Mengandung

Hai , saya dah 6bulan berkahwin tapi masih belum dikurniakan zuriat .. setiap bulan kadang2 saya cek tp negative juga . Apa yang perlu saya lakukan untuk segera punya zuriat.

44 Balas

Ikhtiar saya dalam 5 tahun menunggu zuriat selain ada komplikasi pada kesuburan spt endo dan pcos.. Ubah lifestyle ikut kata nasihat doc 1. Eat clean and balance diet Lebihkan makan makana rebus, bakar, stim dan sup. Minyak amat minimal dalam pengambilan makanan saya. Goreng2 is a no no n jarang saya amek. Nasi segenggam setiap intake. Sayur saya selalu lebihkan esp ulam-ulaman. Konsep suku suku separuh dalam pinggan. - suku nasi suku protein separuh sayur. In sya Allah berat badan mudah turun. NO FAST FOOD 2. Work out - heavy lifting, cardio, body work out Saya sign up for lose weight prog dgn group kawasan. Sentiasa dgr ckp coach n class x miss. Berjaya turun dalam 10kg dalam setahun. 3.banyakan masa dgn Tuhan. Malam banyak berdoa dan merintih padaNya. Banyak buat amalan yang digalakkan dan serahkan diri ini kepadaNya selama berusaha dua yang di atas. Hanya Dia yang izin dan mampu mengubah dan mengotakan segalanya. 4. Berbuat baik pada sekeliling Pada manusia, alam, binatang dll. Sentiasa berkata2 baik. Org buat perkara x baik kita jangan balas dendam. Teruskan berbuat dan berkata2 baik. Doakan hidayah diberikan kepadaNya. 5. Minta doa org keliling Bila org tanya bab anak, saya cepat2 ckp in sya Allah satu hari ada rezki nanti. Doakan ya. Jangan deny dgn kata belum rezki..lg Allah kabulkan 6. Tak pikir pasal anak. Ketika bersama, tak memikir sekiranya jadi anak atau tak. Saya terus lepaskan fikiran tu dan sambung tidur. Dalam pada masa yang sama sentiasa cakap Aku serahkan perkara ni kepadaMu ya Allah. 7. Serah sebulat2 semuanya kepadaNya sbb anak ni hak dan amanah Allah. semua atas izin Allah. Kita hanya hamba yang perlu menjaga perintahNya dan meninggalkan larangganNya

Awal lagi tu 6 bln, jgn stress2, tak elok untk persediaan mengandung... Lagipun rezeki ni, x dapat dijangka.... Based on my experience, nak share sikit, bila kita dh ikhtiar mcm2, pi berurut (saya tak buat, tapi kawan suggest) buat amal sampingan, jumpa doktor untuk tanya pendapat, then, kalau doktor ckp tak ada masalah, try check dgn ustaz (kot2 ada gangguan, yela benda kita xnampk). Lepastu, kadang2 minta juga sedara @ kawan2 yang pi Mekah tlg doakan tapi spesifikkan bila dah sedia nak jadi parents, kadang2 kalau sedekah kt mana2, niatkan, jumpa org pn bleh minta tlg doakan. Kdg2, doa dari org yg kita tak kenal pn boleh mbantu tau.... Last sekali, bila kita faham dan redha ini ujian, dan tak nak pressure sgt, tup tup Allah kurniakan rezeki..... Cuma awak jgn stress sangat, jangan rasa pressure dgn org sekeliling... Anggap je, good things also takes time... 😍 acid folic amalkan, bkn untk kesuburan, tapi persediaan mengandung 😊

Percaya dgn rezeki Allah je sis.. mmg penat nk hadap soalan org yg slalu sibuk tanya pasal anak.. even dah anak 1 pun org masih takan berenti tanya ☺️ saya senang je sis bila org tanya saya akan ckp InshaAllah adalah tu rezeki Allah ☺️ ada yg lepas dgr ayat tu dorg dah tak tanya mungkin insaf kot HAHAHAHAHA 😂😂 tanya org pasal anak ibarat mcm kita ni pergi pasar beli anak express je 🤦🏻‍♀️ tapi dlm masa yg sama saya pesan dkt diri sendiri bila trasa down atau sedih bila kawan yg baru kawen pun dia terus bunting pelamin.. saya just pesan dkt diri sendiri "slagi ada rahim percaya pada Allah.. rezeki tak pernah salah alamat" berdoa lah dkt Allah slalu supaya ada rezeki ye sis ☺️ sambil sambil tu saya jgk ada ikhtiar mcm mcm cara hehe.. alam perkahwinan hampir nk masuk 2 tahun.. Alhamdulillah dah ada dah nyawa si kecik dlm rahim hehe 🥰 jgn giveup ya sis.. jgn fikirkan sgt soal mcm ni.. rileks je 💕

