AMBIL TAHU INI PENTNG

Just nak share pengalaman saya bersalin haritu , minta semua yang mana tengah pregnant cubala sediakan barang keperluan penting untuk bersalin , tahu zaman sekarang mahal kan , dalam tempoh 9bulan tu inshaAlah cukup untuk beli sikit2 saya pun buat macam tu , tak banyak pun takpa asalkan cukup masa dihospital nanti Barang penting - pad besalin - baju baby sekurangnya 3 - pampers baby - napkin 2 - sarung tangan kaki (kedai eco pun ada) Snarai ni 6bulan kena ada takut2 terberanak awal ! Kalau nk beli lebih tkpa up to u , dan brg mom rsanya tk perlu senaraikan kot rsanya msti ada dh kan baju kain batik spender dgn powerbank smua tu kan ? Sebab apa ? Haritu ada seorang perempuan tu dia terberanak awal ! Dan barang 1 apa pun dia tk beli , pada mulanya , dia bagitahu dkt saya `uishh sejuknya ‘ sambil selimut kaki dia smpai tutup 1 bdn tggal kepala ja , saya pun terdetik nak tanya tak pakai stokin ka ? Dia pun mula la cerita yg dia tk beli apa pun lagi brg baby smuanya , ni pun besalin awal ada masalah pada baby , saya oh kan jala nk share brg pun saya memang bawa 1 shj Pastu dia smbung lagi , dh la tak gaji lagi nk kena pnjam duit dkt org pulak 😢 dgar tu saya rsa sedih sbb tk dpt tolong , sbb saya pun tk krja hrp suami ja So dkt sini cuba la selesaikan brg yg perlu dulu nanti susah pulak nk kena beli semua sekali gus lagi rsa mahal , brg anak pun dh seratus lebih cmpur bil lagi minyak kereta smua , Semoga dipermudahkan urusan smua 🤲🏻 kalau tkmampu beli minta pada saudara atau sapa2 brg bby yg tkguna inshaAllah depa membantu

1 Balas

betul. kalau kite tiap kali checkup ade masalah, better lah siap kan awal. atleast brg mommy dulu complete sbb brg mommy x byk pon, maternity pad, stokin, minyak panas, breast pad, baju seluar kain apa semua pakai je yg sedia ada kt rumah. brg baby yg penting je dulu, pampers, baju, bedung, minyak telon, napkin, mitten and botties, towel, sabun baby beli yg travel set dulu pon xpe. especially kalau dh masuk 3rd trim. sbb 3rd trim ni dh kira anytime boleh bersalin. sedia kan brg yg wajib ada dulu.