Kuning baby

Assalammualaikum..hai smua...nk tnye mcm mne nk turunkan kuning kt baby ye

22 Balas

Sis bagi dia minum susu formula jenama S26 langkah 1, anak sya kuning jg sis, sbb sya pun darah 0, sya stop susu badan dulu sis, sbb fokus untuk hilangkan kuning anak tu, nanti dah xda baru fokus susu kan badan balik, kuning anak sya masa tu 217, hampir jak baby sya kena tahan wad hari tu, tapi minta izin untuk ubat Di rumah dulu, kalau xtrun jg terpaksa la tahan, tapi Alhamdulillah sis, sya guna susu S26 langkah 1 tu, kuning anak sya trun, tapi xlah trun mendadak, trun 10, dari 217 trun ke 207, setiap hari akan trun 10, tapi kena strunggle jg sis, setiap 1jam atau 2jam susu kan baby, supaya dia mudah berak, bila dia berak kuning tu akan ikut sekali dlm taik baby, lagi bgus kalau dia berak selalu, kuning tu cepat hilang, anak sya mcm tu sis, banyakkan jak dia menyusu, baby kalau kuning dia akan tidur, paksa dia bgun sis, kalau xbgun jg, paksa jg dia susu, letak jak Di mulutnya atau bgi mulut tu rasa susu, lama2 dia akan susu sis, nanti trun la tu kuning anak sis, tapi xla trun mendadak, nanti nurse bgi Temujanji selalu dlm masa 2@3 hari untuk cek kuningnya, masa sya sis setiap minggu jg la beklinik cek kuning anak, kasihan jg setiap minggu tu jg baby kena ambil darah, tapi apa boleh buat kena strunggle jg sis bgi hilang sbb takut anak kena tahan wad tu jak caranya ada dlm 2 mingggu lebih mcm tu kuning anak sya xda dah sis tapi kalau klinik drng bgi masa 2 mingggu untuk bgi hilang, kalau lebih dari 2 minggu kuning masih atas 85 kira masih ada kuning LG, nanti drng ambil darah anak sis banyakk2 dgn air kencing untuk cek knp kuning xtrun LG masa 2 mingggu tu, sya mcm tu jg sis ngam2 2 minggu tu kuning anak sya 117, terpaksa la ambil darah bnyk2 kasihan jg tgk baby kena ambil darah bnyk2, tapi lepas jak 4hari tu kuning anak sya xda dah sis, semoga berjaya ya sis, sya tau mesti sis risau, sis jgn stress2 ya, kuatkan semangat sis, itu jak petua yg sya boleh bgi, tapi ada jg petua lain org tua2 bgi, bgi dia minum anggur hitam tu, perap air nya bgi dia minum, tu pun berkesan jg, sya guna kedua2 nya sis, bgi dia minum susu S26 dgn bgi minum air anggur hitam tu perap dlm 2@3 biji, sya bgi minum pagi Dan petg, lepas tu susukan dia, sbb baby sya pun susah bgun jg sis, sya bgi minum dia air anggur tu dulu, nanti lama2 dia buka mata sbb rasa pahit sikit Di mulutnya😂 bgi dia rasa sikit, baru sya susukan dia sis, tu kalau dia susah sngt bgun, tu jak petua sya boleh kongsi dgn sis melalui pengalaman sya Baru2 ni, sis banyakkan dia menyusu, dan sentiasa kejut kan dia dua-dua jam. Jgn biarkan dia tidur bejam2.

Yg kita perlu faham, cara nak kurangkan kuning kena kerap menyusu supaya dia banyak membuang. Bila baby membuang, dia akan bawa keluar sekali “sel bilirubin” melalui najis. So based on pengalaman saya, 1) saya kerap susukan anak (struggle tp kena paksa) 2) saya ada consume milk booster (halba, kurma) sbb niat nak susukan anak lebih 3) elak makan benda panas (halia, lada hitam, kunyit) sampai baby dah okey Alhamdulillah dari 12.4 turun 6.8 dlm masa sehari pastu boleh discharge. Masa ni saya check hari ke-13. Saya tk pasti apa yg membantu tp saya rasa maybe pemakanan saya (milk booster) tu and of course dgn izin Allah. **disclaimer : saya tk jual produk ye..saya cuma share pengalaman saya je 😅 dan saya pun bukan berdarah O.

