Check bukaan berapa cm

Hai semua. Saya nak tanya. Kalau kita nak check bukaan dah berapa cm kena pergi hospital ke? Sebab saya dah 39w5d. Tapi still takde tanda2 nak bersalin lagi. #1stimemom

8 Balas

pengalaman saya utk yg pertama, on due date tak de symptom dan tiada contraction. Saya tunggu sehari lg smp malam siap berjalan sewaktu itu dgn ibu mentue decided malam tu gi clinic mediviron berhampiran dan buat scanning nak tgk posisi baby, sebaik itu doc clinic beri emergency letter aware me mlm ni juga gi hosp. Balik rumah itu saya berdegil sbb x de symptom but hubby amik gi hosp, check bukaan dah 4cm alhamdulillah terus dimasukkan ke LR dgn emergency letter dari clinic doc yg mmg berpengalaman utk menyambut kehadiran baby sblm ni. Saya suggest masih xde pain dah due date, gi scan dulu sebelum gi hosp. Tapi if dah sakit kerap contraction terus gi hosp serah diri dan ada juga tunggu air ketuban pecah baru gi hosp. Itulah susah juga nak predict tp ialah akan tiba masanye