fasting & mommy

Hai mommy. Ade yg pregnant first trimester & puasa tak? Im pregnant 7weeks 4days (bsed on apps). Its okey for me to puasa? Sbb i okey je bile puasa, tade sakit perut or loya yg teruk?

14 Balas

Masa sy first trimester, doctor tak bagi puasa. Even selang seli untk puasa ganti sebab baby baru nk develope nk mmbesar. Perlu bnyk nutrition. So please, jgn puasa. Even second trimester ni pon takut2, i try puasa selang seli. Tak sure Ramadhan mampu penuh ke tak.

Saya xpuasa lagi untuk first tri sbb baby baru lagi nk mmbesar dan perlukn vit yg ckup.. Msuk 5bulan baru saya start puasa ganti sunat .. Time tu dh xde alahan dan aktif dh tubuh bdn ..baby pom dh boleh terima mommy puasa selang sari

Klo awl preggy rsenya baik xyh puasa..baby perlukn byk kperluan utk tumbesaran dye..puan mungkin bole puase but baby puan tahu ke dia ok ke x??

Sy pregnant skrg xde alahan tapi perut mmg cpt sgt lapar tambah skrg mengandung twin . Dr mmg advice jgn puasa lg sbb bru first trimester tkut bahaya dkt baby .

2y ago

bestnye twins

Saya 3trimester. Tp saya puasa baby xaktif, mmg xgerak langsung. Saya berbuka baru di aktif. Risau nak puasa. Saya amik keputusan puasa selang sehari.

Saya 13week tapi, sama lah xde loya dan alahan tapi doctor ckp better jangan sebab bby nak nutrisi zat dan protein kita untuk dia berkembang

U ok bila puasa but your baby(s) dont . Lagi2 first trimester sangat fragile . Kena jaga betul2 dan ambil nutrisi secukupnya .

5y ago

Itu la i pon risaukn dkt bby. Btw, thank you awak ❤

Jika ada pening mcm nk pitam tu tak perlu puasa sis sbb janin tengah nk jadi tu. Tak cukup zat & nutrisi utk perkembangannya nnt

rujuk doc awak. tanya mommies kat sini semua cerita dr pengalaman dorang. badan lain2 sis. rujuk trus pada pakar

Ye kite yg kt luar ni mmg x rse loya kr sakit perut ke... Tp kite thu ke cmne keadaan yg kt dlm... 😔😔