Bersalin / raya

Hai semua , saje la nk meluahkan . Sy punya EDD 8 mei nnti , kira dlm bulan kita smbut aidilfitri. Nak dijadikan cerita tahun ni raya pertama kali dgn keluarga suami jdi mertua selalu sgt tnya dan ajk sruh balik raya . Pjalanan ke kelantan smua tau mcm mna akn jem time aidilfitri . Pastu adik ipar pulak nk brtunang ketika raya ketiga . Sy luah dkat suami , bukan tknk balik ke kg , tapi msatu sy btul da sarat sgt mengandung, lgipun ini ank pertama kita tktau ape akn jdi msa dlm pjalanan tu . Sy btul btul stress , sbb bila tiapkali mertua call/jumpa mesti duk bangkitkan hal blik jugak kg . Dalam hti sy , kalau nak sangat beraya , balik jelah . Sy ni tggu msa nk bsalin . Lagipun sy akn pantang rumah mak sy sndri . Ti tksmpai hti nk ckp takot bmasam muka . Ade sape boleh bg nasihat ke ape supaya sy boleh kongsi dkt suami sy . Sedih rsanya sbb org tk aggap kita nk bsalin ni satu prkara penting 😢

21 Balas

Suami sy pun org kelantan. Tp EDD sy kali ni lepas raya. Sejak kami kawin masa pkp, kami x pernah lagi balik raya puasa ke kelantan sbb pkp, thn dpn tu sy bersalin pulak dan dlm pantang masa raya, thn dpn tu lagi anak masuk wad, thn ni sy bersalin pulak lagi 😅😅. Kami cuma sempat balik raya haji je. Tp family mertua ok je. X ada pun paksa2 ke apa. Sy pun awal2 dah ckp kat suami kalau dia nak balik, balik je la beraya sy x kesah. Family sy pun suruh suami balik beraya dgn family dia tp suami yg x nak. X nak tinggal sy dgn baby. Suami ckp lepas raya pun boleh balik kg lagi. Lgipun tiap2 thn pun ada raya. Doc pun dah nasihat jgn travel jauh2. Masa pregnant 4 bulan hari tu balik dari kelantan hadap jem sampai lebih 12 jam pun, perut sy dah jd sakit sangat. Suami sy pun x nak amik risiko dah nak bawak jln jauh2. Mintak suami puan paham. Raya tu tiap2 thn pun ada. Tp nyawa ni ada 1 je. Kalau jd apa2, dah x boleh nak patah balik. Mcm2 risiko ada lagi2 tgh sarat.

1y ago

Ckp je puan x nak balik. Nak kasi setel beranak pantang semua dulu. X nak amik risiko semata2 sbb nak beraya lepas tu nanti kalau jd apa2, menyesal x sudah. Ckp dgn suami kalau dia nak balik, balik je. Lagipun puan bukan buat benda2 yg langgar batas ke apa. Setakat x balik raya je pun

hai mommy, dalam situasi ini first priority kena utamakan mom & kandungan yer. tak perlulah nak peduli ikut balik rumah mentua bagai ke aper, sekali ini jer kot 🥺 lagi pun kite yg bakal2 jd ibu ni, nak tunggu due lebih faham akan keadaan sendiri. Waktu sarat mengandung byk risikonya. kang ada apa2 jadi sewaktu balik kg, apa family in law boleh dapat bantu? better prepare mental & fizikal ya. mental tu paling penting kena jaga. taknak kita ibu2 meroyan after bersalin. siapa nak jaga baby kalau ada apa2 jadi dgn kita. ingat, utamakan diri sendiri dahulu. next year boleh plan balik kg mentua or after berpantang bawak baby balik kg mentua jenjalan. nescaya perasaan terkilan in law (sekiranya ada) tu hilang. semoga semua dipermudahkan kan sis & suami memahami. ingat tu, ada masa kita kena selfish untuk kebaikan & kesihatan sendiri!

sis bincang elok2 dengan suami... anak 1st sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum Tarikh bersalin dh perlu bersedia. jangan ambil risiko yang sememangnya awak Dan suami dh tahu pun, contoh mcm Jalan jem ke pantai timur. suami perlu main peranan, sbb melibatkan keluarga dia, bukan sis. ofcoz pantang sis pun nak keadaan yang rilek Dan selesa yang selalunya Bersama mak sendirilah lagi selesa kan, rumah kita sendiri. dlm Hal ini suami perlu bersuara, sis xperlu fikir, tenang-tenang jangan stress tak baik untuk kandungan.

