Minum Air Gula

Hai mummies. sy dh week 14 pregnant, tapi loya dan muntah masih ada. baru2 ni sy kena minum air gula, jdi sy puasa start pkul 10 mlm tu. lepas minum air gula, dlm sejam tu sy muntah balik air gula tu. mungkin jgk sbb morning sickness belum hbis campur dgn tak mkn pagi. ada tips tak nk buat mcm mana utk elak muntah? sy kena minum air gula semula mnggu depan. #pleasehelp

6 Balas

1.sebelum minum air gula kumuh2 dulu untuk elak kan semasa minum air gula ade bau atau rasa yang tak selesa.. 2.minum air gula ketika suam dan minum sekali gus tampa berhenti2 3.selepas minum air gula berkumuh semula untuk hilangkan rasa manis dalam mulut.. 4.cari tempat yg selesa untuk berehat 5. Bawa minyak angin, sebelum minum air gula boleh sapu mintak angin di hidung dan dada.. Selepas minum air gula jika terasa pering atau mual boleh sapukan minyak angin jugak untuk hilangkan rasa pening dah mual..

sy pun morning sickness tak hilang lagi. minggu lepas masa week 12 dah minum air gula. mungkin morning sickness kita tak sama tapi apa yg sy buat sy muntah siap2 dlu sebelum pergi minum air gula. lepas minum bau minyak angin terus and terus balik rumah. lepas minum ddk sekejap bagi tekak kita hadam dlu lepas tu jln slow2. jgn toleh kiri kanan klu boleh memeningkan kita. masa dua jam tu try jgn fikirkan rasa manis tu. klu baring jgn bangun secara tiba2. buat semua benda slow2

Same mcm i ni. Tp i muntah dah lepas 2 jam minum ajr gula tu, dahlah tak sedap manins sangat perut kosong sy bawak baring je, then nak balik klinik tuk ambil darah lg i muntah smua air gula tu. Tp kt doc bru je kan then trp ambil darah.

Macam saya, saya terus masuk dalam kereta untuk lelapkan mata/baring. Tak main phone untuk elak pening. Dah sampai masa 2jam. Masuk kk balik untuk amik darah semula.

kene inform klinik..repeat lg minum