Fresh milk vs maternal milk

Hai semua, nak minta pendapat. Which one better to consume utk first trimester? Fresh milk (macam farm fresh @ Dutch lady) atau susu tepung yg khas utk ibu mengandung ye? #ingintahu #firstbaby #bantusharing #seriusnanya

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

Both okay mommy..sy dlu masa 1st preggy mmg consume anmum..alhamdulillah takde pun kena kencing manis..anak pun berat lahir normal 2.97kg..sebab org kata gula dlm susu maternal tu tinggi so depend pada diri mommy & kemampuan juga sbb maternal milk lagi mahal..2nd preggy sy minum HL je..anak semangat juga la kluar dr yg 1st..berat lahir 3.07kg..so semua tu depends pada condition mommy boleh telan atau pun tak sbb certain mommies tak boleh minum susu..tp pegambilan calcium tu penting untuk ibu & baby..

Baca lagi

Both also can depending on your situation. Masa first trimester saya ambil amnum. Sbb mmg tak lalu semua pun loya. So minum tu dah cukup nutrients yg ada for pregnant mothers. Orang kata gula tinggi, tp saya takde kencing manis, dan bila minum air gula pun bacaan rendah. So for me, im ok with susu maternal. Lepas lepas tu saya minum susu fresh milk biasa je, kadang kadang je minum anmum

Baca lagi

Susu maternal (eg Similac Mum) is formulated with extra ingredients that pregnant mummies need. It has DHA, prebiotic supaya ibu tak sembelit, low GI for mother with kencing manis. It is formulated slightly differently to suit nutritional needs of pregnant mothers. RM 30+ so my baby can get all nutrients he or she needs, totally worth it.

Baca lagi

Hi, sebenarnya fresh milk pun dah cukup elok. Ada tmpt doktor dan nurse tk bg pun consume susu tepung khas utk mengandung, katanya tinggi gula semata.

klw tkde alahan dgn bau boleh mnum susu tepung. sbb susu tepung ni dia bau susu lembu tu kuat sgt. klw susu kotak okay tkde bau kuat sgt.

Dua2 bagus selagi puan tiada GDM dan alahan. Tengok pada label yg mana sesuai dgn keperluan nutrien badan puan ya. 👍

hah sy masa anak sulong pon mnm sikit jer susu pregnant pastu tukar ke susu kotak risau tkut naik gula.

Susu kotak dutch lady fullcream tu elok dan sedap. Letak dlm fridge minum sejuk2.

sy pon trimester pertama..sy minum marigold HL.. ada asid folik dlm susu tu

both pun ok