1y ago

itulaa sis , btul tu . harap dorg pksa pksa lgi laa sy da mmg ckp ngn suami knpa tkboleh. haih

pengalaman sy cuti sek ari 2 blik kelantan ngn kandungn 7bulan. suami grk pgi dr johor kol10pg smpi kelantan kol10mlm. smpi2 sy mandi2 n baring terus. pas 2 blik dr kelantan kol10pg smpi johor 6pg esknya. blik,sy mabuk teruk smpi mkn pn kuo blik. pas 2 smpi johor smingu bdn lepak habis. asik nk baring n tidoo aje. serik rsnye nk jln jauh time2 mgandung. lg plak ngn johor,pahang musim banjir ari 2. trpakse lalu karak. 😔😔

situasi lebih kurang sy tp edd 18/5. Balik kampung raya ke-2 nnt, harab2 lah baby keluar bulan mei juga jgn lah awal.. Nanti nak dekat raya sis discuss,minta advise dgn doktor dlu mcm mana. Kalau rasa x sedap hati, bohong sunat lah dgn husband kata doktor tak bagi sbb due anytime. Kadang2 husband x fhm. So, mau tak mau terpaksalah kita bohong demi anak. Jauh tu perjalanan, nak beranak tengah jalan nnt siapa nak handle.

1y ago

betul tu , tu pun sy da ckp sy kta da research kat asianparent rata rata ibu ibu kta doktor tkkn bagi nk travel jauh dan pjalanan lebih 2 jam ha gitu harap harap dorg faham la keadaan kita . bukan sombong tknk balik kg , tpi kita risaukn first time nk beranak spe je tk tkot .

Sma lhh sis sy pun.. Ni adik ipr pulak dgn bras snng2 je ckp blik lhh lgi pun lmbt lgi kn nk bersalin dia kta smpt lgi kot nk brya. Dia ckp snng lhh dia x pnh Pregnant lgi x thu lgi mcm mna. Sy sruh suami sy blik sorg tp suami xnk dia nk tmn kn sy. Tp bkn ap tkut nnti kecik hti pulak fmly suami. Jdi sy biar lhh kt sini. Sy pun x lrat jgk ni ble dduk lma2 jdi bngkak kaki😢

1y ago

huaaaa nseb kita samaaaa , btul skrg pun da tklarat rsaa nk bjalan ngilu bhagian bwah tu , ni lagi sarat nk hadap jaln smua , mmg sedih kan bila org mcm rsa alaa lambat lagii tkdepape pun tuu , huhu

sis kena cuba slow talk dgn suami tak semua perkara boleh keputusan ikut perasaan..ni antara 2 nyawa..dan sepatutnya kedua belah pihak kena faham kita..kalau sy situasi macam ni saya terus duduk rumah berdekatan hospital..sebab kita tak tahu bila kita bersalin..hal nie kena ambil penting bukan sekadar boleh tolak sana sini..

mcm sy alhamdulillah dua2 family sgt memahami... edd 2/6, family mertua suruh rest je sepanjang pregnant, nnti dh habis pantang baru balik segamat, sy kat kelantan.. dia x bagi sy lasak2, naik kete jln jauh... masalahnya saya la y rindu kampung suami, tahun ni tak balik lagi sana.. sy ttc 5 tahun

1y ago

semoga dipermudahkan urusan sis jgk..

Abaikan jela mertua tu.laki tu pon kena tegas.karang beranak dalam kereta sape nak tanggung?kita sibuk jaga hati orang.tapi family mertua tu ada fikir tak org yang mengandung ni rasa ape?nanti pape jadi sendiri jugak yang tanggung.ingat family mertua nak kisah?

1y ago

Raya haji nanti pon bole beraya.saya pun due time raya.mmg tak fikir nak beraya jauh.husband standby je kot2 beranak time awal raya.dia pulak yg seram.apa2 pikir diri kita dulu.sebab menanggung sakit mengandung kita,sakit beranak pun kita.jaga emosi diri sendiri dulu

sy edd 6mei.. sama juga balik kg belah kelantan.. tapi sy sah ckp siap2 kat suami sy x larat nak balik takot bila2 masa jer bole beranak.. lagi pn nak lalu bukit gerik bahaya .. alhamdulillah family belah suami memahami.. smoga allah permudahkan urusan awak….