Sedih dan nk luah ja

Hai , just nak luah ja Taktau kenapa saya rasa mcm tak beguna sgt , ya zaman skrg ni zaman ekonomi teruk , husb sorang ja kerja gaji 1.5k biasala kan , saya cuba tahan tak minta apa2 yg susahkan suami walaupun suami baik dan tk bekira tapi saya tetap tak selesa kalau bab meminta2 dri kecik lagi saya tk diajar meminta , baru2 ni tuan rumah ckp dia balik kedah , dia nk duduk balik rumah kami tu Ya Allah dugaan sungguh masa yg singgah sgt bulan 7 kena keluar dh , dgn bajet yg tak bnyk mcm mna nk cri rumah , tkkan nk duduk rumah fmily walaupun fmily saya ok tp tu nk bawa pindah brg bnyk kos lagi lori kan Saya down sgt bila fikir smua benda , rsa mcm tk beguna dan rsa mcm nk bunuh diri ja , yaala sbb saya tk kerja tgh pregnant alahan teruk Saya tk cerita kt husb sbb tak nak dia susah sbb dia penat cri nafkah kan Tolong doakan saya , saya cuma nk luah ja

15 Balas

Istighfar byk2, ingat Allah sis. Sesungguhnya ujian itu tanda Allah syg.. bersabarlah. Berckp tntg duk umah parent, sy pernah zmn lebih susah dr sekarang duk umah parent. sy mmg xsuka tp terpaksa jd kami sabar. Sy akur saja dgn keputusan suami setelah perbincangan dibuat. Oh, communication tu sgt penting antara suami isteri, apa2 masalah elok berbincang secara terbuka dgn pasangan. Kita x berniat nk membebankan dia, kita hanya nk berkongsi apa yg kita rasa dan kalau boleh sis pun tanya apa perancangan dia, apa fikiran dia dan masalah yg dia hadapi. Lelaki selalunya kalau ada masalah lebih kpd berdiam diri. Ketiga, sis boleh try jd agent product ke buat side income. 4, be positive always. Law of Attraction, positive tarik benda positive bgitu juga disebalik nya. Bertepatan dgn ayat Quran Allah berfirman, sesungguhnya aku mengikut sangkaan hambanya. 5, insyaAllah sy juga doakan semoga sis sekeluarga dimurahkan rezeki. Namun doa lebih mustajab dr doa empunya diri. Sis jgn putus asa perbanyakkan doa, bacalah surah Waqiah, buat solat Dhuha. InsyaAllah, ada sinar cahaya di penghujungnya ❤️

1y ago

Terima kasih. Saya pernah berkerja sblum dan pernah juga dri agent dan ds sblum ni cuma bg saya kurang smbutan berbanding buat affliate tiktok brg pun ikut kita jual dan ada bnyk pilihan kan , cuma tula bergantung pada rezeki Cuma skrg ni bila mengandung ni kan semua benda saya nk berfikir bila berfikir saya stress sedih sorang2

Kalau family OK, duduk dulu rumah family sis sementara bersalin. Boleh kumpul duit untuk barang baby, deposit sewa rumah baru etc. Sis sedih mengadu & bermanja dengan Allah. Sekarang sis ada sikit je masa nak plan apa nak buat, sis bincang dengan suami, sebaiknya ambik buku tulis plan nombor 1,2,3 dan seterusnya apa, dah settle pangkah. Nanti sis n suami pun akan lega tengok progress. Walaupun dalam sesetengah hal wanita ni lemah, tapi bila berdepan dengan perperangan emosi kita kuat sis, sebab tu Allah muliakan kita dengan menjadi ibu. Kalau nak jadi affiliate tiktok akak boleh cari mcbie chocojar, pm nanti akak bagi sis free sample untuk buat video. Semoga Allah ganti kesusahan sis sekarang dengan kesenangan lain.

1y ago

Wahh terima kasih sis , inshAllah saya cuba buat perancangan Terima kasih dgar luahan saya Sedapnya chocojar tu hehehe inshAllah nnt saya promot chocojar tu hehehe sayapun buat affiliate gak , dulu masyuk skrg ni kurang sbb alahan sakit kepala tkleh tgok fon sgt inshaAllah skrg ni makin ok saya smbung , tq sis 🥰

Mintak bantuan Allah.... Allah lah satu²nya yang dapat menolong kita dari apa jua masalah yg kita ada.... salah satu nya ni lah Ujian ni... Allah bagi ujian bukan saja²... Dia nak kita dekatkan diri kita dengan NYA ... Dia rindu rintihan kita...dia rindu sangat² dekat kita .. tp kita je yang tak nampak... kita nmpak bila kita tengah ditimpa ujian masalah.... maaf bukan nak bagi akak rasa down.... tp itu jelah penyelesaian dia.... Apa² masalah Ujian...Jangan sesekali kita mengeluh ..apa yg perlu kita buat... dekat kan diri kita dengan Allah... percaya dan yakin lah Bila kita dekat kan diri kita dengan Allah Buat lah apa² pun kerana Allah... saya pasti dan yakin 100% Selesai masalah akak.....