Sy pun baru masuk 6 bulan kahwin , ada kawan sy yg kahwin lambat dari sy tapi Allah beri rezeki pd dia dulu , mmg rasa sedih masatuu , tapi sy tak putus doa dan usaha . setiap kali lepas solat mesti sy doa spy dikurniakan zuriat awal . And ada suatu haritu husband sy belikan buah zuriat , dia suruh rebus dan minum air tersebut . Kebetulan pulaa kawan sy ada yg pergi umrah , sy mintak dia doakan sy dikurniakan zuriat , Alhamdulillah 15/11/2019 sy disahkan +ve pregnant , skrg dah masuk 2 bulan . Sy harap sis bykkan bersabar , doa , jangan putus asa dan sentiasa bersangka baik terhadap Allah . insyaAllah ada rezeki buat sis dan suami ♥️

4y ago

Husband haritu dia beli online je kat shopee 😁 5 biji dalam 20 rggt tak silap . takpunn cuba cari kat kedai kedai sunnah yg jual kurma kurma kismis dari mekkah .

IKHTIAR PENGUBATAN bagi masalah penyakit haid tak teratur, cyst, sukar hamil dan lain2, اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ . Bahan-bahan : - *1 Biji kelapa *5 Biji lada hitam *Garam halus *3 Btg serai . Cara-cara: Buka kelapa diatasnya... 5biji lada hitam ditumbuk hingga hancur, setelah hancur masukkan ke dalam kelapa.. serai diketuk dan masukkan dalam kelapa, masuk secubit garam dan bakar kira-kira 10-12 minit... . Sebelum minum baca :- - Alfatihah : 1x - Bismillah 5 : 3x - Al Ikhlas : 3x - Selawat : 3x .

Saya dlu 6bulan (on medication) xboleh mengandung selepas menjalani pembedahan endometriosis. Dan doktor bagitau kebarangkalian untuk mengandung adalah sgt susah tapi doktor nasihatkan sy bersama suami pada waktu subur selepas sy period. Utk mengetahui waktu subur adalah hari ke-14 dari hari pertama kita period (ini untuk yang regular period je tau). Kitaran haid sy setiap 28hari. Alhamdulillah sy disahkan pregnant selepas 4-5bulan mencuba (1st period bulan 8, disahkan hamil bulan 1)

Sy dulu lps kawen mmg xsbar nak ngndung..mmula sgt menunggu..tp tiap bulan ttp period..tmbh jeles kawan2 yg kawen kemudian dr sy semua da ngndung..pastu sy terus positifkan diri,xfikir sgt..beserah je..xde tggu2 mcm awal2 dulu..sy just terus amalkan folic acid makan suami isteri..Alhamdulillah,lps stop terlalu berharap,konsisten folic acid,after 1y 5m kahwin,lekat dah..skrg baru 12w..tp syukur sgt..relax je sis.. InshaAllah..ada..cuma cpt / lambat..

Biasa tu klu 6bulan kawin blm hamil. Rezeki blm sampai. Sy dekat 2thn baru hamil. Apa yg sy amalkan mkn taugeh. Klu blh taugeh buat sendiri. Sy rebus dan minum airnye. Taugeh tu sy buat kerabu atau salad ala korea. Dan sy amalkan selawat 1000 kali 1 hari. Dan last sekali, jgn tinggalkan solat sunat witir. Dan alhamdulillah, tak sampai sebulan sy amalkan, rezeki dpt anak. Skg baby sy dh 8bulan.

Sama la ngn saya sis masa kawen dlu pun mcm tu .. kdg stp bulan klu period lmbt dtg mst cek upt smpi kecewa sb 1 line ..Alhmdulillah lps 7bln nikah saya hamil.. byk kn berdoa dgn Allah , usaha dan tawakal sis .. inshaAllah .. rezeki Allah akn bg bila tepat masa nye ..jgn pernah mengeluh .. tp make sure jgn tinggal folic acid suami isteri kena mkn ..

Sabar sis... Sy dulu lepas 2 tahun kahwin baru pregnant.. Ada zuriat, itu rezeki dr Allah... Belum ada zuriat pun rezeki dr Allah juga.. Sis ikhtiar je ye.. Jaga pemakanan, jgn stres, jgn terlalu penat, yg pnting sntiasa doa yg baik2.. 6 bln masih awal lgi tu.. Ada org yg dah 7 thn kahwin baru pregnant 😊