sekadar luahan

ada tak ibu bawa baby berjalan jauh beraya? balik pkul 12 malam. baby pulak dah sedia maklum jnis meragam kalau nk tidur. dan xboleh perjalan yg 100% duduk dlm kreta. contoh kalau makan masa 2 jam,2 jam la dlm kreta. nk brhenti2 takde apa tepi tu sbb ikut jalan dalam. entah la.. sy rasa kerja gila bawak baby beraya jalan jauh2. lpastu malam baby akn truk meragam sy jugak yg handle. belah sy smua faham kalau ada anak kecil,kalau minta diri awal/tak jadi pergi. tp belah mertua ni entah la.. dgn jem,hujan lebat petir kilat sabung menyabung masa perjalanan. dgn ank meragam teruk dlm kreta. jenis tidur terjaga2 tak nyenyak xselesa. sy ksian kt anak. dgn anak kne cium sana sini. dgn alasan setahun skali suami sbb suami mmg busy kerja. tp nk alasan stahun skali jumpa suami tu,sy yg mati nk handle anak. ksian kt anak. dgn anak taknak orgnya. smua nk sy. bapaknya pon dia xnk sgt. mlm td masa dlm kreta melalak melolong sy biar je suami handle nk diamkn ank. pujuk2 smua xjalan. sy nk dia rasa. sbelum tidurkan ank mlm td,pon sy biarkan dia pujuk mragam ank. mmg meragam teruk. letak xkena bring duduk smua xjalan. smpai sy tnya dia. nk buat lagi x. xksian ke kt ank . last sy ambil pujuk . bru diam. sbb ank mmg nk sy. banyak lagi sbnrnya. sy xtau la ke sy pentingkn diri.. entah la.. #firstmom #firstbaby UPDATE ; trima kasih ibu2 yg komen. sy hargai sgt2.sy tak dpt nk balas satu2 sbb tengh jaga anak. dia demam. smlm pagi bngun tidur sy check suhu dia sbb lembik semacam. 38.5c. dahi telinga bontot smua sama. sy malas ckp bnyak dgn suami. sbb kalau sy bukak mulut,takkan ada satu kata2 yg baik dri mulut sy. nk marah dia pun ksian juga. sbb dia mmg trsepit.xnafikn suami mmg baik.. cuma bila hal taknak org mengata, dia trsepit. luah mati mak. telan mati bapak. sbb rumah sedara yg nk pergi tu jenis mulut boleh tahan. dia jarang blik kg. sbb mmg busy kerja sgt2. so raya tahun ni stahun skali bru sedara nampak muka dia. dan nk tengok cucu sulung kluarga mertua iaitu ank sy. suami ank sulung.. masa demam panas tu ws suami masa tu dia kt dobi tengh keringkan bju kami. direct balik ambil sy dan bby g klinik pkar kanak2. hri yg sama dpt surat refer direct hospital berdekatan rumah selangor. ank mmg panas sgt2. dgn jem teruknya. smlm smpai hospital pkul 11 malam direct emergency. kne cucuk 3x sbb tak jumpa vein. kne mkn ubat time tu jugak sbb suhu tinggi. mnangis2 muntah mnjerit2 anak. sakit mmg sakit sy sbgai seorg ibu tengok. sbb benda bodoh mngarut mcm ni kita boleh cegah. sbb bg sy kalau demam semulajadi sy ok. tp demam sbb kebodohan org keliling xpaham bhasa. sy mmg marah sgt2. sepanjang sy jaga ank demam semulajadi,tak pernah naik suhu setinggi ni. dan skejap je kebah. ni bg sy teruk demamnya. suami mmg kne kaw2 dgn sy masa tu.dr diagnos anak sy tonsil stage 3. bayangkan dlm masa 1 hari trus stage 3. mungkin sbb nangis2 lama dlm kreta mrengek2 xselesa. dgn nk tidur xselesa. trkejut2. nangis xnk org bila ramai mnusia nk pgg. sy tnya suami. seronok x,mnyesal x tengok ank mcm ni? sbb kebodohan org keliling. nampak suami mmg mnyesal sgt. ni ank sy msih tengh recover. doakan ya.

13 Balas

Raya saya x bawa ank beraya kalau sedia tau ramai. Ibu bapa saya faham. Belah mak saya family kecik so saya boleh bawa. Tak sampai mlm sbb fhm saya bawa baby. Saya dtg rmh beraya rumah makcik saya dia dah siap2 sedia bilik letak anak saya tidur. Kalau belah bapa saya ramai so sedia maklum saya tak dtg beraya sbb tahu smpai mlm siap main bunga api bunyi kuat2 lg. Drg fhm jgk. Syukur ank tak meragam spjg kat rmh makcik saya best tidur sejuk2. Saya non muslim so mentua tak tanya sgt since husband saya tak cuti. Husband dah maklum saya kat kg saya.

