Pelupa lepas bersalin

Hai, saya baru lepas 3 bulan bersalin normal. Apa yang saya perasan, saya mudah jadi pelupa. Teruk lah jugak sampai dah 2x terlepas checkup anak sebab lupa. Ada ke yang sama macam ni? Risau pulakk sebab saya bukan jenis pelupa, dapat pulakk suami jenis pelupa. Kalau dua2 dah jadi pelupa habis lahh 😂

15 Balas

Sekarang zaman dah canggih dear. Set je reminder dekat handphone. Penting tu check up anak, utk follow up perkembangan anak. Nak dapatkan/ reschedule appointment lagi bukan senang. Kalau sis pergi private, ok je. Terpulang dekat sis punya timing. Sis kena ubah mind set, check up anak tu penting dan keperluan sebab itu tanggungjawab sebagai parents. Bagi i, check up anak yang i akan dahulukan dari diri i sendiri.

11mo ago

betul tu. saya selalu tanda kat kalendar je

sma sis .. lpas brsalin ank kdua sya pn jdi plupa.. apptment ank k klinik smua lupa.. mna nk ingat ank prtama 4thn ..pn ada apptment..yg kdua lgi ..dh mula² x sma tarikh apptment ..smpaikan nurse kol sya tnya knape xsmpai² klinik..msa tu ank kdua nk kna inject lgi..last² sya mnta kat nurse utk bgi sma tarikh apptment kt klinik..lgipn ank prtma n kdua sma tarikh lahir .. bln je lain..

Iya sis, sebab rutin dah berubah. Kalau yg bukan rutin mmg cpt lupa, sy pulak kerap tggl purse, ic semua. Awal2 tu mmg bergaduh dgn laki sendiri, bila explain lps dr tu hus mmg akn remind blk. Cara lain utk ingt checkup ank. Sy tampal notis kt peti ais. So tiap kali bukak peti ais mmg akn tgk. Sbb before ni penah lupa jugak. Nk2 lain ank ada appointment masing2.

Saya pon jadi sgt pelupa. Anak dah 5 bulan. Kat ofis mmg kena buat to do list. Kalau x semua jadi x terbuat sbb byk gila kerja kat ofis. Kalau appt anak mmg saya tulis dalam calendar phone dan calendar fizikal kat ofis. Hal2 kat rumah pon byk terlupa terlupa tapi still ok lah. Takdelah terlupa tutup api ke apa lagi huhu

tidur mak terganggu tu jd lupa banyak benda. dapat apa2 terus buat note buat reminder siap2, kalau saya siap je appointment anak, terus buka calendar dlm phone remind 1day before tarikh next appointment. apa2 je yg penting, semua tulis sbb high chance utk terlupa

saya pun pelupa tapi belum sampai tahap pelupa bab appointment check up anak. sebab bagi saya, ni penting utk anak. nak tahu perkembangan anak. walaupun saya ingat tarikh dan masa dia bila, saya masih save date (calender) dalam hp.

Sy hri tu lagi la, lupa buka api api nk goreng keropok, lps tu g msuk blik lipat baju, berasap rumah, nsib mak sya prasan dia kluar nk g blik air, nth ap la klu x perasn. Saya skrg ddk dgn baby je, bnyak sy double cek, risau sngt.

Kdg2 akn terlupa saya un pernh terlupa kt mna saya letak brg saya time lps bersalin .. tp lom Lagi bab check up anak .. hahaha sbb saya mmg fokus bab anak .. bab brg letak sini cari sana masih on hahahaha wayar putus lps salin ni

Saya pun sama jadi pelupa. Kadang sebab tak cukup rehat...Uruskan anak. Tapi anak dah makin membesar, kurang jadi dah. Cuma yang bab2 appt ni kena alert, peneman saya memang hp je. Semua saya note, alarm.

Ya, saya pun alami lupa, dan 'loading' selepas bersalin. Apa yg saya buat, saya catat apa jua to do list kat kalender yg saya dan suami pun mudah nampak sbg ingatan