Baby kuning

Hai moms, mcm mana ye nak turunkan kuning bayi?

19 Balas

kita dah check kuning sebulan dah..walaupun lama tapi result tetap trun dengan pelahan.😅

1y ago

sama saya dah 34 hari msih kuning bacaan 8

cari patawali ni ,sapu kat tapak kaki baby😇 dua²× anak sya guna cara ni saja ,

Hai. Kena kerap bagi susu. Setiap 2 jam sekali bagi susu.

sy rebus asam keping bagi baby mndi alhamdulillah mnjadi

Bnyk kan bg susu..klw baby tdo kejut kn je bg die susu

Keep on menyusu every 2 hours. Itu sahaja

dlu anak saya saya letak timun kat dahi

kerapkan breastfeeding

bagi susu karihome ☺️

1y ago

baby kuning dipengaruhi oleh drh baby dan ibu .. jika drh ibu O dan drh anak tidak sama dgn drh ibu, risiko kuning lama tu normal dlm 14hr to 1bln .. ni pengalaman sy utk 2anak sy, perkara ni pun sy tahu masa ank sy no 2 .. dua² ank sy xsama jenis drh dgn sy, dan mmg hari 14 ke hari 15 baru ank sy ngam² bacaan turun .. ya ibu plis jgn mkn sebarangan ubt jamu, herba², pilis, param, lada hitam, bwg putih, kopi, susu kambing dll yg bersifat panas .. dan mandikan saja ank direct pakai air paip tu, xperlu air suam .. yg ni sy bt pd anak², kerapkan juga menyusu setiap 1jam dan jgn sapu perut ank dgn minyak² yg bersifat panas .. pernah try herba cina, getah btg bakawali, mndi air kucai, mcm² la, tp tu jela .. kptsn nye sama, susu bdn kita kne jaga dr kte mkn apa² yg bersifat panas .. smg ank puan kmbali sihat dan sembuh dr jaundice