meniarap

Hai mummy, nk tnye ank mummy smua meniarap msa umo brape bulan? Baby sy sminggu lgi nk msuk 5bulan tp still xleh meniarap risau pulak sy😥 any tips tak nk nk bgi dia cpt meniarap??

9 Balas

hi mummy. dont worry, baby saya dh 6 bulan harini. baru belajar untuk pusing, itupun sekali or dua kali sahaja. Kebanyakkan waktu saya selalu bantu untuk pusing. tummy time pun saya sentiasa buat semenjak usia 1 bulan. Setiap bayi ada perkembangan sendiri..mummy boleh belajar tummy time untuk baby.. baby prem 32W

anak saya 4 bulan..tp jgn risau sis. normal je lambat ke cepat. kdg2 faktor berat badan pun boleh jadi sebab. anak saya kurus, jadi dia senang nak ringankan badan. kalau baby badan debab sikit ambik masa juga dia nak ringankan badan dia.

Sis rajin buat tummy time. Kejap2 ja. Dlm 2 minit sekali sesi. Anak saya dah tanggal tali pusat saya terus buat tummy time. Tp seminit je. Biasanya saya buat masa lepas mandi. 3 bulan anak saya dah pandai tiarap sendiri.

4y ago

mmg kena train dr awl buat tummy time ni. Sy dulu wktu ank lahir mmg buat tummy time tp suami n mak mentua x suka. Dia ckp kesian kt baby sbb dia nanges, msti dada sakit. End up sy stop buat tummy time sbb stress asek ditegur je. Ank sy 5bln ni baru pandai meniarap. Suami pn risau sbb tgk ank org lain sume dh merangkak. Sy pulangkn balik paku buah keras, dulu xbg sy train dia meniarap n skrg baru la nk risau bagai.

Hai Puan, jangan risau, perkembangan setiap bayi adalah berbeza beza. Teruskan latihan (tummy time). Bayi saya meniarap waktu dia berusia 5bulan 14 hari, mereka akan meniarap bila sampai masa nya 🙂

ank sy 5bulan baru boleh meniarap. 6bulan ni baru pandai berguling. jgn risau. Nurse ckp normal baby 6bulan utk meniarap. Awk cuba bykkn tummy time utk baby.

setiap baby development berbeza. As long perkembangan dia baik xda masalah.

eh. takpe. anak saya 5 bulan baru meniarap

ank sya 3 bln dh bljr meniarap

ada cepat ada lmbt