Soalan gatai

Hehe maaf soalan ni tentang suami isteri hal rumah tgga , nk tnya pengalaman mom2 kt luar sana bila waktu hampa besama dgn suami ? Time tgh mengandung , berapa week yg elok ? Saya dah 2nd trimester cuma msih takut2 Bukan apa kesian dkt suami la , walaupun dia tak kisah sbb dia tau mengandung , tgok kt tt ckp boleh ja besama time pregnant . Cuma takut kan skrg bnyk kes tak layan suami , suami cri luar (minta simpang) Walaupun saya ada ja layan pakai tgn smua tu cuma kadang nk besama juga tpi suami takut .. rasa berapa week sesuai ? Dan pengalaman mom kt luar sana ? Takut kang goyang bnyk sgt efek baby lak 😂#firstbaby #firstmom

23 Balas

saya bru msuk 3rd trim. The last 3 times bersama suami(buang dalam, first tu perut saya jdi cramp, sgt tak selesa nak tidur.. smpai kul 3am lbih baru sy blh tidur. 2nd time okey no problem. Yang last ni bersama lepas subuh, tak tau kenapa lepas tu area perut dan vagina sy rasa berat mcm nak roboh🥲seksa sangat nak berdiri lama dan berjalan dri lepas subuh smpai pkul 4 petang cmtu.. Mgkin silap sy sebab keluar jalan2 hri tu. Petang sampai rumah tu, rehat2, malam tu dah okey..

11mo ago

ramai la alami.perut jd keras lama kan

Kalau ni 1st pregnancy better jgn bersama lgsg dgn suami. Sy experience before, my 1st pregnancy da masuk 2nd trimester hampir nk masuk 3rd trimester, sy baca byk psl bersama dgn suami ketika hamil 2nd trimester maybe da strong. Tp takde rezeki, lepas bersama 2 3 hari lepas tu sy spotting n miscarriage. Doc tnya ada bersama ke dgn suami, sy ckp ya doc marah 1st pregnancy biasa sbb baru lg. Lain la da 2nd or 3rd. Tak semua org safe bila bersama

11mo ago

betul .. Sye pun time baru masok trimester 2 ade bleeding time Tu X bersama langsung.. Smpai skrng still tkut2.. dah trimester 3 baru bagi.. sbb ade sejarah gugur dlu..

Mcm ape yg mommies kt sini dh ckp, bila bila pun okay as long as your health is okay. First trimester maybe ade risk kalau you bleeding, rahim tak kiat ape semua.. but if okay, then tak de masalah nk bersama. I dulu dari first trimester dh bersama ngan suami. So far okay. Now dh 35 weeks. Tapi nafsu saya time pregnant mmg jatuh teruk. Kadang kesian jugak kt suami so sekali sekala saya gagahkan diri jugak layan 😂

boleh bersama sis, saya baru 10w ada bersama suami tapi buang luar sebab kene tengok keadaan uri atas bawah sesuai tak pancut dalam tapi jangan hentak sangat atau jangan henjut kuat sangat, slow2 je.. sentiasa jaga perut suami dan kita. haritu je saya agak kasar sikit bersama so ada bleeding.. bila check tak ada apa. mungkin hayun lama sangat so darah banyak pump kat vagina.

Sya awal awal tu tak bersama jugak sbb takut ada baca cakap rahim tak kuat lagi , lepas dah 8/10weeks mcm tu , seminggu kadang ada jugak 2/3kali bersama cuma kene jaga jaga and jangan terlalu ganas , utk posisi pun ikut yang kita selesa , insyaAllah takda apa , suami pun kene jaga jugak , takboleh biarkan dia lama lama mcm tu 🤣

sebenarnya boleh je bersama suami sepanjang tempoh mengandung. Awak kena tahu posisi yang selamat and posisi apa patut elak, tengok trimester berapa lah. Tapi agak ii la duk mengandung tu jangan la kasar sangat. Lepastu pastikan awak takde bleeding and kedudukan uri penting juga. Jika uri kat bawah and ada bleeding memang tak boleh bersama ya.

sy tiada masalah uri rendah,tiada bleeding. sy bersama suami seawal kehamilan sampai nak bersalin. tp utk awal trimester hingga 35w,sy tak benarkan suami pancut dlm. tak nak trigger contraction awal. memang kadang tak selesa,tp paksakna diri utk tunaikan tanggungjawab sebagai isteri. apa² pun bincang dgn suami kalau ada masalah ye.

bila2 pun boleh je sebenarnya asalkan kita takde masalah (uri rendah/bleeding dsb) apa². goyang tak goyang tu tak effect baby pun. baby duk dalam perut mmg bergoyang berpusing2 berzumba siap haa. kalau takut jgk, mntk suami buang luar. nanti masuk 3rd trimester baru buang dalam

11mo ago

dkt2 bsalin bgus sperm msuk sbb natural induce

To be honest, boleh anytime. Tapii, sis kne tahu badan sendiri. Kalau sis tiada sejarah gugur boleh lah nk on masa 1st trim tp slow2 lah ya. Hati2 betul tp jgn terlalu overthinking. Kalau gerak hati rasa ok teruskan saja. Positive je sis. InsyaAllah Allah pelihara kandungan kita baik2

Bila2 nak boleh je sis. Tak perlu risau. Sy dari awal bersama macam biasa je. Cuma tak kerap, kadang sebulan sekali je. Sebab tak ada mood sangat musim2 panas ni. Sy tak pernah buang luar pun. Doktor kata tak ada kena mengena pun buang luar or dalam. Sama je