konfius ,...3 bulan

Hai momy sya nk tye pada yang dh byk pengalaman ,...hari tu saya da cek up di klinik ,...nurse tu cek bahagian perut untuk rasa bby ,dia ckp blom ada rase pape lagi...n dia ckp bby lagi kecik ...mmg mcm tu ke momy ? 3 bulan mmg blom ada rsa pape lagi ke . ? Ke perut saya yg byk lemak ? ,...ssh ati juga bila di fikirkan ...ada juga org ckp bby 3 buln dh ada keras sikit kat bahagian perut ? .... so mcm mna nk bagi bby bsr ye .... ...berat bdn sya ,...44.5kg je ,..bdn kurus sikit ....agak2 bila saya akn dpt rsa keras2 tu ye ...sbb buln 11 nnti ...nurse nk cek lagi ...harap2 dia dh keras sikit ,,.hurmm risau nye.... .... ...saya perut pun buncit sikit tp bila pkai baju mmg tak nmpk org mengandung pun ? sbb perut kecik ... ... tlg ye momy bagi penjelasan dan pengalamam masing2

26 Balas

Ikot org kot sis..sy 18w bru nurse bg dgar bunyi jantung bb..dan nurse tekan perut sy rasa keras bru dia ukur ngn pita ukur..sy perut jenis tebal lemakk sbb 6w aritu pon da nmpk perut..tp tu smua x penting.yg penting bb kite sihat ibu pon sihat..tu la nurse ckp sbb sy tnya x scan ke.dia ckp ada wktu2 brapa mggu je akn scan bkn stiap kli opmmet akn scan yg penting xde pape msalah dialami jd x perlu risauu..smoga smuanya baik2 je.amin

Sy tggi 167cm berat masa tu 60kg..mmg rekod buku pink bersih..tp sy 6 bulan pon mmg kecik.. nurse sume pelik..sy just ckp baka belah suami kecik2..sy malas nak pk ape sbb mmg baka belah suami kecik..huhu..anak sy lahir 32 week pon baru ngam2 1kg tp sy pk positive je.. alhamdulillah anak sy sihat je..tu yg penting..

Sy berat badan masa awal pregnant 38kg je perut x nmpak pun smpai 4 bulan org x tahu pun mengandung 😂 masuk 5-6 bulan baru nmpak sikit perut sbb sy kecik je org nya . No worries sis yg penting sis & baby sihat x kisah laa perut kecik okay 😊 nnti dah 5-6 bulan keras lah perut tu normal je

Sis sy ni nk msuk 7bln x nmpk perut pon lg.. Org xtau sy pregnant second bby.. Berat sy 54kg.. Huhu xpe asal bby shat.. Pg td ada scan dgn nurse dia ckap bby sy 800grm ++ kecik je.. Tp alhamdulillah shat.. So jgn rsau ye.. Details scan pon sy dh buat.. Semua ok Dan shat alhamdulillah.. Doa yg baik2 ye sis

Sy 3bln dah nampak baby bump walaupon kecik, mybe sy jenis perut kulit tebal tu berut cepat je nampak besar, jgn risau sis ipar sy mcm awak jenis tubuh kecik, 4bulan baru nampak baby bump dia, yg penting sis kene jaga makan, vitamin yg kk bekal kan jangan skip sbb yg tu khas utk tumbesaran janin

Sy 48-49 kg awal2 pregnant. Masa 15 weeks dah trasa keras perut macam x berak seminggu. 😂 Maaf ayat sy kotor. Perut sy trasa keras sangat bila lepas makan, tahan kencing & lepas kencing. InshaAllah asalkan baby & awak sihat. Tu yg penting! 👌❤

sama sis..sy smpai skrg 16mnggu nurse xrsa apa2..katanya xda rsa benjolan..dah laa dgr jantung bby skali pun xpnah..msa scan je boleh tau ok ke x.. so far alhamdulillah smuanya baik2.. hrap next appt boleh laa dgr jantung c kecik ne..

Sbb berat sis.. Sis kurus.. Cam saya berat da 60..masa scan 2bulan 7 weeks camtu.. Alhamdulillah ade jantung, ade kantung semua.. Diorg xbuat check ke? Skrg saya 3bulan..xde pulak rasa keras.. Mgkin tggu 3bulan lebih atau 4bulan..

Saya pun badan berisi & buncit jugak dulu. Saya 4 bulan lebih jugak baru nurse dapat rasa baby. Jangan risau la, tak ada apa apa tu. Lain orang lain badan kan. Badan kita semua tak sama. Yang penting positif 🤗

Normal tu sis. Sy sbb byk lemak mmg nmpk lemak je. Xdpt rasa baby smpai nk 5 bln. Hehe. Jgn risau as long baby sihat pn dh ok tu. Nanti dh 20 minggu akan rasa gerak2 baby sikit. 😊