Keputihan

Hai mommy nak tanyaa . Siapa yang pernah kena ambil sample keputihan waktu mengandung ? Saya kena amik sample Selasa minggu depan so agak takut 😭 doctor akan pakai alat macam gambar kat bawah ni ke ? And nak tanye perlu cukur dulu ke miss buluu dekat bawah atau hanya perlu trim sahaja ?

Keputihan
21 Balas

Saya kena masa gugur hari tu, masuk benda alah ni masa kat wad bersalin, Allahu mungkin saya tak relex and tak dengar arahan doktor. Tips dia relex and dengar cakap doc, Saya hari tu dengan sakit perut sama. Saya buat ap yang doc suruh, okey jee, tapi amik masa 10 minit gakk, sbb takut smaa. Hehe, smpai doc panggil nurse nk suruh pegang kaki. hAha, nasib saya kata saya nk buat ap doc suruh😅. Relex je tau sis, saya tahan nafas gak hari tuu. Pengalaman first.

chill saya banyak kali kene masuk muncung itik 10x lebih. gunting pun penah masa gugur anak first. 3 kali ambil sample keputihan. jangan risau tak sakit pun. rasa segan je. sbb nurse n doc nampak kemaluan kitakan. sbb saya keputihan teruk. berwarna hijau lagi.

2y ago

ye dr akan guna alat tu

Saya kena dalam 3-4 kali kena cek macamni, muncung itik nama dia tak silap. Sebab kerap bleeding and keputihan masa pregnant tapi okay je asalkan sis relax jangan angkat punggung 😉 Better trim lah bulu miss v tu hehe takdelah segan sangat even sesama perempuan

sy baru je buat isnin lepas, sebab anak pernah kene gbs dan keputihan memang bnyak, pakai alat macam kat atas tu tp tak sakit pon, cuma time masuk kn muncung itik tu je lh rase tak selesa, nurse akan suruh bersih kn je bahagian kita tu

sy pernah & ya drg pakai alat tu 😂 mmg kena cek sebab takut ada jangkitan kuman jd punca keputihan yg byk. xperlu pun cukur ka trim asalkan bersih & kemas supaya drg selesa cek, kita pun xsegan 😂

sy dulu assist dr ambil sample. xperlu cukur/trim pun takpe. alat tu depends on clinic/hospital. ada yg jenis ni. ada yg jenis plastic. kne rilex dan jgn keraskan badan. bernafas mcm biasa.

kalau pernah buat pap smear mmg alat ni la doc guna. perlu relaks jangan keraskan badan. rasa dia mcm penetration time bersama suami saja. trim la sikit bulu missv tak cukur habis pun takpe

sy pernah kena lebih 10 kali sbb pernah gugur dan asyik bleeding masa kandungan sterusnya. jgn keraskan badan, rilexkan badan shj.. mmg akan rasa pedih2 sikit.

Aduhai.. awak search gambar lg rasa sakit tu dtg.. hihi.. apapun tenang dan relaxkan badan.. klu keraskan, sakit jdnya dan doktor pun susah nk buat kerja

2y ago

@mellisa alamak tandatanda uti ke, baiklah terima kasih banyak ye

Sy pernah kena masa 1st trimester. Tak sakit pun cuma rasa ngilu sikit. Jgn angkat punggung relax saja sis. Kejap je proses tu. Don’t worry 😉

2y ago

Tak rasanya kalau xda masalah keputihan berwarna atau melampau. Sbb awal sy buka buku dekat kk, doktor kata normal ja tp sy ada spotting so sy p dekat klinik swasta utk check sample, risau ada kuman. Sebelum bersalin ni pun kalau blh sy nk check lg skli.