Kadang² tak salah pun nak jadi selfish demi keselamatan anak. kita lebih kenal dan tahu rutin anak kita berbanding orang lain yang hanya tahu cakap saja tapi bila berlaku apa² kita yang menanggungnya. cuba elakkan untuk bagi orang cium anak. saya ada baby umur nak masuk 6 bulan pun tak sebarangan bagi orang pegang / cium. limit nak berjalan pun tak lebih 3 jam sebab dah tahu anak akan meragam. lagipun baby kecil bukan dia tahu apa pun kalau bawa sana sini. sekali sekala biar suami handle anak biar dia tahu macam mana ragam anak tu.

its ok sis.. sye stuju dgn ape yg sis buat tu.. sbb dye x handle, dye x tw.. ble dye da rse, bru dye tw.. lgpun baby kn, ape yg nak dikalutkn bwk peg bjln.. thn dpn da besar sikit bley je bwk.. sye x ckp org, fmily mertua pn mcm tu.. tp sye awal2 lg tolak ckp anak kcik lg.. muka sye pun masam je tyme ckp tu.. anak sye plak rye 1 umah da tdo.. memg x bley nak gerak mne la.. klu ganggu waktu tdo, dye mngamuk.. kdg2 kne tnjuk anak mngamuk dpn dyorg bru dyorg paham.. bkn nye dyorg nak pujuk pn nant last2 kte jgak..

sy raya kedua balik umah mentua 5 jam selalu nye tp raya ni JD 6 jam duk dlam Keta x bhti .nsb bby sy masuk 3 bulan x meragam..risau jgk dia meragam..sbb x penah jalan jauh2...smpai2 dh ajak jln raya..ikutkan je..pastu Kul 7sy dh ajak suami blik..suami plak Jnis lurus..dia ckp ma dia x blik lg..Sy siap2 ckp kalau anak mrgam jga la MLM ni😅😅 bby dgn penat blik lewat plak dia kcik kena pgg je sakit badan dia..budak sdg kuat tdo

saya setuju..memang ada bayi jenis macam ni..dia tak boleh lama dalam kereta lagi² nak beraya,jem teruk..orang sekeliling la kena faham.. kalau suami yang berkeras nak balik berjalan jauh tu,suruh dia yg handle..baru la dia tahu susahnya macam mana.. bukan penting kan diri tapi sebb kita kesian kat anak.. saya nasib baik anak Jenis yg masuk kereta je lelap.. sepanjang jalan selagi air cond tak berhenti..

tak elok bawak baby berjalan tmbah2 tgh mlm. kalau diorang x faham biar ja diorang handle. biar je org fikir apa sbb nnti bukan diaorang yg penat. nnti ibu2 jugak penat. biar je husband handle, baru dia faham susahnya nk tenangkan anak. nnti dh kiss kiss tu naik ruam ke, demam ke lgi susah. saya jenis tak fikir org, kalau saya susah, saya x selesa saya tak buat. biar lah nmpak kejam sbb saya nk tenang.

1y ago

setuju

sy bru preggy 23w.. tupun suami xbg sy dtg beraya malam nikn pulak bby . lg byk risiko.. sy kalau ada nmpk tetamu bwk baby mmg xkn sy nk cium.. biasa sy usik tgn dia je. bukn xnk cium tp fhm kdg2 mak bapak dia x suka kita cium anak diaorg. kdg2 ada je diaorg offer suruh dukung tp sy akan menolak. kesian baby tu bertukar2 tgn dia yg penat. nnti meragam mak dia jugak yg penat memujuk . better xpyh . hihi

awak mmg kena buat mcm tu baru husband awak paham yg nk handle baby bukan benda yg mudah. bagi sy awak tak selfish. kalau awak xbuat mcm tu next time dorang akan buat lg. bab cium anak tu kalau boleh elakkan la. awak cari artikel bahaya cium baby. awal ashari dgn sha alyahya pernah share berkaitan ni masa anak 1st dorang dulu

1y ago

setuju

Alhamdulilah saya dikurniakan anak yg x kuat meragam,senang jaga,dia paling suka tidur masa kereta bergerak dgn ada aircond.Tu yg die suke tu,Sbb saya dh ajar anak saya dari lahir tidur tilam,baring je senang terlelap,Haritu pergi beraya jauh jugak ,tidur je die dlm kete.

1y ago

bkn nak ckp ape la.. bdk2 nie prangai brubah2... anak sye pn dlu mcm tu.. snang je bwk ke mne.. tdo je.. skali da 5 bln.. haa mcm2 prangai nye.. klu menangis tu biasa la kcik lg kn.. nant da besar, haa angkut la ke mne2..

Bagus sis buat mcmtu. Dah la kita pun penat, pastu nak melayan ragam anak lagi. If saya lah kan, kalo dah kenal peseng anak mcm mne, sy direct je bgtau husb sebelom pegi beraye. Walaupun tak drive, tapi penat tau hadap jem dgn skrg musim panas ya ampun..