Baby kuning

Hai moms, mcm mana ye nak turunkan kuning bayi?

19 Balas

boleh cuba mandian teh serbuk yg cap lori tu.. kalau ade pokok batang wali boleh calit getah kat tapak kaki jgn kena kat amik darah tu.. bg susu kerap tau.. kalau boleh biar smpai tahik itam tukar kuning.. baru cepat turun kuning

kerapkan penyusuan bby... tpy pling penting ibu jgn ambil ape2 herba dlm mknn pantang terutamanya lada hitam sbb herba pnas mmg akan naikkn bacaan kuning... ibu cume boleh mkn rebus2 n bakar kosong shj sementra bby msih kuning...

Mandikan baby dengan air rebusan serai dengan air cucian beras kali ke dua 🤭 ni petua maci saya jumpa kat klinik.. diaa temankan anak dia cucuk jarum… Alhamdulillah 4 hari cek turun ke 46mmol…

Kerapkan susu badan je. Dia susu dia membuang, hilang laa kuning. Pastikan sejam atau dua jam skali dia menyusu. Doc ckap sbelum nie kalau kejut tak bgun buka semua baju dia. Gerak sampai dia bgun.

doakan sy jugak, esok hari ke14 cek kuning. last cek 262. kalau xtrun jugak refer doc. dengan puting melecetnya. sakitnye Allah je tahu. doakan sy kuat ye 😭😭😭

1y ago

anak saya pun payah nak turun kuning..sampai sebulan, anak ke3 baru saya dpt petua dlm ni jgk..sis cuba campur susu,maksud saya cuba bg susu formula..Alhamdulillah cepat turun kuning..xsampai 2 mggu dah hbis kuning,bg org lain 2 mggu tu lama..tp bg saya cepat.. ok la dari sebulan nak ulang alik klinik

ade nurse pernah cakap, herba mandian ibu pun mempengaruhi kuning baby..so awl² klu bole, mandi air panas shj tnpa apa² daun2 herba..

Mandikan bby ngn daun inai, sis blh mkn anggur hitam.. Sy amalkn dri anak 1st smpai yg 2nd nie, alhamdulillah kuning bby cpt trun..

Hi, teruskan sahaja penyusuan ibu setiap 2 jam. Part menyusu ni kena alert. Kalau boleh set kan alarm supaya tak terlepas jadual.

sy bg mandi ngn air akar kayu . alhamdulilah semingguda turun smpai 75 . dr bacaan nk dkat 200 . . boleh cr kt kedai herba cina

blend daun kucai. mndikan stiap pagi dn ptg. insyaallah trun. ank saya dri 200+ trun bnyk