kata kata semangat 🥲

hai , saya due lagi 4 hari , anak first so tak ada pengalaman . saya ni hari2 asyik fikir pasal bersalin sebab masih tak ada tanda2 nak bersalin perut pun masih tinggi nak buat exercise kaki pula bengkak agak teruk sampai ke betis jadi terbantut nak exercise jalan itik squat apa tu hanya mampu buat yang ringan saja . entahlah mungkin sebab terlalu fikir sampai hari-hari menangis fikir bila nak bersalin kenapa perut tak turun sebab orang asyik tegur perut still tinggi lah apa lah perut tinggi kena czer lah apa lah . sampai rasa down sangat . dalam solat pun kadang-kadang rasa sebak tu datang sampai menangis dalam solat . hm . boleh tak bagi kata kata semangat supaya tak fikir benda2 ni sebab risau nanti jadi darah tinggi pula last minit klau asyik stress hm #pleasehelp

27 Balas

Allah sebaik perancang, orang yg kata2 tu tak tahu apa2 perkara yg akan datang. Saya doakn awak dipermudahkan urusan bersalin, tak apa yg penting awak & baby selamat ☺️❤️ Czer pun kita boleh belajar cara penjagaan. Insyallah allah tahu kita boleh. Kalau awak dapat bersalin normal, tips sy pegang buku lali jangan angkat buntut & teran macam kita nak berak. Jaga pernafasan. Untuk baby pula banyak belajar ilmu online, mulut orang tahu cakap je tapi kita yg jaga baby kita. Lain baby lain ragam, jadi jgn bandingkan & down. Untuk baby boleh follow ig/fb baby language atau tips menyusu badan ig bestnyamenyusu, untuk 0-3 bulan memang struggle sangat2. Kita ibu kena kuat, sabar & yakin anak kita boleh faham satu sama lain. Masa 2 bulan kita tak boleh sendirian lagi2 penat sbb risau meroyan, banyak borak2 dgn kawan yg dah ada baby 👍🏻 Nak taknak kita kena paham anak kita, tu tips sy boleh bagi sbb baby sy high demand anak first 🤭 Selain tu keperluan makanan kat rumah topup banyak2 bagi mudah awak nak berpantang.

Post reply imageGIF

abaikan apa yang orang kata sis.. tak perlu dengar.. kalau ada 10 orang yg cakap dgn kita, 10 orang ni akan cakap bnda berlainan yang kadang2 buat kita lagi gelisah dan sedih.. jd masuk telinga kanan, keluar telinga kiri ja... bila masa baby nak kuar tu serahkan pada Allah ja.. sampai masa dia nak kuar.. dia akan bagi tanda 😃 sis monitor ja pergerakan baby.. macam saya anak 3 orang, minggu 32 33 macam tu ramai tegur perut dah ke bawah.. nak bersalin dah la.. sekali semua on due date atau lewat sehari 🤣 sis banyakkan jalan je, cakap dgn baby selalu.. berlatih buat latihan pernafasan, banyakkan selawat dan zikir supaya kita dapat tenang masa sakit contraction nanti.. happy selalu.. jangan sedih2..

Alaa sis jgn mcm tu. Yg tekesan ny anak kalau sis sampai menangis pulak perut jatuh ke tak sama je kalau dia taknak kelua dulu takkan dia kelua sis. Saya ni mmg dh jatuh benor perutnya.. 😅 saya ni yg dh 40w pon blm lagi bersalin takdenya nak ngis2 . Dh dh jgn ngis k , kita fikir yg baik2 je munkin ni bukn waktu yg tepat dia kelua .. tarikh eed tu anggaran je utk kita , kalau rezeki dia kelua akan ekot due dia kalau takde dia lebih siket. Mcm saya dh hari ni due anak masih seronok lagi bermain dlm rahim ni.. jd saya ambik perasaan yg baik taknak stress fikir bila nak beranak take a time lagi 1w kot .