1y ago

Yee . Allah uji tanda Allah sayang.... jd apa² bersyukur.... Akak mmg mampu hadapi Ujian Ni sebabtu lah Allah uji akak dengan Ujian sebegini.... ☺️ beruntung akak dapat ujian... bila dpt ujian trus dekatkan diri dengan Allah.... Subhanallah... ❤️ xsemua orang boleh buat mcmtu... termasuk lah saya yg berkata kata ni....

masa masuk rumah tu ada bayar duit muka tak. tuan rumah akan bg balik tak duit tu?.. hm memang ekonomi skrg truk. tp sama je mcm dlu. sy tgok kakak saya zaman dlu2 14 tahun lepas masa dia mngdung sarat laki bini kerja. dia kerja naik bas awam dgn perut boyotnye.prjlln 1 jam. dia dduk dgn mak mentua. gaji hanya 400 ckup makan dan tmbg bas... jadinya . kita kena bersyukur selagi cukup makan . sy bkn kecam ke apa. saya sendiri kais pagi kais ptg mkn ptg. suami pergi kerja tk makan. sy pun suami je sorg kerja dgn pamper anak susu ank kena bli tiap bulan . tp sy pkir ada org lg ssh☺️

1y ago

Masa mula kami cari rumah tuan rumah ni offer utk kmi duduk tnpa deposit Baik kan dia sbb dia minta kmi jaga rumah dia Siap ada kelengkapan smua dan sewa pun 380 rumah tman besar juga Tpi tula bila dia ckp ja nk kena duduk sini dan minta kmi kosongkan brg tu kmi terkejut dan down sikit sbb dia ckp dlm masa yg singkat tu kmi kena cri rumah , dh la kewangan tk ok kan sewa dgn luar pun mahal Hnya Allah ja tau , apa2 pun terima kasih dgar luahan saya

Kesian sis.. ade hikmah tu sis.. xleh ke mntk pospone waktu skit dr tuan rumah tu bg je reason yg sis ade tu.. kalau die nk fhm bagus la.. moge dipermudhkan.. next time sis nk cr rumah sewa cr yg ade kontrak brape tahun so at least kalau tuan rumah ttbe nk terminate sis akan dpt duit so blh la topup skit kalau nk cr rumah tu.. Sy doakan moge urusan sis dipermudahkan.. amin..

1y ago

Tkleh dh sbb tuan rumah tu nk duduk situ kerja kt situ , sblum ni dia duduk dkt n.9 Dia pun baik sgt selalu bantu Saya tk salahkan tuan rumah sbb hak dia kan Cuma tu la bila jd mcm ni mcm2 fikir tgh mengandung pulak kan

Hai mommy. Ya zaman sekarang memang ekonomi sangat membebankan. Even kalau 2² bekerja dan gaji kecil pun akan terasa bebannya. Moga dipermudah urusan. Kalau mommy rasa nak try jadi affiliate di platform online, cuba lah ikhtiar. Nak minta tolong orang memang bagi saya payahlah. Moga dipermudah urusan ya.

1y ago

Saya buat ja affilate tiktok tu biasa la kalau ada rezeki masuk la , saya bukan meminta jauh sekali terdetik nk meminta , saya cuma nk luah jaa berharap kurang beban dikepalaa

satu lagi.... benda pertama jangan trus cari manusia .... tp cari lah Allah dulu.... Sebab apa .. sebab Allah ni maha cemburu.... Allah cemburu bila kita cari manusia dahulu untuk mengadu masalah... padahal yg menyelesaikan masalah kita hanya Lah ALLAH SWT....

1y ago

Boleh ja , dalam nama Allah 99 pun ada kasih sayang tu , cuma jgn sama kan manusia dgn Allah tu ja , ustaz pun ckp mcm tu Allah ada sifat cemburu lalu dia tarik nikmat supaya kita ingt kat dia

Jgn down sis .. istifar dan berbincang la dgn suami. Mungkin boleh tumpang rumah family buat sementara waktu je, dan dlm masa yg sama boleh cari rumah sewa ikot kemampuan dan yg ada contract. Semoga di permudahkan urusan ye

sis doa bebanyak oke, doa seorang isteri nie mujarabat, tmbh2 sis tgh mngandung, mintak dkt Allah s.w.t agar prmudahkan urusan sis n suami oke.. in syaa allah semuanye ade jln penyelesaian..

sabar je awak.. rezeki y dirancang kn u kite kite tk Taw..hanya sabar je dulu.. bincang Ngan suami leklok.. insyaallah ade jln penyelesaian..