Kahak baby 11bln

Hai semua..nk tnye mcm mne nk hilangkan atau kurangkan kahak anak dlm tekak..kesian tgok dia..nafas ade bunyi plus ade hingus sekali..

18 Balas

Saya memang selalu jumpa kan anak dengan dr specialist paeditric dia di gleneagles hospital. Only sharing, bila ada hingus , pakai sedut electric pun okay. So , jangan hujung hujung sedut. Masuk je dalam hidung dia and sedut hinguss tu . Kalau kena admit hospital lagi la, masukkan tube dalam mulut and sedut lagi. So sedut electric sangat berguna and WAJIB BAWA DI MANA PUN KITA BERADA. So setiap kali dia mcm bersin ke, dia keluar hingus ke, ha amek masa buat sedut tu kat dia. Baloi. At the same time, my advise is jumpa doctor pakar paeditric minta advise ubat apa untuk anak punya hingus dan kahak. Saya memang dah siap AID KIT UBAT satu set untuk anak. Bila ada hingus sedut. Memang dia akan nangis macam menderita. Tapi sebenarnya itu terbaik untuk dia. So,Saya tak pakai apa minyak ke apa apa ke . Sebab baby kan. So saya tak suka memandai mandai buat pada anak. So ikut rutin and advise doctor pakar paeditric innsyaAllah akan sembuh.

1y ago

boleh sharing aib kit ubat apa ye?

kalo wafiy dia perlu penjagaan yang khas ,orangnya masih belum boleh makan ,susu plus nestum ,so bila bagi mcm tu wafiy mudah berkahak ,kahak pulak jenis degil . "cream youbaby dan serum youbaby" jadi pilih saya untuk bantu wafiy keluarkan kahak .kadang2 kahak terlalu teruk ,saya akan bawak wafiy buat rawatan "sontron "boleh google kalo tak tahu tentang rawatan sontron .InsyaAllah ianya berkesan ,wafiy kalo buat pagi petang tu muntah .

Hai puan, baby ada kahak mmg kesian kita tengok. Risau makin lama kalau tak keluarkan akan makin byk dlm paru2. Puan boleh ke klinik tp selalunya utk baby takde ubat yg doc boleh bg. Atau puan boleh ikhtiar dgn Balm Tasneem Naturel, sy pernah cuba sgt bagus. Dan sekarang sy pun jual balm ni hehe. Puan nak cuba boleh reply sy ☺️

2y ago

hi sis wasap bole tgk balm mcm mna tu sis

Anak saya buat mandian lemon, air suam2 kuku & rajin buat tepuk precussion untuk make sure paru2 x penuh dgn kahak. Nanti baby akan muntah kahak or kahak keluar ikut najis. If dia ada hingus nak bagi dia lega awak beli yg sterimar tu spray then sedut hingus dia guna alat yg sedut hingus tu. hehe

Confirm ke kahak sis?? Bawak pg klinik je.mcm anak sy dulu tekak die mmg bunyi mcm ade kahak smp sy risau mcm nak kena sempit.2 kali bawak pg klinik doc cek paru2 ckp xde pape.cuma doc ckp persekitaran kt bandar x bersih mcm suasana kmpg.yg pnting jgn tidokan anak dlm blik econ selalu

saya sapu minyak sikit dan hirisan bawang putih sapu di leher dan siring hidung baby supaya cepat kering selepas mandi kalau baby susu ibu,c ibu makan bawang putih yang di bakar baik untuk kesihatan lagi apa yang kita minum makan meransang terhadap susu kita.

boleh buat minyak bawang putih dan mandian lemon. Nak mudah beli garlic baby balm dan sabun lemon. Kerapkan penggunaan. Boleh cuba jugak kool fever warna hijau untuk demam dan hidung tersumbat. Guna bila anak susah tidur.

sis beli spray hygien dan pnyedut hingus.. kalau sblm tido n lepas mndi sis sapu baby cream.. saya guna cream You Baby.. mmg bgus..

try minyak ni . sapu dada , blkg badan , InshaAllah kahak kluar melalui najis atau muntah . saya jual saya pakai jugak minyak ni .

1y ago

sis wasap sy 0165823450😊

sy hantar ke hspital je hari tu..3x kna pkai oxsgen cairkan kahak...bby sesak nafas,batuk smpai ngis...nafas pun bunyi