Susu untuk naik kan hb low..

Hai mummy semua, saya nak tanye susu ape yang sesuai untuk HB low yee.. Doc dah bising hb saya tak naik2 mantain 10 je. paling kuat pun 10.5 .. saya dah tahap stress tak tahu nak makan ape lagi tips pleasee🥹

8 Balas

klu hb low kena jarakkan mengambilan susu sekurang kurangnya 2jam sblom ambil vitamin untk tambah hb elak makan or minum yg berbahan kafein mcm teh, kopi, minuman gas, minuman coklate.. sy pernh hb dri 9.2 naik 11.5 lps tu sy terlalu bnyk minum air coklate bulan dpn check up hb drop ke 9.0 walaupun sy jarakkan 2jam dri pengambilan pil zat besi.. klu bole amal buah atau jus2 yg tinggi dgn vit c untk bntu cptkn mnyerapan.. yg ni mnum skali pun bole.. sy slalu aml jus oren..

hai mommy. susu utk cover kalsium. pada saya, mommy kene banyakkan makan makanan tinggi zat besi dan banyakkan makanan / minuman tinggi vit c sbb vitamin c ni bantu penyerapan zat besi dengan lebih baik. https://siraplimau.com/tambah-darah-untuk-ibu-hamil/ semoga dipermudah urusan mommy

Kalau cek dkt KK, bole mnta pndgn nurse apa yg sesuai, kalau dkt sni nurse sgt friendly and mmg akn bg mcm2 advice utk naikkn hb, kalau susu tu bgus tp kena elakkan ambik 2jam sebelum or seleps ambil ubt Susu menganggu penyerapan iron dlm bdn

try tukar ubat, makan maltofer. hb saya 13.5 doktor xbg makan maltofer, tak nak makin tinggi, doktor suruh tukar obimin biar maintain je 13. pastu setiap hari makan sayur hijau/hati/daging/jambu batu.

2y ago

pada saya ok je. last month check up saya makan obimin, hb saya 12.4. lepastu nurse suruh makan maltofer balik. saya hisap je sis ubat tu. lepastu baru minum air oren bg hilang rasa besi dia

Hari hari makan buah jambu batu . Atau pati delima . Supplement dari kk tu awak makan dengan jus buah . Insyaallah nnt hb naik

elakkan stress jugak . Cuba beli jus mamariam.

saya lg makin rendh dr 10 drop 8.8

amim pati delima