Pregnant lagi

Hai semua. Ade sesiapa yg berpengalaman seperti sy? Sy bersalin czer. Baby baru 9bulan, sy tidak mengambil perancang. Just rancang sndei.tiap kali bersama suami slps habis jee sy terus cuci, korek habis.. Tp taktahu pulak tetap boleh sangkut 😭Skrg sy disahkan prgnt 5mggu. Ape patot sy buat?? Sy buntu 😢. Bile tgok anak kecil sy, sy menangis sbb kesian kn dia sbb masih kecil lg. Sy risau tak dpt bg perhatian penuh pd dia nt.

Pregnant lagi
22 Balas

sabar sis.. saya anak First 6 bulan.. saya pregnant second baby.. mula2 agak sedih n trkjut sbb tk prepare lg nak baby.. emosi n badan mmg letih sgat smpai baby deliver sbb kita tak excited mcm baby first... msa Pregnant saya gdm + jantung laju..after baby Second slamat deliver czer sya brsyukur rezeki anak Allah mmg janji kan.. melimpah luas rezeki suami n saya.. saya naik pangkat n gaji.. suami dlu kerja panas terik sndiri skrang dia mampu mengajikan pkerja.. jgn risau ALLAH akan beri rezeki yg tidak dijangka2 untuk anak Tue...😍😍😍

sis , even sis cuci pastu korek sampai habis , sperma tu dah masuk dalam ovum . tu yg terjadinya baby . so kalau nk merancang sendiri kena buang luar atau pakai protection . nurse tempat saya bising kalau dengar kes mcm ni . suruh pakai perancang cakap boleh merancang sendiri . bila dah jadi baby nanti sendiri juga yg pening anak kecik lagi . lain kali jadikan pengajaran ye sis

Tiada cara lain melainkan terima ketentuannya Sis. Sepatutnya sis perlu juga ambil pil perancang sbb rancang sendiri ni biasanya x ckup berkesan. Xpa benda dah berlaku. Salah dan berdosa pula jika gugurkan. Sis perlu lebih kerap berjumpa doktor utk pemantauan sbb risiko. Jaga pemakanan dan bersabar. Semoga dipermudahkan sis

sis kena fhm sekali pncutan sperm yg trhasil brjuta2 sis.utk preggy hnya prlukn 1 sperm sj.mknanya mst ada yg trlps dah tu.bhya cara sis mrncng tu kalau btul2 xmau preggy jrk dkt.kena cari kaedah prncg yg 99% successful.kalau brsama time sis btul2 subur lg la senang nk melekat...xpela bnda dah jd...

Maaf.. Ayat awak selepas bersama tu bersihkan dan korek habis tu? Maksudnya bersama tapi masih buang dalam ke? Kalau buang dalam masa tu "subur".. Mmg akan melekat.. Tu bukan merancang sendiri dah............. ...

4y ago

noraini mcm mana mana awak tahu yg awak dh korek dan cuci bersih? ini bukanya kotoran tp sperm sis benda boleh bergerak.... anggap saja rezeki sis sekeluarga.... sis mesti minta persetujuan suami sama ada dia nk lepas luar atau dlm... dan bgtau dia risiko kalau hamil... tp biasanya suami xpuas kalau pakai kondom atau lepas luar.... apa pun tahniah...

Sis awak czer patut kene ambik perancang . Bahaya untuk you taw . Sebab luka jahitan bahagian dalam tu belum tentu sembuh habis . Paling tak 2 tahun baru boleh you preggy . Tapi rezeki you. Btw congrats for your scnd baby

Ya sis.. Mmg akan risiko kalau buang dalam.. Tapi walaupun buang luar masih berisiko sebab tak perasan sebenarnya mani dah terbuang sikit didalam.. Kalau masa tu adalah masa subur sis.. Mmg akan berlaku pensenyawaan..

Sori just nk ckp kenapa xbuang luar je. Xpun pakai protection. Mkn perancangan pun kan ada % boleh hamil . Sy pun czer n merancang sndr tp tiap kali besama mesti ingtkn suami buang luar klu x pakai protection .

4y ago

baik sis shiha adin. . tapi sini boleh ke msg?

da terjadi biarkan terjd sis.. insya allah sis blh fokus 2 2.. jg kndgn dan bby yg ada baik² oke.. sis blh💪.. Allah bg sbb kita mmpu, insya allah.. nnt bby 9 bln tu ade kwn😉.. pstf je oke..

rezeki tu puan ..5tahun lalu sy bersalin czer smpi skg trauma ada lg sikit ..sbb 5/8 ni jangkaan sy bersalin takut kena oprate Balik ..apapun semoga semua dipermudahkan utk puan dan saya😁