Tanda Yang Mana Dulu

Hai mummies, nak survey boleh.. Mana yang dah pernah bersalin, tanda bersalin mana yang mummies first2 rasa sebelum bersalin? 1. Contraction 2. Pecah air ketuban 3. Keluar darah dan lendir Tq rply! ❤ Saya teringin nak tau sebab dah 38w 4days.. ?

153 Balas

2,3,1 Subuh tu masa nak berdiri bangun solat subuh tiba² ade air laju keluar sampai basah kain. Ingatkan terkencing sbb tgh malam tu tahan kencing malas nk bgun g bilik air 🤣 so relax jek la g keluar sarapan ngn husb. Lps tu mcm terasa air asyik menitik2 je + rasa asyik mcm nk kencing je. Siap pakai pad sbb panties asyik basah. Tgh hari tu tetibe keluar darah sikit. Terus gelabah habis baru nk packing bakul utk g hosp. Smpi hosp kul3 ptg doc check jln dh bukak 4cm lps tu doc ckp air ketuban dh kurang. Pelik jugak mase mula2. Baru teringat rupanya subuh td tu la dh pecah air ketuban. Hmm tu la penyebab x study habis ttg nk bersalin. Air ketuban pecah pun taktahu 😥 kul10 mlm masuk LR . Baru rasa contraction sikit2 tp tak sakit sgt rasanya mcm senggugut jek. graph jantung baby x cantik maybe dh kekurangan air ketuban. Doc x tggu lama pun.. die tggu smpi kul2 pagi jek , jalan still x bukak masih 4cm and terus emergency ceaser 😥 hmm kalaulah masa pecah ketuban terus g hosp mesti baby boleh lahir normal . Tp takpeladh selamat semuanya amik sbgai pengajaran. Alhamdulillah baby saya sihat skrg dh 5 bulan berat 8.5kg 😁

Pecah air ketuban pukul 2am. Siap2 nk gi hosp, sampai hosp 2.45am. Buat ctg n check bukaan baru 2cm. Masa buat ctg dah ada rasa mild contraction n rasa nk buang air besar. 4.30am dah start strong contraction. Dalam 5.45am doc buat ultrasound n check bukaan dah 6cm. Saya stay dkt bilik scan sbb LR penuh. Tak sampai berapa minit sy dah menjerit panggil doc sbb dah rasa nk meneran. Doc check bukaan dah 8cm. Pastu dia keluar. Berapa minit lg saya jerit lagi pastu doc check bukaan dah 10cm but still tak masuk LR. Last2 sy dah tak tahan sgt nak teran baru dia tolak masuk LR. Akhirnya setelah beberapa kali cuba teran keluarlah baby saya at 6.55am. Alhamdulillah dah selamat semuanya. Semoga urusan bakal mommies yg tgh tunggu saat melahirkan juga akan dipermudahkan. InshaAllah.

4y ago

Sama sy pn pecah ketuban pkul 5am. Skt contraction xkuat mn, pergi hospital pkul 7am, jln dh bukak 5cm trus tolak LR.. Pkul 9am slmat bersalin.. Syukur alhamdulillah dipermudahkan. ❤

1st darah + lendir..ahd pg tp xsakit..mlm hsband blik kjew pkse g opital..khamis ptg baru bsalin.. 2nd darah + lendir..lmbt ckit g ospital..sbb xsakit..smggu or 2mggu cmtu turun ag darah tp xsakit ptg..plan lepas solat isyak g ospital tp xg..hihi mlm dlm kol10++ cm cirit birit..plan kol12 xok g ospital..kol 12lbh gak gerak g ospital..smpai kol1lbh..smpai boloh tahan bjln ag dr parking ke LR.. Dlm mse hsband dftr selang 7minit bby kua..hsband pon xsmpt msok..😂 air ketuban pecah sbelum smpat check laluan..mgkin dlm pjalanan thentak2..

