6weeks

Hai semua. Saya skrg masuk 6 weeks. Start semalam tak sedap badan. Makan je muntah. Tak tahu nak buat mcm mana. Ada sesiapa pengalaman mcm saya tak? Sy lapar tapi tak boleh nak makan. Makan je keluar balik?

16 Balas

Sama juga. Sampai acid reflux dan muntah keluar darah. Jadi sepanjang seminggu alahan teruk, saya tengok semula pattern makanan apa yang saya boleh makan. Saya akan avoid makanan berasid dan ambil makanan beralkali (boleh google). Saya banyakkan minum air barli, jus² buah, ambil banyak buah-buahan, avoid makanan bergoreng. Deria bau sensitif waktu pregnant, jadi akan effect deria rasa.. makanan yang berbau kuat, saya elakkan.. lepas makan tak boleh terus baring, tunggu selepas sejam sekurang²nya baru baring.. makan dalam kuantiti sikit, tapi kerap.. paling lama dua jam kena isi perut dah..

Ini masih dlm fasa first trimester. Mmg akan ada badan x sedap, muntah2, demam2 and etc. Morning sickness. Tp semua akan reda bila msk second trimester atau 3 bulan. Sy msk 3 bulan, pagi tu terus terbayang semua makanan. Semua mual muntah pening terus hilang. Siap mkn habis banana leaf dua kali tmbah. Beli popcorn. Beli aiskrim. Beli jeruk. Husband pun naik kening. Mlm perut memulas and 3 hari cirit birit😬

Saya pon dulu macam sis..masa ni memang tak lalu makan sgt..tapi sis kena jugak makan sikit untuk baby..banyak minum air masak..makan biskut buah2 yang boleh sejukkan tekak...saya dulu tak boleh and tak lalu nak mkn nasi..so mkn roti biskut n buah je yg boleh..tu pon kadang lepas mkn tu muntah balik..tapi takpe janji ada yg masuk jugak even rasa nk muntahkn balik..

Sma lh dgn sya..morng sickness yg truk.tk bleh mkn,,cium bau ikan ke gorengan ke buah han ke.memng tk bleh.smua rsa mual..klau bab mkn sy coba cri mkanan yg sya rsa nk mkn sja.slalu rsa mual dn muntah.bgi tahu kat dokter,,dokter bgi ubt untk mual dan munth.klau rsa nk munth mkn je ubt tu..dh tk jdi nk mntah..tpi mengntuk lh.hehehe...skrng dh mkin ok dh.

Cuba elak makan makanan yang mengandungi bawang putih. Saya dah cuba and it works. Lepas tu cuba makan muffin yang gardenia chocolate tu. Saya sampai dah masuk 8 bulan nasi tak boleh telan dan segala jenis makanan tak boleh nak telan semua muntah balik kecuali cuba makan bubur tu baru2 ni tanpa bawang putih dan muffin chocolate tu. 🙂

Same la mcm saya , start mula2 smpai la masuk 4 bulan . Mula2 tu makan nasi je muntah , bau gulai pun muntah , sampai sakit dlm perut , menangis sakit punya pasal . Tapi mase tu saya try makan buah-buahan , roti dan minum susu.. Alhamdulillah x muntah ... Dpt tenaga nk buat kerja walaupum x makan nasi ....

Saya 4w sampai 10w mcm tu..masuk 11w muntah kurang..skrg 14w..tak ada muntah2 da..selera makan je xbalik2 lagi😅 checkup pn smpai berat turun..paksa je sis makan..sy pn paksa je wlpn lpstu mmg muntah..xmkan lg haru..mkn la kerap2..terus cari apa yg boleh dimakan..moga terus tabah💪💪 enjoy the moment☺️

4y ago

Sama la jalan cerita kita 🤭

Saya pun mcm tu dulu..start all day sickness masa 6minggu start dr tu dah tak blh nak mkn..ni dh 13mgu ok ckit blh dh jamu nasi cuma kdg2 je trasa mual dan tak lalu mkn..bnyk kn mkn buah je sis..mkn slow2..bnykkn sabar je la ye 😊

Sis jgn biar perut kosong,nanti lagi bertambah mual.Try bnykkan mcm buah2 mcm apple,jambu batu,tembikai etc ya..Kalau susah nk mkn nasi try makan nestum + susu yg mix tu ya

Sama la kite..huu buntu nk telan ape..serba serbi xkena dgn mulot..air masak pon muntah..air manis pon same..nasi xleh sentuh,tgk pon nk muntah huu Bertabah la ntuk kite..