Saja meluah

Hai. Saya 5 bulan pregnant. Dan skrg tengah malam saya tengah menangis. Sebabnya suami saya tengah duduk luar main game ignore saya. Sakit betul hati. Bangun tengah hari lepastu tak tolong buat kerja rumah. Kalau mintak tlg alasan penat. Habis, saya pun penat. Saya kerja jugak. Bangun pagi, buat kerja sambil buat kerja rumah. Boleh je. Hati terguris sikit bila dia persoal kenapa dah tak masak macam dulu. Saya benci sikap dia skrg ni. Seolah tak faham saya. Tak sedar ke dia bini tgh mengandung? Tak elok ganggu mental saya macam ni.

23 Balas

Sama laa sis, suami kaki game jugak, game pc yg streaming pastu gelak sakan dgn member2 game tu, kita ni mcm tunggul pulak kat rumah . Saya senang je, kerja rumah bahagi2 terus, kalau baju, dia basuh saya jemur lipat. Kalau dia xbasuh sbb bz main game, longgok ah kat situ sampai jadi gunung, last2 dia xde baju nak pakai saya cakap lahh dah awak xbasuh, xde laa baju. Basuh mesin je pun, saja nak suruh take part buat kerja rumah. Masak pun sama, kalau dia tak tolong jaga anak, saya tak masak lah, kalau dia tanya saya jawab nak masak mcm mana anak xde org jaga, awak kan bz. Kdg2, dia tgh main game, saya mengaji quran kat sebelah dia, baca kuat2. Entah laa susah nak ckp org laki ni, bila byk main game jadi tak matang. Dah byk kali slow talk, seminggu reda, pastu main balik. Penah jugak, geram sgt saya cabut je plug pc dia tgh main game. Kdg2 tu ada jugak saya layankan je, tgk dia main game, buat2 mcm berminat dgn game dia, siap buatkan air, bagi hadiah gaming chair, kiranya kita sokong hobi dia as long as dia xmelampau, yg ni pun kdg2 berkesan gak, dia hargai laa kita sbb kita hargai hobi dia. Setakat ni yg saya dpt rumus, kene ada cara kasar & cara lembut. Kalau kasar je selalu, bebel je selalu dia akan makin menjadi2 sbb nak tunjuk ego dia. Kalau tak tegur pulak kang nanti dia lupa pulak yg kita ni wujud. Entah lah, kdg2 sy fikir, takpe lah selagi dia tak hisap dadah tu kira xpe lah, saja nak sedapkan hati

2y ago

Agree dgn comment sis. Kita sbg isteri kena berani bersuara juga jgn ikut saja si suami bulat2.. Sy totally agree bab kemas n memasak tu n uruskan rumah tangga. It takes 2 to work out. Kalau kita saja buat, nnt die naik lemak, ingat kita nie kuli die pula... Sebenarnye si suami nie tau buat keje rumah tp disebabkan dorg tau si isteri yg akan buat semua diorg pun buat dont know je la n lepaskan kt atas isteri. Anyway sis, keep it up. U r great!

masa saya 1st n 2nd time mengandung, saya dan suami mcm ni juga, banyak sgt bgaduh sampai stress gila2 sbb sy rasa suami sgt x memahami, dan x membantu. akhirnya saya keguguran. so apa yg sy dan suami buat, kami banyak sangat buat luahan hati ke hati. banyak kali sgt sy luah apa yg saya rasa sepanjang sy mengandung. dan saya pun minta suami jujur luahkan semua. time nk tidur meluah, time lepas bersama meluah, time makan meluah, time keluar masa duk dlm kete pun meluah. bila dah luah semua apa yg sakit hati apa yg rasa x membantu apa yg rasa asyik nk gaduh je, baru lega. baru lah kami saling memahami. so pregnancy saya yg kali ke 3 ni alhamdulillah kami sgt2 dah bersedia dari segi mental. xde gaduh2 sgt dah. terasa hati tu biasalah tp kami cepat je berbaik semula. pd saya psediaan mental semasa mengandung pun penting selain drpd fizikal. so pd puan, puan luah lah semua pada suami, dan minta suami juga luah. org laki ni kdg dia nk jaga hati kite dia malas nk ckp bnyak. tp sekali dia dah luah tu haaa baru lah kite rasa mcm eh aku pun ada salah aku juga rupanya.

Sabar ye puan..org lelaki ni selagi tak bg kesedaran impak yg besar selagi tu susah nak berubah. Puan cuba la slow talk dgn dia..luahkan dkt dia..maaf bertanya tapi boleh sy tau berapa umur..? Kalau dia jenis xblh kena tegur or bawak bincang, cuba mntk tlg sape2 yg dia hormat mcm ibu dia ke untuk tegur dia..pakat dgn mertua tu supaya xde la nampak yg puan mengadu..kalau dia byk cikadak sgt ckp je puan penat sbb mengandung..kalau xpecaya penat, suruh dia yg mengandung. Tu kalau puan jenis x kisah nak lantun balik la dgn dia..kalau dia dok main game tu bukak je ceramah psl kekeluargaan..pasal suami istri tu kuat2 biar dia dgr sekali..eee geram dgr suami tak buat tak endah dgn istri ni..dah la tgh pregnant..blm lahir lg anak tu..hmmm..sabar ye puan..byk kan istighfar & selalu doa agar Allah lembutkan hati suami tu..in sha allah doa seorang ibu sentiasa diangkat..🤲🏼 semoga puan & baby sentiasa dibawah lindunganNya..❤️

