Check bukaan berapa cm

Hai semua. Saya nak tanya. Kalau kita nak check bukaan dah berapa cm kena pergi hospital ke? Sebab saya dah 39w5d. Tapi still takde tanda2 nak bersalin lagi. #1stimemom

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

pengalaman saya utk yg pertama, on due date tak de symptom dan tiada contraction. Saya tunggu sehari lg smp malam siap berjalan sewaktu itu dgn ibu mentue decided malam tu gi clinic mediviron berhampiran dan buat scanning nak tgk posisi baby, sebaik itu doc clinic beri emergency letter aware me mlm ni juga gi hosp. Balik rumah itu saya berdegil sbb x de symptom but hubby amik gi hosp, check bukaan dah 4cm alhamdulillah terus dimasukkan ke LR dgn emergency letter dari clinic doc yg mmg berpengalaman utk menyambut kehadiran baby sblm ni. Saya suggest masih xde pain dah due date, gi scan dulu sebelum gi hosp. Tapi if dah sakit kerap contraction terus gi hosp serah diri dan ada juga tunggu air ketuban pecah baru gi hosp. Itulah susah juga nak predict tp ialah akan tiba masanye

Baca lagi

pengalaman sy la. wktu check up,doc akn tnya,ada rasa mengeras or contraction x. sy ckp ada sikit2. dia nk cek bukaan. sy xmau.🤣 sbb time tu bru 38w kot. kalau mak kita bersalin 39w ke atas,in sha Allah kita pon mcm tu jgk. ada yg 40w. skrg ni awk just pantau rasa contraction yg kerap je. sbb sy xde pecah ketuban. dia mai contraction kerap,dtg emergency,bru nk urine,dh keluar darah. doc yg pecahkan ketuban sebelum masuk LR

Baca lagi
VIP Member

sya ank 1st & 2nd mmg over due .. slu bersalin [email protected] sblm induced... dah dua kali sya buat cara ni tp berkesan utk saya laa , klu sis sya x jamin... Sblm tido (pastikn suami ada kt rumah & xtido lagi) , sya akan buat posisi senaman " sujud atas katil mcm solat tu & posisi kaki kangkang seluas mungkin" ... selepas tu dijamin x sampai 30 minit terus rasa contractions & terus angkut beg gi hosp. SELAMAT MENCUBA 🤗❣️

Baca lagi
6mo ago

boleh buat selagi x bersalin... ni salah satu senaman kagel .. senaman ni utk meregangkan & menenangkan otot palvik.. lagi satu dia bantu baby utk turun... sbb tu disarankan sis buat senaman ni time ada suami..

nnti checkup klinik.. sis kena tnya dktor sana.. slalu nya klau xde tnda² tu memang baby xnak keluar lg.. kalau overdue dktor akn masa smggu rasanya utk tnda² dtg.. kalau xdtg juga slalunya kena induce lar nk pksa beranak.. wktu skarang ni sis kena byak exercise.. buat squad.. bnyakkn brjln² utk natural induce.. smoga sis dpermudahkn sgala urusan

Baca lagi

saya pun nak tahu..sekarang 38 w 6 d dah.. perut mengeras² tapi x kerap la.. contraction kerap selang selalu berapa lama ya.. dan nanti turun tanda lendir campur darah atau air ketuban pecah baru ke hospital kan?

6mo ago

okai sis...tq infonya.. doakn kami yang masih menunggu hari ni ☺️

Pengalaman sy sebelum ni, doc akan check bukaan pada due date, kalau jalan masih tak buka n tak ada tanda doc akan bg tarikh untuk serah diri..

6mo ago

Semoga dipermudahkan ye mummy.. amin amin..

sye dlu ke klinik swasta..dorag akn cek bukaan..kalo kerajaan sye xtw..

sy sblm g spital..cek ve kt klnk swasta dlu