Tips minum air gula?

Hai semua. Ada sesiapa nak bagi tips tak minum air gula tanpa muntah? Saya ada buat bacaan skit, kebanyakan ckp minum laju². Masalah saya sekarang, pregnant kalini, semua makanan / minuman takboleh masuk bnyk². Kalau makan bnyk sikit je, muntah. Minum air banyak sikit jee muntah. Kena ala kadar je. Saya takde masalah dgn rasa air gula tu, saya risau sbb saya tak boleh minum air dlm kuantiti yg bnyk dlm 1 masa yg dekat². Tadi saya minum sikit², pun tekeluar jugak. Adeh. Risau jee next week pun muntah 🥲. Any tips?

16 Balas

hai puan.. tips tentang minum air gula ea?? kalau dari pengalaman sy dlu .ms sy kena minum air gula..sy pergi awal ke kk supaya sy dpt minum air gula yg awal di bancuh yg mana air gula tu msih suam2 lagi.. sebab ia mudah untuk di minum berbnding bila dah sejuk..tarik nafas dalam2 kemudian minum sekali teguk . lepas dah minum tu sy kumur2 bg hilang rasa gula yg ada dekat dlm mulut supaya sy tidak mual dan muntah..lepas dah minum tu sy duduk dkt tmpt yg xramai org smbil tu sy hidu minyak aromatherapy..untuk bg rs hilang rs pening dan mual .. kalau ada minyk eo YL peppermints tu pun bagus ...atau puan boleh try guna cara tips yg theasianparent pernah share ni..pun boleh... disini sy sharekan link nya.hrp dpt mmbntu puan...mg dpmudahkan segala urusan puan di sana..aamiin https://my.theasianparent.com/minum-air-gula/amp

2y ago

most welcome puan 😉✌🏻

saya hari tu pergi awal supaya tak kelam kabut. sampai tu sempat la rileks tenangkan diri ambil nafas dulu sebelum nurse panggil nama. mula nurse ambil darah, lepas tu dorang suruh ambil air gula tu. saya duduk di 1 sudut tu terus mula baca doa, tahan nafas terus minum tanpa henti sampai habis. tajda lengah lengah dah. siap pejam mata lagi tak peduli orang keliling dah 😂. kalau tak tahan boleh la kumur sikit lepas tu. yang penting minda kena rileks. saya time tu pun tengah loya takut muntah juga tapi otak ni set dah jangan fikir apa telan ja. alhamdulillah tak sampai seminit habis tanpa muntah. lepas minum pun jangan fikir tak sedap ke manis ke. rehat ja dok diam diam. gitu jela saya buat hari tu. nanti week 28 kena lagi buat gitu 😅

2y ago

kalo 1st check gula ok,dia akn buat 2x cek tuu kalau ada family history..untk bgi confirm kn lgi..kalau x silap laa..hehe

Tips minum air gula saya.. saya akan beli air gula kat farmasi luar.. mlm tu letak dlm peti ais sejuk2.. esk bawak ke kk.. minum je depan misi.. kalau sy.. mmg sekali das je.. sbb sy lapo.. jadi ok je.. kalau awak xleh nk try mcm org lain.. awk try minum slow2 je.. jnji abes.. ikut tekak awk.. sbb awk kate xleh nk minum byk2.. awk minum skli gus.. tp telan sikit2.. much better kot.. kalau xleh nk teruskan stop dulu smbung plk lps tu..

dari pngalaman sy,1st mnum mmg laju2,ada rasa bangga laa mmpu hbiskan d tmbh lgi ibu2 yg lain siap support lg time mnum tuu tapi after 15 minute bgtu mmg rasa mau muntah smpai thap t'cungap2 kwal nafas spaya x muntah.Then,2nd time mnum gula tuu sy mnum sikit2 jaa.Even perit rasa ny tp alhmdulilah xda rasa mau muntah pun.Lpas mnum tuu postur duduk kena duduk tegak skjp spya air gula tuu trun smua p perut.Insha-allah x muntah tuu 😊