Hanya 1 cara. Bagi susu. Breastfeed. Kalau ada masalah susu bdn, guna lah susu fm. Kasi anak berak 5 kali or more setiap hari. Beli T-Rub Tasneem sapu kan. Saya sapu dkt tapak kaki dia dgn perut. boleh kasi anak berak. Jangan lah guna cara mandi air sirap lah teh cina. Anak saya prolonged jaundice. Sebulan jaundice nya. 4 hari warded lepas warded saya sewa lampu fototerapi dkt klinik. Setiap sejam kejut baby bagi susu. Memang tak tidur saya semalaman tu. Guna sehari je jaundice turun from 200 - 120 bacaan nya. Kena paksa bby bangun. Sbb bby jaundice suka tidur. Bila dah turun doc tak kasi pakai lampu dah. Just bg susu and kasi dia selalu berak. Thats the only solution. Alhamdulillah okay dah skrg.

Untuk Baby : Kerapkan menyusu tak kira fully badan atau campur . Mandi dengan air sirap tanpa gula , air cap badak , atau boleh guna mandian serum nuraz . Longgarkan pakaian ketika dirumah atau ketika amik darah . Jenis eyelet pun boleh . Bedung pun kena longgar , sarung kaki tangan jangan yg ketat . Atau boleh kerap pakaian baju berwarna merah . Org tua cakap ikut warna darah . Nak bagi balance dan lawan dgn si kuning tu . Untuk Ibu : Minum anggur hitam atau sengkuang cina kemudian direct feeding baby . Kalau berani amik risiko , titik air perahan anggur hitam ke dalam mulut baby sedikit . Sehari sekali .

kerap kan susu bdn kalau bole.. mcm ank sy da dicategory as prolonged jaundice.. da 2x ambil sample blood test.. da ambik urine baby also.. mcm2 cara da buat kat baby .. kuning ritu paling tggi 289 almost warded but hta full bed utk baby.. mommy kne try bgi baby - mandi rebusan daun utk kuning (bole dpt kat sengsei) - mandi air daun kucai - titikkan sedikit perahan anggur hitam - titikkan sedikit air rendaman halba kundur pastu kan lau bby salu tdo je keje die time kuning..momy ken kerapkan die bangun

kerap kan bagi susu dekat baby. kalau dia taknak bangun misi pernah ajar letak susu dekat sudu lepastu suapkan dekat mulut dia. kene bagi jugak susu dekat baby sebab taknak kuning dia makin teruk. pagi pagi jemur kejap dalam 5-10minit dekat cahaya matahari. tapi saya buat dalam rumah je. takut baby panas. elakkan bende warna kuning dekat dengan baby. semoga yang baik baik je untuk baby

saya ingat lagi 2 tahun lepas anak saya kuning tinggi sampai 250 - . susah sgt nak turun. tapi saya dgn suami dua dua darah B . kuning dia macam segala petua saya ikut last mmg tak turun. sampai 3bulan. dia slowly turun sendiri sampai jumpa pakar. lama tau 3bulan tu tapi saya redha je asalkan sampai tak tukar darah. last last turun sendiri je

sya berdarah O.. jadi kuning tu mmg naik turun.. turun pun slow2 je... last sekali check 101.. doktor discharge je sbb result darah air kencing apa semua tu normal.. sya tak guna petua pape pun cumanya sya tak mkn halia, bwg putih, kunyit, milo... apa2 minyak panas sya tak spu kat bdn sepnjg anak kuning...

ya mmg confirm kena sbb darah Kita O tu ada satu benda yg saya lupa nama dia yg myebabkn anak kuning ...ibu berdarah O mmg tggi skit anak dpt kuning Compre dgn ibu2 yg darah jnis lain.. sy dlu anak seminggu je tpi masuk NICU jugak la 2hari 2 mlm dduk bwah lampu uv ..

waalaikumusalam. if u breastfeed (direct/bottle), blh bg more. kalau x bf, blh cuba ubat utk baby mandi yg sllu jual kt Chinese drugstore, ckp je kt uncle/auntie kt situ nk ubat utk bg baby mandi utk turunkan kuning.