masih kuning 1 bulan

hai saya nak tanya , ada tak yg anak dia masih kuning walaupun dah sebulan lebih ? tapi berak kencing ok ja . kenapa ya ? saya dah buntu laa . risauu . esok nak kena p hospital ambik darah dia untuk check takut ada masalah hati ka apa . macam2 dah buat tapi masih ada kuning . tengok dekat hujung mata dia masih ada sikit2 , tekan muka dengan belakang diapun naik kuning lagi . hmmm . risau kalau ada masalah lain 😔

13 Balas

Anak saya dua2 prolong jaundice. Yang first sampai 2 bulan. Yang second sebulan lebih. Anak first Alhamdulillah takde apa masalah dah check semua. Dr suruh pantau jee. Checkup 2 bulan bacaan dah rendah dan dah tak payah check walaupun masih ada kuning sikit2 lagi. Anak second kuning tinggi. Dah sebulan pun masih tinggi. Memang nampak kulit, mata dia kuning. Check darah check air kencing, sangkut kat air kencing. Ada kuman. Dr kata mungkin sebab kuman tu buatkan kuning dia tak turun2. So dr suggest untuk on antibiotik sebab kuman tu agak kuat. Saya follow je. Seminggu on antibiotik, Alhamdulillah terus turun kuning.

Anak saya ada jaundice disebabkan blood type kami tak sama. Prolonged jaundice 2 bulan sebab breastmilk jaundice. Ada dua kategori untuk punca prolonged jaundice: Kategori 1) Normal case yang melibatkan breastmilk jaundice. Tiada rawatan yang diperlukan. Akan pulih dengan sendirinya. Kategori 2) Dari segi medical yang disebabkan oleh G6PD, masalah hati, masalah thyroid, etc. Semoga keputusan darah anak awak baik-baik sahaja 🌹

8mo ago

Ya, betul. Breastmilk jaundice terjadi sebab ada satu enzim dalam susu ibu yang menghalang pecahan bilirubin. Tapi tak bahaya dan tak perlu stop breastfeed baby. Teruskan penyusuan susu ibu seperti biasa sebab situasi ni normal. Paediatrician anak saya minta untuk teruskan sahaja breastfeed baby. Lama2 akan pulih sendiri. Alhamdulillah genap 2 bulan, anak saya dah okay. Breastmilk jaundice ni terjadi pada baby yang fully susu badan sahaja.

biasa la tu sis... anak sy 5org semua prolong jaundice... jenis jaundice pulak tggi²... mujur xde yg kna tukar darah... sbb sy drh O... anak² semua darah B... 2org anak 2x warded dok bwh lampu... kali ke2 ank warded, mmg nurse n sister kt hosp sggest bf mix dgn fm utk turunkan kuning... kuning dah turun nti, baru fully bf semula... check hari ke40 pn masih jaundice lg... slow progress menurunnya tp asalkan turun...

anak sy pun prolonged jaundice (breastmilk jaundice).. sampai sebulan lebih kena ulang alik klinik..kuning stuck dekat 100-120 mcmtu.. last skli sy ikhtiar campur dengan susu formula enfalac a+, sy campur selama 3 hari sbb nk ambik darah..siang bykkn amik fm, mlm direct bf.. alhamdulillah turun dah kuning.. brulah balik ke asal fully bf

sye! baby sye pun prolonged jaundice smpi 1 bln.. bacaan x tggi sgt tp lmbt turun.. asyik stuck kt 90-100.. amek drah n urine.. tp alhamdulillah ok.. memg jnis yg lmbt turun kot.. hbes sume petua da cbe.. baby susu bdn.. formula.. pun sme je.. memg lmbt..

8mo ago

anak sye 3 hri lahir da duduk bwh lampu utk 1 mlm.. npe da xde appoinmen check kuning ble baby still kuning? mcm mne tbe2 dpt appoinmen amek darah kt hospital?

sy pn anak 1bulan kena kuning .. masa kuning x turun lagi sy stop bf sy utama kan fm sja slama 2jam 2jam .. lepas tu syukur la ngam2 sebulan tu bacaan 61 sudah kuning dia x pya suda pergi chek ..

mcm sy 2x bby sy kn tahan wad dok bwh lampu ...nk masuk sbulan br anak turun jaudice.. alhamdulilah..sedih la gak tgk anak kn cucuk amik darah smpai stu tahap bby pn da malas nk nagis bl amik darah ..

8mo ago

boleh je check up kt klinik luar ritu sy check up kt klinik luar utk pastikan jaudice anak da xde.. alhamdulilah jaudice ank turun

Anak sy pun prolonged jaudice, sebulan lebih baru turun kuningnya. Susu badan dan karihome tak byk membantu, kuning baby turun naik. Last2 tukar susu anmum baru turun byk dan takyah pi kk lg.

anak saya now 1y dah, dulu prolonged jaundice jgk dia, darah kat tgn 2 3 kali ambik, air kencing dah test.. semua ok je tp mmg kuning lambat turun, last cek kuning dia bacaan 227

8mo ago

last cek 254 tu masa baby brp hari?

cuma bagi mandi dengan air daun kucai..anak2 sy ada jugak yg susah turun kuning,lps bg mandi dgn daun kucai baru turun kuning..sekadar ikthiar