Sy minum air gula 2x. Yg pertama kali yg ori punye. Pergh dia punye manis kenot brain. Bismillah dan selawat byk2. Alhamdulillah x muntah. Repeat lg kali ke2, dh cerdik sikit beli air gula dekat farmasi. Ada perisa oren, malamnya letak dlm peti. Esok pg serah diri bawak yg sejuk2 tu minum dpan misi. Niatkan dlm hati utk anak. Smga baik2 shj. Alhamdulillah bjaya minum smpai habis, x muntah dan x sangkut GDM.. syukur

2y ago

X cakap apa2.. nurse sdri yg suggest boleh beli air gula kt farmasi.. nnt minum depan dia dan tahan muntah. Kalau muntah nnt kene repeat.. oh x sanggup nk repeat..so pejam mata jelah hadap

Make sure pilih appointment paling pagi,sebab kita dah puasa dari 10 malam kan.. Lepastu pilih yang panas, jangan ambil yang suam.. Kembang tekak, huhu.. Kelajuan menelan air gula tu terpulang.. Masa minum tu kita kena fikir yang indah je.. Tak tahan, stop sekejap.. Tapi jangan stop lama,dalam 3-5 saat sambung balik.. Pujuk hati 'I can do this' gitu haha saya buat macam tu la

2y ago

hahah haritu masa saya minum, saya siap ckp "sikit lagi, sedap ni, sikit lagi". habis air nya. sampai 2 org nurse saya minta tolong tepuk belakang saya. sbb nk bagi air tu turun. tak sempat sis, dia xnk masuk perut pun 😅. habis smua kluar. btw tq for the tips! lepasni saya nk cuba datang paling awalll hehe

Hi puan. Ikut dari pengalaman saya masa nak minum tu saya dah siap siap pegang minyak angin. Then saya telan air gula sambil tutup mata. Doa banyak2 puan mampu habiskan demi anak dlm kandungan. Lepas minum tu saya terus sapu minyak dekat leher & kepala. Rehat sekejap sambil pejam mata. Alhamdulillah saya 1st try ok je last laat sangkut GDM hehehe

2y ago

haii.. tq atas tips tu.. ramai juga yg share kan prepare minyak angin siap² 😂. puan sangkut gdm mmg sbb pregnant je ehhh huhu semoga dipermudahkan urusan puan 🤗

Sy minum kali pertama masa 12w, masa tu alahan masih ada (loya, xblh mkn & minum). Sy tak fikir panjang, terus minum mcm org haus. Surprisingly sy boleh hbiskn in one go. Tp masa buat ulangan 28w, sy xboleh nk minum mcm haritu. Kena stop kejap2 baru blh habis kan. Bg sy bila tak ada selera tu yg mudah nk habiskan 😅

kalau sy , sy doa byk² sblum tu. lps tu sy saiko diri sndiri . ckp dlm hati nk mnum air putih gn mkn aiskrim . pikir yg sedap². lps tu mse mnum tahan nafas . tp tu la sy pun x boleh buat skli jln..2 kali jgk telan..tp alhamdulillah ok . mgkin sbb mindset da pkir air tu sdap 😅

2y ago

ya sis, ramai juga yg suruh saiko diri sendiri. jgn fikir. baikkk saya cuba juga nt. harapnya berkesan la.. thanks for the tips! 🤗

kalo sy dulu...1 or 2 jam sblm minum air gula sy x minum air....supaya rasa haus sgt..so bila minum air gula tu...laju ja hbis sbb haus sgt...n masa minum tu jgn stop truz telan ja smpai hbis ..sbb bila kita minum slow akan rasa mau muntah...n bila muntah kena ulang semula

2y ago

okay², thankss saya akan cuba laa elakkan minum air apa² dulu. bagi betul² haus kan.. hiihi thanks for the tips! 🤗