HB LOW . bantu saya utk bagi cdgn perlu ambil apa

hai semua . saya dah 24w tapi hb asyik maintain je 10 mcm tu. mcmmana ya nak naik hb.. dah macam2 saya makan😢

42 Balas

Ni saya amalkan apa yg diajar di kelas diet 2 kali dgn pegawai sains pemakanan KK. Tiap-tiap hari makan menu yg ada kandungan zat besi; kerang, daging merah; kambing/ lembu/ kerbau, ikan cencaru, lala, sayur; peria, pegaga, maman, apa lg ye? Boleh rujuk bahagian pemakanan KKM. Lepas makan menu utama tu (lunch /dinner), terus makan buah tinggi vitamin C; jambu batu, oren /limau, kiwi, berries dll. buat mcm ni sbb vit C bantu proses zat besi dlm badan. Makan tablet/pil zat besi dgn air tinggi Vit C contoh: air limau kasturi tanpa gula atau kurang gula/ sunquick tanpa gula. Selamat mencuba ya. Alhamdulillah sy pun dah 2 kali cek up, hb naik dari 9.2-9.9-10.3.