Doa yg baik2 je sis. Rezeki jika dapat bersalin normal. Andai kata jika rezeki czer utk keselamatan awak & anak, jadi lapangkan hati terima saja. Tak payah nak fikir cakap orang yg komen nak down kan awak. Diorang tak bayar pun bil hosp awak or even kisah pun awak nanti tak tidur siang malam jaga anak. Pesan saya, mana circle yg acah2 dia lah “mak terboek sedunia” tu abaikan. Dia pun tak perfect and awak pun tak tahu ape cerita dia. Of course dia cerita yg helok2 jer .. so abaikan sis. Tu semua toxic. Move on !! Semoga dipermudahkan sis. Amin

sbenanye sye x paham istilah 'perut tggi', 'perut turun'.. ade makcik nie tegur sye kte perut tggi lmbt lg nak bsalin.. tup2 3-4 hri lps dye tegur tu sye bsalin.. tyme tu 37 weeks+.. Jd sis x perlu rsau, ble smpi masanya bsalin la kte.. kte mampu doa je bia proses bsalin tu bjln lancar.. Dr awak susah hati mcm nie, elok la bkak utube tgk org share teknik pernafasan/meneran tyme bsalin.. sgt mbantu.. Utk elakkn neves, sye ske tgk vdeo2 artis share pngalamn dyorg bsalin, nmpk mcm snang je.. so automatik mindset kte pun brubah..

relax sis. kena kuat demi anak. jgn dgr mulut org lain. sy pon 1st mom. pngalaman sy pregnant anak pertama, sy pon xde tanda taw sehingga la sy terpaksa serah diri ke hosp. sy pikir sal anak je & nak bersalin secara normal, wlupun xde tanda. doa je yg baik2. redha & tawakal. sepjg sy kat hosp, sy santai2 je. 4 hari 3 mlm ye 😅. pada 18/8 sy da selamat bersalin secara normal, 40w 1d. kena kuat demi anak wlupun contracton amatlah perit ye 🤭. semoga dipermudahkan urusan sis. jgn rasa down. kite kena kuat semangat 💪🏻

abaikan je ok..sy hr bsalin tu ada check up kt kkia, nurse boleh check n kata anak sy songsang..haru btul....slma check, xpnh nurse inform kepala baby dh engage..cuma dimaklumkan kepala dh kt bawah je .bila sy tnya dh masuk laluan ke, xde jwpn konkrit..sy pn xde tanda apa2 pn..perut tinggi ke turun bkn ditentukan oleh org yg tgk.brbalik kpd cite songsang td, nurse salah check..then sy trus minta nk scan..alhamdulillah normal je.mlm tu sy bersalin.turun tanda hari nk bsalin tu

follow the flow je awak.. ikut je ketentuan allah. kalau dah takdir awak bersalin normal atau czer asalkn ank dan awak selamat . sy pun byk jgk mslh gdm la kencing kotor , lg seminggu nk branak kepala ank tk masuk laluan lg, lain2 lg . dari awal sy dh agk akn kna czer tp sy cuma berdoa je . ada jgk buat snman jln smua . last2 czer jgk. smua tu dh trtulis kita hnya mmpu merancang allah yg tentukn 😊

Jangan risau puan. Bila tiba masa nanti, akan bersalin jugak. Saya pon sebelum bersalin ramai tegur perut tinggi lagi lah, nurse kk asyik tanya dah ada tanda bersalin ke belum. Alhamdulillah cukup 38 minggu, air ketuban pecah, sakit bersalin kurang dari 12 jam, bersalin normal. Semoga dipermudahkan urusan puan ye. Tenang sahaja, banyak² kan berdoa ye.

Sy pun tgh tunggu turun tanda tpi masih tak turun. Mcm mcm dah buat, sampai ada org ckp kalau baby lambat bersalin baby mesti besar semua. Down juga tpi malas fikir. Apa apa pun sis tawakal & berdoa je. Lgi 4 hari tu tak lama lgi sis, sy lgi 2minggu due tpi kena serah diri nanti. Biar apa org nak ckp, jgn stress. Semoga dipermudahkan untuk kita semua 🥰