rasa seram bila doktor suruh minum air gula

hai mommy2 semua, siapa kat sini dah 35w6d tetiba kena minum air gula?? yang pernah minum air gula boleh share pengalaman tak? rasa seram pulak 😭

11 Balas

kenapa nak seram pulak? minum air gula sambil nampak hantu ke macam mana? kena tukar mindset tu mommy. 😊 tukar kepada yer, aku boleh habiskan. Air ni sedap. In Sha Allah takde pape. Kak G dua kali minum air gula. First dapat yang suam. Second nurse tu bancuh yang sejuk. Sabo jela . Tips nye teguk jangan berhenti. Dah habis cepat-cepat letak minyak angin kat leher, tengkuk, hidung. Confirm tak muntah punya. Kak G letak balm. Pastu sedut la bau balm tu selalu. Hilang pening loya bagai. Pas bersalin kena minum lagi sekaliiii. 🤭

3y ago

wahhh, tq sudi bagi tips puan zila. . yaa insyaallah saya boleh.. 😃😃

Minum alhamdulillah sng.. tp cbe elakkn muntah sbb nty kne repeat.. klo xinform nurse tkot dorg xdpt detect kita ada kencing manis.. bahaya utk baby.. sye sangkut kencing manis walaupun fmili xde history kencing manis, dan sbelum preggy pon mmg sye xde.. tp masa preggy pulak tibe2 ada.. sekurangnya saya tahu dan dpt jge mknan dan mnuman bg kurang manis

3y ago

Alahai, mmg sentiasa lapar kan.. boleh jek mkn, tp elakkn makanan manis dan portion utk waktu mlm separuh dri waktu siang.. n kerapkn minum air masak.. saya kne mnum air gula dari mggu 11.. terus sangkut 😂 mmg bercinta dekat kk cek bsp semua.. klo boleh elakkn makan manis2 sebelum mnum air gula terbaik!! Saya masa cek tu sangkut sbb xlalu mkn makanan berat, boleh mkn buah2 jek.. dpt pulak sehari sebelum cekup sye tibai sebijik tembikai sbb manis.. nk dkat2 cekup mnum air masak byk2 ya. U can do it mommy 💪🏿💪🏿 sye first time mom xbyk tips yg tahu sebelum cek up.. 🤣 skrg ni bru byk membaca

minum je sis jgn fikir sgt ..Sya minum je tapi Sya awl pg tu Sya muntah dulu ..tu pg sya g klinik ambik darah tu nurse suruh ambik air gula minum sikit tu terus minum Smpai abis..Sya minum air masak sikit je BG hilang manis kat mulut tu..tu blk tggu 2 jam DTG ambik darah..tu je ..jgn fikir bukan2 fikir baik2 je..ya..moga dipermudahkan ya

Bukan la mnm air gula tu rasa seram nmpk hantu ke apa. Kalo sy lebih kepada trauma. Sy kali ke 4 bru x muntah dan berjaya. Trauma sbb time amik darah mmg payah sbb salur darah halus. Lps mnm air gula nk kena amik darah tu 3 4 kali nurse cucuk bru dpt. Tp end up muntah. Lps tu nk serah diri kena repeat lg mmg lahh x keruan. Huhu

saya mula² pun takut nk minum lagi² saya ni bukan jenis penggemar manis makan aiskrim pun msti nk ada air msak..tips saya..waktu mnum tu saya ttup hdung and mnum sekali gus je bila ttup hidung takla rasa sngt..kalau nak muntah better jangan muntah depan nurse nnti dia sruh repeat

Tips: minum guna straw. Tak rasa mual sangat n kalau boleh minum sekali gus masa panas. It taste like air cotton candy / ubat lactose. Masa kena tunggu dua jam tu pls prepare if tk larat, have ur husband teman n lay down. Nnt pengsan. Good luck 🤞

ok je sis minum air gula...sy siap rasa sedap n mcm nak lg je sbb trlalu dahaga masa tu 😹 sy mnum sikit² sbb sy jnis tk tahan panas..lepas hbs mnum mmg rasa nk muntah tp cpt² letakkan balm kt leher n hidung.. insyaallah sis blh

minum seteguk terus,jangan minum berhenti2 n terus minum masa nurse lepas bancuh sebab masatuu airtuu xlikat sangat.Moga dipermudahkan ye .

3y ago

loya tuu faktor kita puasa.aah kalau da stop nak minum balek memang kembang habes tekak..Sebabtuu Saya kalau minum airgula suka minum sensorang n jauh dari orang..Sebab kadang bila minum ramai2 mindset kita jadi laen..sabarny..then kena repeat x minum?

rasa ngeri utk sy, msih terasa ditekak wlupun baby dh 7bulan ni.. hahaha.. tapi tetaplah dpt hadapi dgn tenang..syukurr..

Kenape nk ngeri plak?ok je rasenye.klau mind set dh ckp mcm tu,susahla. Minom mase air tgh suam,sedap je..