baby 6bulan lebih

Hai mummy2 semua..baby saya dh 6bulan lebih..dah start makan..tpy baby saya x suka bubur nasi + sayur..jadi semalam saya try bagi nestum yg beras&buah2an..baby saya perlu bg bubur nasi lagi ke x ..atau jarang2 kena bg juga bubur nasi..mohon pencerahan

15 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Bubur nasi lebih berkahsiat drpd nestum. Tuk bulan pertama tu mmg diapa tak akan suka. Sebab diapa perlu diajar makan. Try campur susu+bubur+sayur dan blend. Jgn terlalu pekat ataupun terlalu cair. Starting tu makan max 4 sudu je. Kena buat rekod jugak, sayur apa yg baby suka, yg baby reject, yg buatkan baby tak selasa..dan lain2 lagi.

Baca lagi

buat sup sis. anak saya 6 bulan saya dah bagi sup..nurse pun suruh bg makanan pelengkap ada serat, karbo dan protein. buat sup sayur (sawi @ brokoli) letak ayam sikit, blend dgn bubur kosong. yg penting takda garam gula. kalau nak rasa masin2 tmbah celery , ikan bilis. nanti dah blend sebati dpt rasa manis2 isi ayam.

Baca lagi

Kadang bukan dia tak suka bubur nasi cuma dia tak suka rasa macam tawar tu . Boleh campur dengan asparagus ke , rasa lemak sikit . Jangan campur dengan sayur yang rasa dia pelik sangat . Dorang suka ada rasa manis . Keep on bagi je , nanti dah masuk 7 bulan senang dah boleh letak ayam , ada lah rasa manis ayam tu

Baca lagi

cm say, nak bg berperisa ganti garam serbuk ikan [email protected] saderi kalau manis,bnyak.. kurma, lobak merak .. dh siap masak sy slalunya bland.. jadi dia x nampak semua tu.. heheh awal 6-8 bulan, dia x makan satu bekas pon.. tp boleh jadikan waktu mkn y kerap..

Baca lagi

Nestum ada gula tambahan xelok utk baby. Nnt baby akan picky eater..better campurkan bubur dgn sayur2 yg ada rasa mcm carrot atau ubi keledek atau labu.

VIP Member

ajar baby mkn pure buah2 dulu atau sayuran..try bg seminggu, pas smggu bru try bg bubur kosong...nestum x elok sgt sbb ada gula 😁

VIP Member

My baby pun kurang bubur nasik and sayur. Tapi kalau tambah ayam, kemain pulun banyak makan. Cuba try tambah protein sikit.

Ajar baby mkn tunggal dlu buah or sayur..biar bg rasa takpyh campur dlu dh msk 7bln br bg rasa campor2

Ank sy x mkn puree dia x suka...mkn cerelac tros...pastu bubur nasi ayam kentang carrot blend halus..

VIP Member

Bgi bubur cmpur dgn potato ke mommy...sbb nestum tu dh ad perasan, x elok sgt utk baby baru nk mkn...

3y ago

Baby 6bulan 22day dh..😩