1st Pregnant bulan puasa

Hi, nak tanya.. Masa trimester pertama ni betul ka jangan puasa dulu? Tapi takkan tak puasa sebulan terus?

17 Balas

Macam saya doc yang rawat cakap tak perlu puasa lagi sebab masih di awal trimester dan baby masih kecil. So apa orang lain nak cakap silakan saya cuma menurut kata doc yang merawat saya sebab beliau lebih tau tahap kesihatan saya sekarang 😊. Yang penting sis dengar cakap doc yang rawat sis ya. sebab doc lebih tau dan diri kita sendiri yang lebih tau apa yang badan kita rasa. Lain orang lain perjalanan kehamilan dia kan 😉. Semoga Allah permudahkan urusan kehamilan sis dan orang lain juga

Tips untuk puasa, sebelum tidur minum air putih. sahur makan buah, makan nasi, minum air putih minum susu fresh milk atau apa apa susu pastu makan kurma insyallah tahan sampai berbuka. saya first trimester ni alhamdulilah tahan sampai berbuka padahal saya ni cepat lapar gastric. tapi bulan puasa ni bertahan sampai berbuka kenyang tu. alhamdulilah, apa apa pun ikut kemampuan sendiri, cuba puasa dulu kalau tak tahan baru berbuka ye 😘

Boleh cuba puasa lah kalau takde alahan, rasa sihat, eat healthy food for sahur & berbuka. Tapi, kalau rasa tak larat, then berbuka la. Diri sendiri tahu badan tu macam mana, larat atau tak. Jangan paksa diri kalau tak larat. 1st trimester saya, alahan teruk. Saya memang takboleh puasa langsung. Saya ganti je lepastu.

saya akan sahur dan cuba je setiap hari.. tapi mmg alert muntah tak, rasa gigil tak, senak perut tak, air kencing keruh sangat tak.. ada je salah 1, takkan beriya cuba tahan sebab takut kita tahan, yg dalam rahim ni tak boleh tahan.. ada hari berjaya sampai pukul 8 pagi je, ada hari berjaya sampai pukul 1 tghari je..

saya puasa selang²...tp tak tahan juga. bdn mngigil smpai brangin bdn biar perut kosong. smlm paling teruk .dpt puasa full...lg 3 minit nk brbuka angin nk muntah. hrini puasa tk lama,sejam setengah lps subuh trus buka ..tekak berangin nk muntah. just loya tk smpai muntah,suami ja selalu muntah 😅

saya awal pregnant kena bulan ramadhan tahun lepas, mula2 cirit birit seminggu, tp sy gagah juga berpuasa , pastu gastrik, dah nak akhir ramadhan, x tahan gastrik teruk dgn kuar darah, sy x puasa 2 hari je masa ramadhn, alhamdulillah baby sihat , skrng dah 3 bulan lebih

Saya pun baru 7 weeks. Tidak berpuasa. Sebab nak makan sahur pun tak lalu, mual sangat. Makanan mmg takleh masuk. Tengahari paksa makan sikit sebab kalau tak badan gigil2 peluh pulak tak makan.. haritu ada cuba puasa sehari tapi Allahu tuhan sahaja tahu struggle nya..

Ikut bdn. First baby dulu sy blh on off puasa jgk. Ni second baby lgsg tkleh puasa. Sbb bdn sng berangin & gigil2. Even dah mkn pun gigil2. Kena makan on time baru ok sikit. Kalau tk leh muntah lagi. Jadi awk tgk bdn awk..

2y ago

sama mcm sy. berangin bdn rasa mngigil mcm org sejuk sedangkn tk sejuk pun cuma bdn brangin sbb puasa biar perut kosong ..

puasa mmg d wajibkan tp tidak d glakan..mcm kes sya jga doc tidak galakkn sbb utk tmbuhan/pbsaran janin tidak tganggu..doc ckp ada kes sdh,jnin nda bkmbgn lps tu klu lahir tidak ckup berat n ada mslah organ dlman ..

saya pun sama.. mula2 try la jugak.. awal2 ok, lps tu bngun tgh malam cirit birit muntah smua sbb gastrik.. terus takut nk puasa 😅