4y ago

Waaa..x lama d hosp.. Allah permudahkan proses melahirkan and kuatnya kesabaran awk.. alhamdulillah

Anak first sampai no.3 , saya rase contraction dulu ... Sampai hospital doc pecahkan air ketuban ... Yg ank no.4 nie plak , subuh saya keluar darah , pergi hospital cek jalan baru 3cm... Doctor bagi balik rumah dulu , 2jam kemudian tetiba sakit tu datang sekejap2 , sebelum pergi hospital tu blik , saya sempat makan and mandi dulu .. Bila sampai je hospital doc cek blik jalan dh 7cm ... Terus tolak ke LR , sampai2 LR doc pecahkan air ketuban , 15minit kemudian saya dah selamat bersalin . Alhamdullilah bersalin no.4 nie allah permudahkn segalanya ..

4y ago

Alhamdulillah no.4 Allah permudahkan jalan proses melahirkan.. sy hrp bakal anak akan dtg mcm tu jugak kejadiannya.. aamiin

Setiap ank lain caranya sis. Mcm sy ni dah 5 anak.. Dah contraction keluar show mcm darah tu kan.. Pergi hospital, jalan tak bukak sgt.. Tp baby dah stress kat dalam, kena ceaser. Pengalaman ank yg last.. Ank2 yg lain semua bersalin normal. Biasa contraction dulu, ade yg pecah ketuban dulu, ade yg keluar darah dulu. Ade yg kena induce. Ada yg air ketuban bocor. Hehehe.. Mcm2 ragam. Harap Sis selamat bersalin dan dipermudahkan.

Sy masa mengeras tu dah 2 hari,tak ada sakit langsung. Sy kuat berjalan dan rajin turun tangga. Ingat mengeras tak ada apa,coz baby first. Tak tau pun. Cz biasa tanda nak bersalin nurse bgtau keluar air ketuban tak pun darah. Tunggu2 tak ada. Just mengeras je. 2/1/2020 saja pergi emergency bgtau kenapa perut mengeras je. Tapi x sakit. Doc cek rupanya dah 3cm buka. Alhamdulillah Hari tu jugak bersalin 😊

4y ago

Oh.. mcm saya ni mengeras dkt belah perut bahagian bwh.. tp bila relax kejap ok dh.. tp kerap

1. Anak pertama, tiada apa2 tanda keluar/ tiada rasa sakit, anak kurang gerak, pergi hospital dah 4cm, masuk LR doktor pecahkan ketuban, sejam selepas tu bersalin 2. Anak kedua, rasa contraction kerap selang 2-3 minit, pergi hospital selepas maghrib baru 2cm, mula2 doktor nak suruh balik dulu sebab tiada katil kosong, tapi jantung baby macam lemah, kena tahan ward, kul 2 pg lebih bersalin

Sy keluar darah and bendalir sikit masa mandi pagi tu tp x rasa apa2 lagi. So duduk rumah termenung nak pergi ke x nak pergi ke x hospital. Masa tu dh 39 weeks 5 days hehe. Lepas 3 jam mcm tu, rasa mcm sakit perut je, kejap dtg kejap x (mild contraction), baru pergi hospital check. Malam tu bru rasa contraction kuat sikit and alhamdulilllah esok paginye bersalin.

Anak pertama: keluar lendir darah hari rabu. Hari Jumaat tgh malam contraction sikit2. Hari sabtu sebelum subuh contraction kerap, tghari baby lahir. Anak kedua: hari selasa 11 pagi keluar air (ketuban leaking). 7 malam start contraction. 11 malam contraction makin kerap. Rabu 3 pagi baby lahir.

5y ago

Lain org lain tanda. Bersedia saja. Sy anak 1st lahir 38weeks. Anak 2nd lahir 39weeks.

Contraction yg mild + sakit belkg yg terlampau, tak senang duduk. Kalau da msuk 4, 5 cm kontraksi dia mmg sakit yg tak leh bawak bincang. Da masuk 6 7 8 sakit rasa nak jerit 😅rasa nak neran sgt2 bila 9 10 cm mmg sakit yg Allah je tahu. Kena gunting pun tak rasa.