3rd trimester minggu 28

Hai semua , nak tanya ada tak yang dah minggu 28 . Puasa ka tak puasa ? Pendapat .

21 Balas

Cuba dulu utk berpuasa..kalau tak larat & memudaratkan ibu & baby, berbuka la..masa sahur lebihkan protein & sayur²an, bykkan minum air kosong..ada yg suggest minum susu kurma tp sy tak minum coz kene mkn iberet.kurangkan buat kerja² berat tp pastikan kekal produktif..Alhamdulillah masa 1st pregnancy dulu 2 hari je tak dpt puasa..hopefully yg 2nd ni pun mampu habiskan puasa, Aamiin..moga kita semua dipermudahkan ibadah kita ❤️..

Kalau pernah kena covid, test dulu sehari macam mana. Sebab masa syaa pregnant, saya kena covid waktu puasa. Saya puasa 24 hari je. Yang lain tak puasa sebab ada hari saya dehydrated and sangat penat (low energy). So ada hari puasa ada hari tak. Memang common side effect covid wlaaupu takde symptoms. Tapi yang 24 hari tu saya cergas, anak saya pun cergas.

1y ago

Cuba puasa. Makan nasi banyak + protein macam aym daging ikan kena banyak. Paling malas saya goreng 3 biji telur dengan ghee. Masa sya pregannt saya punya nasi satu periuk (satu cup penuh) for sahur only. Saya memang makan banyak gila. Minum air suam and tabur garam sikittttttttttttttttttttt + lime sahur tu. Pastu baru minum air kosong biasa.

saya mengandung 29minggu.. gdm on diet.. sy tetap puasa seperti biasa sis.. cuma sy akn pastikan mknn sahur sy cukup nutrisi.. de dgg.. sayur.. telur.. n sy akn cukupkan minum air 2 liter semasa sahur.. n sepanjang berpuasa Tu sy akn lebih alert dgn pergerakan bby.. n sy takkan Buat keje dlm keadaan pnt.. kalau Rasa penat sy akan rehat..

Sy posa gak smlm n 28mggu.. Arini try lg posa.. Tp tuh laa,xtau skang sy x bape lalu nak makan... So makanan sy x bape berkhasiat sbb ayam jaaa hat boleh telan.. Benda laen mcm kenot goo.. Since 1st baby, peningg gak bila dok pikir kena monitor movement baby.. Rasa baby gerak.. Tp xde laa kuatt sgt.. Xtau kuat taraaa mana yg declare kira tu😂

rini puasa dgn harapan dapat la tahan sampai berbuka. sekali pukul 6pm terpaksa berbuka. sebab perasan baby tak gerak drpd pukul 5, and pukul 6 tu kepala rasa berpusing sgt2 cam nak jatuh. last2 pukul 6 tu minum air kosong, makan roti sekeping. dalam 6:30 baru rasa baby active balik. takpelah asalkan dah cuba.

1y ago

siannn bby pn ikut bpuasa , bkn ka klo preg , dibolehkan tidak berpuasa 😅

insya-Allah saya pun 28w dah. Ikut pada badan dan kesihatan ye. Pastikan makan cukup dan yang berkhasiat, macam saya minum susu, kurma, sayur dan protein. Kalau mampu nak puasa,teruskan. Pantau pegerakan baby sama ye. Insya-Allah mohon pada Allah supaya dimudahkan urusan sentiasa 🥰

Klu sihat tubuh badan.. klu xde pape penyakit ibu sihat baby sihat… boleh je puasa.. tapi kena chek juga pergerakan baby yer… mcm saye 28 mggu juga doktor x bagi pose sbb saye ade gdm on ubat & insulin…

ikut badan kita sebenarnya larat ke tak larat. macam saya asyik muntah muntah je sampai lesu sebab saya berpuasa , jadi saya tak dpt nak puasa. ada hari saya okay ja berpuasa , so saya puasa laa.

Saya 36 weeks dan sedang berpuasa. In sha Allah kalau tahan boleh lah dapat sampai buka. Semoga ibu2 hamil dipermudahkan urusan sepanjang bulan Ramadhan ni ye

1y ago

sama kita. 36w & cuba puasa harini. harap dpt tahan. kalau tak sampai berbuka, sampai mana yg larat jela saya tahan. semoga dipermudahkan urusan kita

Hiiii... saya ari pertama smp jam 12😂 sebab pening sgt mkn zincofer.. so hari kedua alhamdulilah dapat jugak penuh... sebab tukar time makan zincoffer... 😍