Sy pun pregnant 5bulan , cuma kita as a perempuan mental kena kuat. Kalau awak tak larat. Awak jangan buat keje tu dulu. Ignore perangai suami awak. Awak enjoy je pregnancy journey awak ok... Awak takya gaduh2. Nnt hati awak sakit. Dulu saya pregnant bby first pun mcm awak. Lg suami asik nak balik rumah mak dia tggalkan sy tau. Tp sy ignore je. Nnt saya layan lg sakit hati... So ni sy sec pregnant , mmg lg penat kalau nak ikutkan hati. Dgn kerenah anak lg pertama lg... nak bawak perut lg.... Allah je tahu. Tp jenis sy, kalau sy larat buat keje sy buat. Kalau tak , sy hold dulu... malas nak begaduh2... elok bby sihat nnt terus tak sihat sbb asik stress.. So awak jangan sedih2 tauuu. Awak jangan nangis2 . awak enjoy jeee. Biar dia nak main game. Awak rest je ok.

terima kasih semua yg reply. post ni dah lama. masa saya mula2 post tu, hari2 cek reply mmg xde. down bertambah down masa tu sbb saya x suka luah dekat kwn, xde yg dah kawen dan saya x selesa luah dekat org yg saya kenal takut diorg jd x suka laki saya. masa tu mmg peak saya slalu gaduh dgn suami. bukan gaduh mulut, tp gaduh silent treatment dua2. saya pendam, tp dia jenis endah x endah. sampai lah one day tu, saya pack bag, saya ckp nak duduk dgn mak. sejak tu dia start nak dgr apa yg saya luahkan. skrg dah 8bulan insyaAllah x lama je lg. alhamdulillah hubungan x seteruk dulu, walau x seindah yg diharap. tapi sokay, saya just harap yg bila baby keluar nnti, dia lebih hargai saya dan akan syg anak ni betul2. thank u semua yg bg kata semangat, u all the best :*

hai..apa yg awk sedg hdpi nie sy da hdpi msa ank mgndung ank first, sy slalu nangis sb sikap psgn tp sy byk luah kt mak, luah kat psgn tp msih cam x memhmi. psgn cam nie ibrt blom matang n msih nk bljr hdup dgn psgn n sblm nie msih bujg mgkin dia da trbiasa hdup x pndai bdikari. then bila da ada ank x reti nk bhgikan msa utk isteri n ank tp lbh pd kpuasan sdri. klau boleh ingtkan psgn yg nak ank sma2 so sma2 sling prihtin n btolak ansur. awk doa byk2 moga hati psgn lembut,rajin,btolak ansur,menyayangi awk n btgjwb. mental sy x kuat msa sy alami dlu smpikn skrg kna anxiety n depressed. klau awk ada kwn ke fmily yg awk rpt awk luah je apa awk rsa supya x trbeban di fkirn n hati. awk buat kje uma mna yg awk larat je.

Allah... Mmg blh terasa hati jg kalau jd gini. Sy, kdg2 suami ada gak lbhkan hal sendiri. Tapi, sy komunikasi dgn dia. Bgtau apa sy xpuas hati, apa sy hrpkn. Alhamdulillah, dia xmrh. Dia adjustable. Dan syukur jgk sbb dia lenient. Sy xmsk, sy xkemas rumah. Xbuat pape. Dia xbising pun. Xmsk, kami mkn kt luar. Xkemas, nt dia cuti, dia kemas la. Atau dia balik keje nt dia sambung keje sy. Mmg blh mkn hati kalau ada dlm situasi TT ni. Lg2 nt dh 8 bulan ke atas. Mmg terasa sgt. Sy dh 8 bln, byk dh terbatas. Cpt penat, bdn pn sakit2, cpt letih n ngantuk. Syukur suami sgt2 membantu.

Communication is the main key sis. Kalau tak puas hati, cakap depan2 dekat dia. Luahkan semua yang awak pendam. Bagitau dia awak pon kerja, awak pregnant, tapi awak buat kerja rumah sorang while dia senang lenang main game. Ingatkan dia tanggungjawab & peranan sebagai suami. Suami ni bukan kerja bagi nafkah & contribute sperm je, patutnya kerja rumah tu pon tugas suami. Kalau dia degil jugak, awak biarkan je baju dia membusuk, biarkan je rumah tak terurus. Jadi perempuan ni jangan diam, jangan bagi lelaki pijak kepala

pernah alami..smpai bergaduh..ank jatuh ke ank nngs ke x lyn taksub ngn game..umh ape lg mcm tongkang..sy asyik mnngis je xtau nk wt ape..smpai thp mse tu umh mak die mse tu sy biarkan terus ank..biar parents die tgk sndri..bile die dh brtemu adik2 die lg la main game..sy dah la x larat....peknen lg..sy x kuar bilik..xmkn..mak mertua tegur..pastu sy nangis..lps pd tu ayah mertua bg la takzirah kt die..lps pd tu die dh kurang main dh..lps besalin makin lg kurang n ank dh 10 bln skrang..dh x main lngsung dh game

sy jenis yg xpendam lama2...kalau rasa nk marah sy marah jew..nk lari sy lari jew..kalau nk mengamuk mmg sy mengamuk kaw2..pendam2 ni xbagus, bila sy buat mcm tu sy skit pun xrasa insicure kalau dia kate nk tgglkan sy... kau siksa perasaan aku mcm ni kau igt aku nk hadap hidup dgn kau sampai mati?? fikir2 lah