dngn mom cya sja tw tpi suami trlalu exited smpai adik bradik dn mom dy bgtw..cya pun sblm nya xmw orng tw tpi kn kdng orng pndai tnya so trbongkar la rahasia nya heheh yg penting prcya dn brdoa sma tuhan kali ni smoga rahim d kuatkn dn baby tumbuh besar smpai melahirkn nnty...sambil tu jgn lr trlalu lasak buat krja berat klo boleh brpuasa dngn suami dlu smpI kandungan da btl² kuat 4_5 month gitu puasa klo laki tringin pun bg lr kang dosa pla tpi jn trlalu kerap cukup lr sekali sbln or 2 kali dn suru suami jgn buang dkt dalam jaga mkn jga syukur kli ni d prmudahkan skrng d 8 bln..smoga kli ni rezeki sis...doakan jga kami spya d prmudahkan prsalinan nnty

saye dh 21minggu masih rahsia kan dr family sbb ni kandungan ke5, pernaj gugur 2x dlm tahun ni mksdnya tahun ni saje dh 3x saye pregnant dh ade 2 org anak 5thun & 2thun saye rahsiakn sbb mlas nk hadap family membebel mcm2 hal melibatkn kewangan n ekonomi yg family lngsung xtau ape2 ... klau stakat bebel biase saye xkisah tapi dh pernah hadap dr awl smpai branak xhbis2 dok kata saje cari pnyakit n tambah beban wlu kami masih lg mampu bermewah n xde mnyusahkn sape2 ... jd saye mlas nk mlas n sembunyi kn je smpai brsalin nti 😃👍 for now hanya kami suami isteri & kawan2 je tau family mmg xtau sbb akan toxic n bg negatif vibes pd saye https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

sya sekarang dah minggu 16 tapi blm jumpa doktor disebabkan tengah tunggu krusus nikah selesai....mak mentua dgn laki sya jak yg tahu ...ni first time pregnant dan sya tak tahu nak buat apa ...hanya tunggu habis krusus dan nikah baru lah kata mak mentua sya dengan laki nak bawa pergi hospital...isteri abang sya kata tak boleh mcm tu...dah hampir lewat ...nak pergi jugk hospital tapi laki kata dia nak ada nama dia dekat baby ni...kalau sya pergi saja tanpa ada sah ikatan kami laki tak nak saya jadi ibu tunggal....ada tak yg boleh sarankan...sebap sya tak tahu nak buat apa...ni first pregnent sya

sama mcm sy.. dlu masa pregnant ank first..suami pnya excited ..dia bgitau family dia dan family sy..sy pon bgitau kawan2 rapat sy sbb dorg ada yg syak sy preggy.. .. tp lepas je semua tau.. xlama lepas tu sy gugur.. and know sy preggy lagi skali.. sy da trauma nk bgitau org..trmasuk family..tapi atas sebab2 tertentu..sy bgitau jgk family..cma kali ni sy xbgitau kawan2.. sbb mcm sis ckp la..takot mak ayh kita kcil aty sbb kita nk sorok daripada mereka.. bila apa2 berlaku pada kita nnti sepanjang kehamilan..risau dorg terkilan..sbb xtau kita hamil..tu pndapat sy la

Saya rasa lebih baik beritahu ibu sis sebab saya pun masa awal2 dapat tahu saya pregnant, saya nekad tak nak bgtau siapa2 sampai nampak perut termasuk mak and mil saya. Tapi saya percaya doa mak tu paling mustajab and sebabkan ni first pregnancy saya, saya risau kalau ada apa2 jadi so saya bgtau juga mak and mil saya. Saya fikir, kalau Allah tu nak bagi, dia bagi. Kalau Allah tu nak ambil, dia ambil juga. Saya selalu fikir, andai kata saya gugur atau apa2 jadi waktu kehamilan saya, paling tak pun saya ada support suami dan family terdekat. So better bgtau je sis.

situasi sy mcm awak. pernah gugur & asyik kena perlo "tak jaga ke". Sy cuba berlapang dada dgn apa yg Allah beri tapi bertubi² org cari salah manusia sampai hari² sy menangis terutamanya bila balik rumah mertua. Skrg sy mengandung lg & sy mmg minta suami sy tak beritahu family dia sbb asyik dibanding² dgn biras & ipar yg skrg tgh bunting juga. Skrg hanya mak sy & suami sahaja tahu. Mak kata, biar lah diam² sbb dah cukup makan hati. Dah bersalin nanti baru tayang kita tidak mcm apa yg mereka label.

2y ago

anak ramai tidak menjamin kualiti penjagaan yg elok. Hanya ibu yg lahirkan tahu anak sendiri. Sy amalkan sikap menjauh utk jaga hati sendiri sbb dah byk kali makan hati. Akhirnya sy berterus terang dgn MIL yg sy terasa hati baru dia mula diam sikit kalau tak asyik kena banding je. Mak sy suruh ckp yg sy masih ada keluarga sendiri & bukan dilahirkan dan dibesarkan dlm keluarga mereka sedangkan keluarga sendiri tak pernah lebih².Dari sy terus diam & asyik kena perli, mak sy suruh sy terus terang je sbb takkan nak sampai mati makan hati. Masa sy gugur tiada siapa yg peduli pasal trauma, baru 3 hari gugur dah suruh lekat balik mcm kita ni lekatkan telur guna stapler gun pula. Sedangkan mertua lupa, anak perempuan sulung mereka lebih memerlukan ikhtiar. Cermin asyik dituju pada org je. Semoga kita semua bakal ibu & ibu terus yakin dgn cara kita sendiri. Yg 9 bulan membawa ni lebih terasa trauma penat lelahnya. Kesihatan mental kita juga penting ♥️🌹

Sya masa dpat thu mgandung cuma ahli keluarga terdekat je thu.mak kita mmng perlu thu lbh dri org lain,nnt kcik hti dia...memng rahsia kan dri smu..tapi nasib perut xnampk... alhamdulillah selepas bsalin baru sya bg tahu semua org..tanpa pos pic anak lg.. alhamdulillah smu org faham..sbb kan..KLU blh waktu kita mgandung lebih baik rahsiakan..supaya jauh dari hal2 y x terfikir...dh selamat salin..baru war2kan..MCM dlm perkahwinan ...Sya dh 31 hri slmt bsalin.. masih dlm pntg.. alhamdulillah..bby yg dtggu slma 6 tahun....🥰

2y ago

betul tu, dulu masa awal² preggy ada sahabat pesan beritahu org terdekat sahaja utk elakkan dr terkena penyakit ain mcm begitu la ..