perut tak nampak

hai semua..saya sekarang 22 weeks pregnant..tapi perut tak nampak macam pregnant 5 bulan lebih..ramai dah tegur sampai saya naik risau..saya checkup di swasta..so setiap kali appointment memang akan scan baby..detail scan pon dah buat..alhamdulillah baby sihat & perkembangannya normal..cuma bila ramai yang tegur perut saya tak nampak, saya jadi risau pulak..ada tak mommies yang ada pengalaman macam saya ni

33 Balas

Takpa sis, sy masa pregnant 1st dulu, perut pn tak nampak. Slalu jgk org ckp tak nampak pun perut. Kadang kita jadi stress org asik cakap mcm tu, tapi tu tak penting asalkan anak kita sihat. Last2 masa lahir anak saya besar, walaupun perut tak nampak besar. Lagi besar dari anak orang yg cakap perut saya kecil tu. Haa 😂😂 anak saya 3.38kg.. Nanti start 8 bulan baru nampak. Mungkin sebab saya kurus tu tak nampak perut 😅😅

4y ago

Betul sis. Pengalaman sy org perut kecik tak nampak tu nanti bersalin baby lagi besar. Taktahu la kat mana dia nyorok. Haha

kita tak dapat tutup mulut orang sekeliling sis. Memang risau jugak bila dah ada orang tegur macam tu. Tapi InshaAllah klu dah scan setiap kali Dr pun cakap okay, sis pun sendiri nampak buah hati sihat.. itu lebih dari menggembirakan. Orang luar malah family kita sendiri tak ada hak nak kata atau banding perut kita ke apa ke.. yang penting sis tahu sis dan baby sihat... stay positive sis.. 😘😘😘

Sma la dgn sye .. rmai x prcya bila sye ckp dh 8 bulan.. sebab perut x nmpk sarat..bila dduk nmpk mcm gemuk buncit je..😆 tp dh buat detail scan.. checkup dgn kkia alhamdulillah baby okey je.. membesar dgn baik..skrg dh 33w dh.. so brsyukur sis perut x besar..mudah bergerak.. x yh beli bju baru 🤭 jnji baby shat membesar dgn baik..

Saya pun macam tu jugak. Dah 32 weeks baru nampak perut. Time scan selagi berat air ketumban normal. Berat dengan perkembangan baby normal. Awak tak perlu risau ye. Perut kecil lagi bertuah saya rasa sebab boleh bergerak aktif lagi dan lambat la rasa sakit belakang

Ahaa sama mcm sy sis..da 7bln..bbybump tk nmpk sgt..rmai terkejut da 7bln..lgpun sy pakai bju2 loose, thirt yg besar2 suami punya..lg la tk nampak😂 tp tk kesah pun apa org ckp..asalkn bby sihat asyik duk menendang je..hihi

Saye dah 22 wk juga sis...perut pun tak la nmpak sangat... Sbab trgntung kulit oerut jugak kot ☺☺☺ 5 bulan pun mcm nampak 3 bulan... Org lain pun 3-4 bulan dah nmpak besar kan

Sama lah kita, dah 23weeks org tak caya pregnant dah 5bulan lebih .. perut kecik sgt 😅, alhamdullilah kandungan baby sihat selari dengan minggu .. so tak perlu risau, jgn fikir psl org.

4y ago

Nurse KK bagitau saya, kalau nak check baby bump kita ni kecik ke besar atau normal ke tak, boleh ukur dari start ulu hati sampai ke pangkal rahim. Ukuran mesti sama dgn minggu. Cth 23w = 23cm. Kalau sama tu means bby bump awk tak kecik la. Selari dgn weeks.

Klau baby sihat tak perlu nak risau Kata2 org pun. Lain org lain perutnya.. cuba tanya doctor ok or tak size perut tu, kdang ada yg smpai nak beranak pun perut kecik jee..

Sy pun dah 30weeks tp perut kecik mcm 5bulan. As long nurse and doktor bgth baby okay pembesaran semua okay saya lega. Mgkin sbb bdn sy kot sbbtu perut tk nmpk.😅

Normal la tu, x semua perot jnis besar.. sy pun jnis x nmpk.. 3kali bersalin pg l.room nurse tnya dtg tggu sapa bersalin?? Pdhl sndri pergi nk bersalin..